Το βιβλίο "Κοινότης Πλαγίων - Εν Παιονία Κιλκίς" του Θεόδωρου Π. Μποράκη (Ιανουάριος 2022)



Κοινότης Πλαγίων
Εν Παιονία Κιλκίς
[Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Πλάγια και της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας]
ISBN: 978-618-00-3554-4
Βιβλίο σε ψηφιακή μορφή - εκτός εμπορίου
Σελίδες: 234
Εκδότης: Θεόδωρος Π. Μποράκης
Πλάγια - Ιανουάριος 2022



Μετά από 10 χρόνια λειτουργίας της ιστοσελίδας "ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ", συλλέγοντας στοιχεία που ανακάλυπτα με προσωπικές μου έρευνες και με τη βοήθεια συγχωριανών, ερευνητών του νομού μας και φίλων, κατόρθωσα να ολοκληρώσω την έκδοση του βιβλίου ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΛΑΓΙΩΝ - ΕΝ ΠΑΙΟΝΙΑ ΚΙΛΚΙΣ.

Το βιβλίο που έγραψα, σελιδοποίησα, διόρθωσα, ψηφιοποίησα και τύπωσα σε ελάχιστα αντίτυπα ιδίοις αναλώμασιν, διατίθεται πλέον δωρεάν, αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, στους συγχωριανούς και φίλους της ιστοσελίδας.  Δεν αποτελεί εμπεριστατωμένη ιστορική μελέτη ούτε λαογραφική έρευνα αλλά μια μακροχρόνια συρραφή πληροφοριών που έκανα με μεράκι για τον τόπο μας, χωρίς φυσικά να είμαι ούτε ιστορικός, ούτε λαογράφος.

Ιανουάριος 2022
Θοδωρής Π. Μποράκης


Λίγα λόγια για το βιβλίο μαζί με χρήσιμες διευκρινήσεις:

Για να σας παρουσιάσω το βιβλίο, παραθέτω τις 2 πρώτες σελίδες του:


Παραθέτω και τις σελίδες των περιεχομένων του βιβλίου για να έχετε μια ιδέα για την ύλη του:



Επιλογή φωτογραφικού υλικού

Σχετικά με τις 80 φωτογραφίες που περιέχονται στο βιβλίο, η επιλογή τους έγινε με γνώμονα την αισθητική τους ποιότητα και την ιστορική τους αξία. Λόγοι τεχνικοί δεν επέτρεψαν την παράθεση όλων των φωτογραφιών που με τη βοήθεια συγχωριανών και φίλων έχω στη διάθεσή μου και παραθέτω στην δεξιά στήλη αυτής της ιστοσελίδας. Σε κάθε φωτογραφία αναφέρεται η πηγή προέλευσής της, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που αφορούν φωτογραφίες από τις αλησμόνητες πατρίδες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Στην έντυπη μορφή του βιβλίου περιλαμβάνονται σε ασπρόμαυρη απόχρωση μόνο 13 φωτογραφίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην ύλη του ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται η τελευταία ενότητα με την έκθεση φωτογραφιών.

Παραθέτω δύο σελίδες του βιβλίου με φωτογραφικό υλικό:

Πιθανές παραλήψεις και ανακρίβειες...

