ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΑΙΟΝΙΑ


Πληροφορίες για τον επισκέπτη

Τα Πλάγια και οι περισσότερες περιοχές της Παιονίας απέχουν 1 ώρα περίπου από τη Θεσσαλονίκη (80 χιλιόμετρα).
Πρόσβαση στο χωριό υπάρχει μέσω 3 διαδρομών:
α) Από τη Θεσσαλονίκη, απόσταση 78 χιλιομέτρων, μέσω της Εθνικής Οδού Θεσ/νίκης - Ευζώνων, όπου λίγο πριν το τελωνείο Ευζώνων, 16 περίπου χιλιόμετρα επί της Εθνικής Οδού από τη στροφή για το Πολύκαστρο (παλιά διόδια), υπάρχει πινακίδα: προς "ΕΙΔΟΜΕΝΗ" που κατευθύνει τους οδηγούς αριστερά, στο νέο δρόμο 3,5 χιλιομέτρων και στη συνέχεια, μετά τη γέφυρα του Αξιού ποταμού, στην παλιά Επαρχιακή οδό Ειδομένης - Πλαγίων.
β) Από τη Θεσσαλονίκη, απόσταση 88 χιλιομέτρων, μέσω της Εθνικής Οδού Θεσ/νικης - Ευζώνων, όπου στο ύψος των παλιών διοδίων υπάρχει πινακίδα: προς "ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟ" που κατευθύνει τους οδηγούς δεξιά, στην παλιά Επαρχιακή Οδό απ’ όπου για να φτάσουν στα Πλάγια διέρχονται από τις κωμοπόλεις Πολύκαστρο, Αξιούπολη και από το χωριό Φανός.    
γ) Από την κωμόπολη του Νομού Πέλλης, Αριδαία, απόσταση 65 χιλιομέτρων, διασχίζοντας το όρος Πάικο, μέσω των χωριών Βορεινό, Νεοχώρι, Θηριόπετρα, Νότια, Περίκλεια, Αρχάγγελος, Σκρά, Φανός.
Για διαμονή στην Παιονία υπάρχουν διαθέσιμα ξενοδοχεία στις παρακάτω περιοχές:
α) στην περιοχή Κοτζά Ντερέ, στον επαρχιακό δρόμο Αξιουπόλεως – Πλαγίων, δίπλα στη γέφυρα του ομώνυμου ρέματος, περίπου 10 λεπτά από τα Πλάγια,
β) στην κωμόπολη Πολύκαστρο, 25 περίπου λεπτά από τα Πλάγια,
γ) στην κωμόπολη Γουμένισσα, 30 περίπου λεπτά από τα Πλάγια,
δ) στο χωριό Εύζωνοι, 20 περίπου λεπτά από τα Πλάγια,
ε) ενοικιαζόμενα δωμάτια στο χωριό Σκρα, 20 περίπου λεπτά από τα Πλάγια.
Το γεωγραφικό στίγμα του χωριού είναι: 41.0763889ο, 22.4891667ο
Στο γειτονικό χωριό Ειδομένη εδρεύει μεθοριακός σιδηροδρομικός σταθμός.
Δίοδοι για να φτάσει κανείς στο γειτονικό κράτος της Βόρειας Μακεδονίας υπάρχουν: σιδηροδρομικώς μέσω της Ειδομένης και οδικώς μέσω των Ευζώνων.



