Μνημείο πεσόντων στα γαλλικά μνήματα του χωριού Φανός

Αγροτική περιοχή Φανού - Μνημείο Γάλλων πεσόντων


   Στο 1,5 χιλιόμετρο επαρχιακής οδού Φανού – Σκρά, στην αριστερή πλευρά του οδοστρώματος, υπάρχει πινακίδα της Δασικής υπηρεσίας που κατευθύνει αριστερά και αναγράφει «Φανός – Γαλλικά μνήματα 5 χιλιόμετρα». Στον χωματόδρομο που οδηγεί στα μνήματα, η οδήγηση συμβατικού οχήματος είναι αρκετά δύσκολη, συνίσταται η χρήση οχήματος «εκτός δρόμου». Στο 5ο  περίπου χιλιόμετρο της κατωφέρειας, ο χωματόδρομος διακόπτεται από ρέμα που τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εύκολα προσπελάσιμο. 50 μέτρα πριν το ρέμα, αριστερά και χαμηλότερα του χωματόδρομου βρίσκεται η στήλη του μνημείου μέσα σε θαμνώδη βλάστηση. Το μνημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 269 μέτρων και το γεωγραφικό του στίγμα είναι: Ν 41 04 004, Ε 022 26 914.
   Η στήλη του μνημείου, ύψους 2,5 περίπου μέτρα, χρονολογείται από την εποχή του Β’ Βαλκανικού Πολέμου και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1916 - 1917. Έχει υποστεί έντονες φθορές από την πολυκαιρία και τις ανθρώπινες επεμβάσεις, και αναγράφει:  «15 INF», «MORTS POUR LA PATRIE».     


                                      Η βάση του μνημείου των γαλλικών μνημάυων

Σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το μνημείο Γάλλων πεσόντων, κατεβαίνοντας το ρέμα με προσανατολισμό προς την Αξιούπολη, και 20 περίπου μέτρα ψηλότερα από την αριστερή του όχθη βρίσκονται τα γαλλικά μνήματα, μέσα σε χαμηλή περίβολο. Οι τάφοι δεν υφίστανται πλέον και στο χώρο, μέσα σε πυκνή βλάστηση υπάρχει μια βάση μνημείου ύψους περίπου 1,20 μ. (παραπάνω εικόνα), τμήματα της χαμηλής περιβόλου καθώς και 2 στήλες που καθορίζουν τον χώρο εισόδου στα μνήματα.

                              Τμήμα της περιβόλου των γαλλικών μνημάτων                                                 Πύλη εισόδου των γαλλικών μνημάτων