Τα στοιχεία που συνθέτουν το βιβλίο τα εντόπισα σε 75 βιβλία, περιοδικά κι εφημερίδες αλλά και σε δεκάδες ιστοσελίδες του διαδικτύου. Πολύτιμες ήταν και οι διηγήσεις των συγχωριανών για ιστορικά περιστατικά των πρώτων χρόνων των Πλαγιωτών, για τα έθιμα, τις παραδόσεις, τις προλήψεις, τις ασχολίες, το λεξιλόγιό τους και τα επαγγέλματά τους.
Η ονομαστική κατάσταση των πρώτων Πλαγιωτών που εγκαταστάθηκαν στο χωριό δεν είναι πλήρης. Τα στοιχεία βρέθηκαν διάσπαρτα σε καταστάσεις αγροτών προσφύγων που μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών δικαιούνταν αποζημιώσεων. Οι κατάλογοι εκείνοι περιείχαν μόνο τα ονόματα των αρχηγών των οικογενειών και κάποιων κληρονόμων τους και μόνο σε περίπτωση χηρείας αναφέρονταν ως αρχηγοί των οικογενειών γυναίκες. Οι παραλήψεις των αλφαβητικών καταστάσεων αυτών οφείλονταν σε πολλά λάθη στους κωδικούς που αντιστοιχούσαν στους τόπους εγκατάστασης των προσφύγων και σε αρκετές χαμένες σελίδες του καταλόγου, με συνέπεια να μην μπορέσω τελικά να τους εντοπίσω. Ελπίζω, έστω και τώρα, στη βοήθεια όσων μελέτησαν τις καταστάσεις της Ε.Α.Π., βρήκαν τους προγόνους τους και διαπίστωσαν πως παραλείπονται από την κατάσταση του βιβλίου. Επίσης σημαντική θα ήταν η βοήθειά σας σε περίπτωση που κατά την ανάγνωση διαπιστώσετε λάθη, ιστορικές ανακρίβειες ή υπερβολές. Θα χαρώ να επικοινωνήσετε μαζί μου, ώστε να προσκομίσετε ότι στοιχεία έχετε για την αποκατάστασή τους.

Η ενότητα με τα ιστορικά στοιχεία της ευρύτερης περιοχής Παιονίας, ξεκινάει από τους αρχαίους χρόνους και ημερολογιακά καταλήγει στο 1939. Η δραματική δεκαετία 1940-1949 λόγω μεγάλου oγκου στοιχείων αλλά και ονομαστικών καταστάσεων πεσόντων, περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό βιβλίο που θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα κυκλοφορήσει ελεύθερα σε ψηφιακή μορφή.

Σ' εσάς που βοηθήσατε!

Τα τελευταία χρόνια, λόγω του facebook, βρεθήκαμε πιο κοντά με δεκάδες συγχωριανούς και φίλους (ακόμα και στις μακρινές χώρες που διαβιούν οι όπου γης απόδημοι Πλαγιώτες αλλά και οι διασκορπισμένοι ανά την Ελλάδα παλιοί συμπατριώτες μας από τις αλησμόνητες πατρίδες όπως είναι οι Καρασινιώτες του Αγίου Πέτρου Κιλκίς, οι Μπουγαζιώτες του Φιλώτα Φλωρίνης, οι Αρτακηνοί της Νέας Αρτάκης Εύβοιας, οι Αρναουτκιώτες του Αγ. Διονυσίου της Χαλκιδικής κι εκείνων της Πέλλας κ.α.) αλλά και με Τούρκους κατοίκους που είτε ενδιαφέρονταν για τα Πλάγια (συγγενείς Τούρκων που κατάγονταν από το Καρασινάν -πριν γίνει Πλάγια) είτε ενδιαφέρονταν για το Μπογάζκιοϊ (ως συγγενείς Τούρκων κατοίκων που εγκαταστάθηκαν εκεί μετά την ανταλλαγή το 1924).
Βρεθήκαμε πιο κοντά με ανήσυχους ερευνητές της ιστορίας, της φύσης και του πολιτισμού της πατρίδας μας (κι είναι πολλοί, αν δείτε τη βιβλιογραφία των πηγών στο τέλος του βιβλίου αλλά και τους φίλους με ανάλογες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο). Βρεθήκαμε επίσης πιο κοντά στις ενορίες των αλησμόνητων πατρίδων της ευρύτερης περιοχής της Κωνσταντινούπολης, μέσω του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη της Μητρόπολης Δέρκων.
Αυτές οι προσεγγίσεις βοήθησαν ώστε να ολοκληρωθεί νωρίτερα η ύλη του βιβλίου, με τον εμπλουτισμό του με σημαντικές πληροφορίες και φωτογραφίες. 
Ευχαριστώ την οικογένειά μου για την κατανόηση -κάθε φορά που μ' "έχανε" όταν αφιέρωνα ατέλειωτες ώρες στην ενασχόληση με το βιβλίο και την ιστοσελίδα. 
Ευχαριστώ τους δεκάδες φίλους και τις φίλες - ουσιαστικά συνεργάτες μου - για την ανταπόκρισή τους αλλά και για την υπομονή τους όταν έδειχνα επιμονή σε θέματα ποιότητας των φωτογραφιών, ανεύρεση ημερομηνιών λήψης τους και διασταύρωσης των ιστορικών πληροφοριών. 
Ευχαριστώ για την ηθική στήριξη και τις δεκάδες επισκεπτών των αναρτήσεών μου στο διαδίκτυο. 
Δίχως τη στήριξή σας δεν θα κατάφερνα μόνος όσα τώρα σας παρουσιάζω.