Περιοχές φυσικού κάλλους

Αξιός ποταμός: Στους επισκέπτες που είναι περιπατητές, δρομείς ή διαθέτουν οχήματα «εκτός δρόμου» είναι προσβάσιμη η διαδρομή κατά μήκος της δυτικής όχθης του Αξιού ποταμού, απόστασης 12 χιλιομέτρων από το παλιό υδραγωγείο του Πολυκάστρου μέχρι την τοποθεσία του Αγ. Παντελεήμονα Μικροδάσους, δηλαδή ολόκληρη την περιοχή που έμεινε με την ονομασία "Τα στενά της Τσιγγάνας". Στην δυτική όχθη του Αξιού, κοντά στο χωριό Μικρόδασος, υπάρχει το ξωκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα.
Όρος Πάικο: Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Συνδέεται στα ανατολικά με τον Βόρα ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο έχει πλούσια βλάστηση και αρκετές πηγές. Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1097μ), Τσούμα (1219 μ.), Βερτόπια (1490 μ.), Πύργος (1494 μ.), Κάντασι ή Καντάστι (1607 μ.) και Γκόλα Τσούκα (1650 μ.).   Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα. Έχουν καταμετρηθεί 57 διαφορετικά είδη πεταλούδας στο Πάικο αναδεικνύοντας τον πλούτο της εντομοπανίδας της περιοχής. Ξεχωριστή θέση στην πανίδα του βουνού είναι το αγριογούρουνο που συναντάται σε όλο το Πάικο. Η χλωρίδα αποτελείται περίπου από 2500 δείγματα φυτών. Τα δέντρα που καλύπτουν το Πάικο είναι κυρίως καστανιές, οξιές, πεύκα, δρυς, κέδροι, ιτιές, λεύκες, σημύδας. Αραιότερα συναντώνται πλατάνια, μηλιές, καρυδιές και κισσούς. Πλούσιο σε φτέρες και ποικιλία μανιταριών.
Λίμνη Μεταλλείου: Στα 15 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη βρίσκεται η τεχνητή λίμνη μήκους 2 χλμ. και βάθους 35μ., γνωστή και ως «Λίμνη Μεταλλείου». Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων. Το οδόστρωμα της διαδρομής από το χωριό Πηγή μέχρι τη Λίμνη, απόστασης περίπου 9 χιλιομέτρων, είναι πολύ καλό και η διαδρομή μαγευτική μέσα από το βουνό Πάικο.
Καταρράκτες του Σκρα (Γαλάζια Λίμνη): Έγινε δημοφιλής περιοχή για τη νεολαία από το 2010. Βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Σκρα, προς Αρχάγγελο. Μετά την πινακίδα «Καταρράκτες Σκρα», ακολουθούν 700 μέτρα χωματόδρομου, η ξύλινη γέφυρα προς το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τους καταρράκτες και λίγα μέτρα πιο πάνω υπάρχει μια λίμνη με βάθος περίπου 4 μέτρα όπου τα νερά του ποταμού πέφτουν από ύψος 10 μέτρων.
Άλλες περιοχές φυσικού κάλλους: Η διαδρομή από την Γουμένισσα μέχρι το χωριό Λιβάδια στο Πάικο. Η περιοχή στη γέφυρα του ρέματος Κοτζά Ντερέ στη διαδρομή από Αξιούπολη προς Πλάγια. Ο λόφος Ραβινέ στην περιοχή του χωριού Χαμηλό. Το ύψωμα 412 στην περιοχή του χωριού Φανός. Η περιοχή «πλατάνια» στη διαδρομή Ειδομένης – Δογάνη. Η περιοχή Αγία Παρασκευή στην περιοχή Πλαγίων. Η περιοχή του παρεκκλησίου της Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό Δογάνη. Η περιοχή στη γέφυρα της Γοργόπης. Στη διαδρομή από τη Γουμένισσα προς το χωριό Κάρπη η τοποθεσία «Δύο Ποτάμια».


Αξιοθέατα

Εκκλησίες – Ιερές Μονές
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου στην Αξιούπολη: αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο του 19ου αιώνα και βρίσκεται σε υπερυψωμένο λόφο, στο κέντρο της πόλης. Στον ίδιο λόφο είναι το κοιμητήριο και το στρατιωτικό κοιμητήριο της μάχης του Σκρα (Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος). Είναι επισκέψιμος σε συνεννόηση με τους Ιερείς. Τηλέφωνο και Φαξ Ιερού Ναού 23430-31955. Τηλέφωνα Ιερέων: Πάτερ Δωρόθεος 6937409122, Πάτερ Ιγνάτιος 6937148808

Δ/νση: Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου 61400 Αξιούπολη.
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα: Η κατασκευή του χρονολογείται το 1862, όπως αναφέρει επιγραφή που σώζεται στο ναό. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με ξύλινο ζωγραφιστό τέμπλο, άμβωνα με ξυλόγλυπτη βάση και με ζωγραφική διακόσμηση στις οροφές και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα αυτού του αρχιτεκτονικού τύπου για την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς. Γουμένισσα. TK 613 00. Τηλέφωνο 23430-41298.

Ι. Ν. Αγίου Νικολάου στη Γοργόπη.  Πηγή φωτογραφίας: Θοδωρής Π. Μποράκης.

Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στη Γοργόπη: Στον ναό σώζονται κειμήλια από το 1802, χρονιά κατά την οποία χτίστηκε ο μεταβυζαντινός ναός. Στο εσωτερικό του διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση ο διάκοσμος του 19ου αιώνα. Γοργόπη ΤΚ 614 00. Τηλέφωνο 23430-32003. Εφημέριος Τοπαλίδης Δημήτριος τηλέφωνο 23430-32212.
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Κούπα: Ο ναός είναι χτισμένος το πρώτο μισό του 19ου αιώνα στο ρυθμό της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής. Το εσωτερικό του σώζεται στην αρχική του μορφή και αποτελεί μοναδική μαρτυρία αυτών των χρόνων στην περιοχή. Κούπα ΤΚ 614 00. Τηλέφωνο 23430-91250. Εφημέριος Αγγούρας Αναστάσιος, τηλέφωνο 23430-25074.
Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλους Πέτρο και Παύλο στον Πεντάλοφο: Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες και τέμπλο με εικόνες Κουλακιωτών ζωγράφων. Ιερός Ναός της Γεννήσεως Θεοτόκου στον Ομαλό του Πενταλόφου: είναι χτισμένος το 1856 και στο εσωτερικό του διατηρούνται τοιχογραφίες με εικόνες της ίδιας εποχής. Πεντάλοφος. ΤΚ 613 00.

Ιερός Nαός του Aγίου Aθανασίου στη Γρίβα: Ο ναός χτίστηκε στις αρχές του 19ου αιώνα και ξεχωρίζει για το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τοιχογραφίες του.

Γρίβα. ΤΚ 61300. Τηλέφωνο 23430-43.111. Εφημέριος Τάγκος Ιωάννης. Τηλέφωνο 23430-41965.
Ιερός Ναός της Aγίας Kυριακής στην Φιλυριά: Είναι μεταβυζαντινή τρίκλιτη βασιλική εκκλησία με κόγχη που έχει εξωτερικά τυφλά αψιδώματα και η κατασκευή της χρονολογείται στα 1860. Φιλυριά. ΤΚ 613 00. Εφημέριος Καρεκλάς Σταύρος, τηλέφωνο 23910-91454.
Ιερά Μονή της Παναγίας στη Γουμένισσα: αποτελεί και την έδρα της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το μοναστήρι, που σήμερα είναι ανδρικό κοινόβιο και προσκυνηματικός χώρος, στα πρώτα χρόνια της λειτουργία του ήταν καθολικό και παραχωρήθηκε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους το 1346 μ.Χ., ενώ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση της ομώνυμης πόλης. Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης και Γουμένισσας τιμάται 4 φορές το χρόνο: Της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου (με αγρυπνία). Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (με λιτανεία). Την τρίτη μέρα του Πάσχα (με λιτανεία). Το τριήμερο 15 (εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου), 16 & 17 Αυγούστου (εορτή Μεταστάσεως Θεοτόκου). Τηλέφωνο 23430 43363.
Ε-mail: imgap@imgap.gr, ιστοσελίδα http://www.imgap.gr
Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο: Βρίσκεται σε μια από τις πλαγιές του όρους Παϊκου, σε υψόμετρο 700 περίπου μέτρων από τη Γουμένισσα, πάνω από τον οικισμό Πενταλόφου. Το Μοναστήρι είναι μετόχι της Ιεράς Μονής  Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους και θεμελιώθηκε το 1981. Ο κεντρικός ναός είναι διπλός και το άνω επίπεδο του είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόδημο, ενώ το ισόγειο τμήμα στους Αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο.