Για δωρεάν ανάγνωση και παραλαβή του βιβλίου

Παρακάτω, στο τέλος της ανάρτησης, υπάρχει η δυνατότητα να διαβάσετε ολόκληρο το βιβλίο.
Δυστυχώς δεν κυκλοφορεί το βιβλίο στο εμπόριο σε έντυπη μορφή, διατίθεται όμως δωρεάν ψηφιακά και μπορείτε να το παραλάβετε μέσω email ή μέσω viber στέλνοντας τις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις emails ή τους αριθμούς κλήσης των κινητών σας τηλεφώνων στο messenger του facebook https://www.facebook.com/theodoros.plagiotis ή στο email: plagiotis@gmail.com
Επίσης, σε ψηφιακή μορφή, μπορείτε να το διαβάσετε ή να το αποθηκεύσετε ελεύθερα από τις ιστοσελίδες:




Δανεισμός του βιβλίου από βιβλιοθήκες

Ήδη έχουν διατεθεί αντίτυπα του βιβλίου "Κοινότης Πλαγίων - Εν Παιονία Κιλκίς" στις παρακάτω βιβλιοθήκες (τηλεφωνείστε στους υπεύθυνους των βιβλιοθηκών για να επιβεβαιώσετε τη διαθεσιμότητα):

1. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς (τηλ. 
2341076338 & 2341076339)

2. Δημοτική Βιβλιοθήκη Αξιουπόλεως (τηλ. 2343032895)

3. Δημοτική Βιβλιοθήκη Πολυκάστρου (τηλ. 2343024166)


Το εξώφυλλο του βιβλίου όπως  διατίθεται τυπωμένο στις βιβλιοθήκες της περιοχής μας. Περιλαμβάνει όλη την ύλη εκτός από την ενότητα των φωτογραφιών. Υπάρχουν μέσα στα κείμενα 13 ασπρόμαυρες φωτογραφίες.


Το βιβλίο έχει αποσταλεί σε ψηφιακή μορφή, για χρήση του από τους φοιτητές, στις παρακάτω βιβλιοθήκες των Πανεπιστημιακών Σχολών:

1. Βιβλιοθήκη του Σπουδαστηρίου Λαογραφίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ.

2. Βιβλιοθήκη του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

3. Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. 

4. Βιβλιοθήκη του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Σε ψηφιακή μορφή το βιβλίο έχει αποσταλεί στις παρακάτω βιβλιοθήκες:

1. Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Λαογραφικής Εταιρείας.

2. Βιβλιοθήκη Λαογραφικού Μουσείου & Αρχείου Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

4. Βιβλιοθήκη Εταιρείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.


Φιλικά
Θοδωρής Π. Μποράκης

Δημοσίευμα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ της 8 Φεβρουαρίου 2022 με το δελτίο τύπου κυκλοφορίας του ψηφιακού βιβλίου.


Κριτικές για το βιβλίο

Διαβάστε το κριτικό σημείωμα του κ. Χρήστου Ίντου που δημοσιεύτηκε την 18/5/2022 στην εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ:




Παρακάτω διαβάστε ελεύθερα το βιβλίο