Εορτάζει στις 14 Ιουλίου. Πεντάλοφο, Γουμένισσα, 61300. Τηλέφωνο 23430 20545.
Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Γρίβα: Η Μονή είναι χτισμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στις κατάφυτες πλαγιές του όρους Πάικου, στην περιοχή του χωριού Γρίβα. Το μοναστήρι είναι ανδρικό και ιδρύθηκε το 1992. Στη Μονή φυλάσσονται Άγια Λείψανα των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής της Μυροφόρου και μικρό τεμάχιο Τιμίου Ξύλου. Η Μονή πανηγυρίζει την Δευτέρα του Πάσχα (απόγευμα) και την Τρίτη της Διακαινησίμου (Τρίτη του Πάσχα), ημέρα κατά την οποία τελειώθηκαν μαρτυρικά οι Άγιοι στη Θερμή της Λέσβου το 1463. T.K. 613 00, Γρίβα. 
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:agiosrafailgriva@gmail.com 
Τηλέφωνο23430-20270. Ιστοσελίδα: http://www.moni-agiou-rafail.gr/



Μνημεία και μουσεία
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αξιούπολη: Το μουσείο στεγάζεται στο παλαιό δημοτικό σχολείο της Αξιούπολης, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλης. Το μουσείο, που διοικείται από την Εταιρία Ανάπτυξης Πολιτισμού - Τουρισμού Αξιούπολης, αναπτύσσει ενεργό δράση στους τομείς της μελέτης του φυσικού περιβάλλοντος και της διαφύλαξης της πολύτιμης κληρονομιάς του φυσικού πλούτου της περιοχής. Περιλαμβάνει συλλογές με θέμα το περιβάλλον και το φυσικό πλούτο της περιοχής και ευρύτερα. Τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζονται στις ενότητες: βοτανική, πανίδα, γεωλογία, παλαιοντολογία, πετρώματα & ορυκτολογία. Δ/νση: Αξιούπολη, Τ.Κ. 61400, Τηλέφωνο 23430 31656, Fax: 23430 31484, Email: museumax@otenet.gr
Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού[1]: Ο χώρος βρίσκεται δίπλα στο χωριό Ευρωπός. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως την αρχαία νεκρόπολη και την προϊστορική της πόλη, η οποία κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος της αρχαιότητας. Ανάμεσα στα ευρήματα που αποδεικνύουν την μεγάλη σημασία της αρχαίας πόλης και τις επαφές της με την υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκεται και ο περίφημος Κούρος. Πρόκειται για κυκλαδίτικης τεχνοτροπίας άγαλμα σημαντικού πολίτη σε φυσικό μέγεθος, που εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς. Εντός του αρχαιολογικού χώρου, στην αρχική τους θέση θα δείτε εντυπωσιακούς ρωμαϊκούς τάφους, από τους οποίους οι περισσότεροι είναι ακτέριστοι. Στους κτερισμένους βρέθηκαν αγγεία, όπλα, εργαλεία, κοσμήματα, νομίσματα και ειδώλια, που μας δίνουν πληροφορίες για τα ταφικά έθιμα της εποχής. Η επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού
είναι δυνατή μόνο κατόπιν επικοινωνίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς 2310 801402, 23410 22477 efakil@culture.gr
Μουσείο Α΄ Παγκοσμίου πολέμου – Μάχης Σκρα, στο Σκρα: Το μουσείο λειτουργεί από τον Μάϊο του 2002 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρα την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης Μαϊου του 1918 (Μάχη Σκρα), μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου. Για την επίσκεψη στο μουσείο απαιτείται προγραμματισμός ραντεβού με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Τηλέφωνο 23430 31656, Fax : 23430 31484 e-mail: museumax@otenet.gr
Λαογραφικό μουσείο Γουμένισσας: Το 1991, ο Χρήστος και η Κατερινα Αλευρά ιδρύουν ένα μουσείο λαογραφίας στην Γουμένισσα, μια γραφική μικρή πόλη στο νομαρχιακό διαμέρισμα του Κιλκίς 85 χλμ από Θεσσαλονίκη. Στεγάζεται σε ένα νέο διώροφο κτήριο στο δρόμο από Γουμένισσα προς το κοντινό χωριό Γρίβα, και ο σκοπός του είναι να συντηρήσει την λαϊκή παράδοση και τον πολιτισμό και να μυήσει τη νεώτερη γενιά στα μυστικά και τις ομορφιές του λαϊκού Πολιτισμου. Δ/νση: Δημητρίου Κακάβου 18, τηλέφωνο 23430 41362/ 41525.
Λαογραφικό μουσείο Γοργόπης: Η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα οικιακής χρήσης (αργαλειό, πινακοτές κ.α.) που έφεραν οι κάτοικοι, από τις αλησμόνητες πατρίδες (Μ. Ασία, Πόντο, Θράκη) και τα χρησιμοποιούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’70 και του ’80. Για την επίσκεψη στο μουσείο απαιτείται να προγραμματιστεί ραντεβού με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Τηλέφωνο 23430 31656, Fax: 23430 31484, e-mail: museumax@otenet.gr
Βρετανικό κοιμητήριο στο Πολύκαστρο: βρίσκεται δίπλα στα δημοτικά κοιμητήρια Πολυκάστρου. Σε μαρμάρινες πλάκες, δεξιά κι αριστερά της εισόδου, αναγράφονται: «ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΝ ΚΟΙΜΗΤΗ-ΡΙΟΝ. Η γη όπου κείται το κοιμητήριον τούτο, φόρος ευγνωμοσύνης του ελληνικού λαού, εδόθη προς αιωνίαν ανάπαυσιν των κατά τον πόλεμον 1914 – 1918 ενδόξως πεσόντων μαχητών των συμμαχικών στρατών. Τιμή και δόξα εις αυτούς». Και ομοίως στην Αγγλική γλώσσα: «BRITISH MILITARY CEME-TERY The land on which this cemetery stands in the free gift of the Greek people for the perfetual resting place of thode of thw allied armies who fell in the war of 1914 - 1918. And are honoured here.»
Άλλα μνημεία της Παιονίας: Το διασυμμαχικό μνημείο 1916-1918 στην περιοχή Πολυκάστρου. Το μνημείο πεσόντων 1917-1918 στην Αξιούπολη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Δημοσθένης Γ. Παπαγιάννης από την Αθήνα, το έτος 1926. Το μνημείο πεσόντων 1/5/1917, στο λόφο Ραβινέ, έξω από το χωριό Χαμηλό. Το μνημείο πεσόντων 1918, στο Σκρα.

Δραστηριότητες

Θρησκευτικές εκδηλώσεις
Στις 17 Ιανουαρίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Αντωνίου στη Γρίβα. Μετά το Πάσχα γιορτάζει ο Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής στη Φιλυριά. Στις 21 Μαΐου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Γοργόπη. Στις 29 Ιουνίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίων Πέτρου και Παύλου στο Στάθη. Στις 7 Ιουλίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίας Κυριακής στη Γουμένισσα. Στις 14 Ιουλίου γιορτάζει η Ι.Μ. Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο. Στις 26 Ιουλίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής στα Πλάγια. Στις 27 Ιουλίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμωνα στο Μικρόδασος. Στις 6 Αυγούστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Μεταμόρφωση. Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου του χωριού Εύζωνοι. Στις 15 Αυγούστου γιορτάζει η Ι.Μ. Παναγίας στη Γουμένισσα. Στις 23 Αυγούστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον Ευρωπό. Στις 29 Αυγούστου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Προδρόμου του χωριού Φανός. Στις 8 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου του χωριού Ειδομένης. Στις 14 Σεπτεμβρίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Υψώσεως Τιμίου Σταυρού του χωριού Χαμηλό. Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του χωριού Δογάνης. Στις 26 Οκτωβρίου γιορτάζει ο Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου του χωριού Σκρα.
Άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις: Κάθε Μεγάλη Παρασκευή στην Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου, στον Πεντάλοφο, γίνεται η αναπαράσταση της Σταύρωσης.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Το «κουρμπάνι» του Αγίου Τρύφωνα τον Φεβρουάριο στη Γουμένισσα. Οι εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα στη Γουμένισσα. Το «κουρμπάνι» στη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στον Εύρωπο. Το «κουρμπάνι» στο Πολύκαστρο, τη Δευτέρα μετά του Αγίου Γεωργίου. Τέλη Μαΐου «γιορτή κερασιού» στη Φιλυριά. Τα «Πολυκαστρινά» στο Πολύκαστρο τον Ιούνιο. Το «κουρμπάνι» στον Άγιο Πέτρο τέλη Ιουλίου. Τα «Θεοτόκια» στη Γουμένισσα το 2ο δεκαήμερο του Αυγούστου. Το «αντάμωμα των Βλάχων» στα Λιβάδια Πάικου στις 15 Αυγούστου. Τα «Αξιουπολίτικα» στην Αξιούπολη το 3ο δεκαήμερο Αυγούστου. Τα «Ευρωπιώτικα» στον Ευρωπό το 3ο δεκαήμερο Αυγούστου. Η «γιορτή κρασιού» στη Γουμένισσα τέλη Σεπτεμβρίου. Η επέτειος απελευθέρωσης της Παιονίας από τον τουρκικό ζυγό, δημόσια τοπική γιορτή και αργία για το Δήμο Παιονίας στις 23 Οκτωβρίου. Η γιορτή «Κάστανο, κρασί, τυρί» κάθε φθινόπωρο στο χωριό Γρίβα. Η «γιορτή κάστανου» στην Καστανερή τέλη Οκτωβρίου.

Δια βίου μάθηση
Το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Παιονίας είναι ανοιχτό στο κοινό και ξεκινάει τις διαλέξεις του κάθε χρόνο στις αρχές Οκτωβρίου στην Αξιούπολη.

Αθλητικές δραστηριότητες
Ο ημιμαραθώνιος Πάικου διεξάγεται το φθινόπωρο και τον διοργανώνει ο Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας.

Εμπορικές δραστηριότητες
Η λαϊκή αγορά στην Αξιούπολη κάθε Τετάρτη αποτελεί τη συνέχεια του «παζαριού της Αξιούπολης» που διατηρείται για πολλές δεκαετίες ως εμπορικός θεσμός της περιοχής. Η λαϊκή αγορά στον Άγιο Πέτρο κάθε Πέμπτη. Η λαϊκή αγορά στον Ευρωπό κάθε Παρασκευή. Η λαϊκή αγορά στη Γουμένισσα και στο Πολύκαστρο κάθε Σάββατο. 



Χρήσιμα τηλέφωνα

Κοινοτικό Κατάστημα Πλαγίων: Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πλαγίων Παλαλάκης Κωνσταντίνος. Διεύθυνση: Κοινοτικό Κατάστημα Πλαγίων, Τ.Κ: 61400. Τηλέφωνο: 23430 – 91241.
Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής: Τηλέφωνο 23430-91270 Πλάγια  ΤΚ 614 00. Εφημέριος του ναού π. Στογιανκεχαγιάς Αναγνώστης Τηλέφωνο 23430-91158.
Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς - Γραμματεία: 23410 38400. IKA Αξιουπόλεως: 23430 31231, ΙΚΑ Πολυκάστρου: 23430 23003, Δήμος Παιονίας: 23433 50101, Δασαρχείο Γουμένισσας: 23430 42002, 41207, Αστυνομικό Τμήμα Αξιούπολης: 23430 31444, Αστυνομικό Τμήμα Πολυκάστρου: 23430 23333, Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ειδομένης Διοικητής: 23430 91288, ΚΕΠ Αξιούπολης: 23430 20676, 23430 20677, ΚΕΠ Πολυκάστρου: 23433 50820. Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Αξιούπολης: 23430 31313, Σταθμαρχείο ΚΤΕΛ Πολυκάστρου: 23430 22315, Ταξί Αξιούπολης: 23430 31242, Ταξί Πολυκάστρου: 23430 22380.




[1] Ιστοσελίδα filoxeno.com
     https://www.filoxeno.com/articles/intercept?categoryid=11354&lat=40.9949
     26&lon=22.857742&place=%CE%9A%CE%B9%CE%BB%CE%BA%CE%
     AF%CF%82&polygonType=municipality&seotitle=%CE%BC%CE%BD%
     CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%
     80%CE%BF%CE%B9-%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE
     %B9%CE%BA%CE%BF%CF%85-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%
     B9%CE%B1%CF%86%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BD%CF%84%
     CE%BF%CF%83-%CE%BA%CE%B9%CE%BB%CE%BA%CE%B9%CF
     %82&flag=menu