Δημοσίευμα του κ. Χρήστου Ίντου στην εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ της 18/5/2022
Ο Θεόδωρος Π. Μποράκης στην αρχή του τρέχοντος έτους μας έδωσε στην τελική της μορφή, ηλεκτρονική και περιορισμένο αριθμό αντιτύπων, την εργασία του “Κοινότης Πλαγίων/Εν Παιονία Κιλκίς/Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Πλάγια και της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας, Πλάγια 2022”.
Η εν λόγω εργασία είναι καρπός πολυετούς ενασχόλησης του συγγραφέα με την ιστορία του τόπου του και της επαρχίας μας, της πάλαι ποτέ Παιονίας και νυν ομώνυμου Δήμου. Την είχε και την έχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα “ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ”, εμπλουτίζοντας την με στοιχεία και πληροφορίες από ηλεκτρονική και έντυπη βιβλιογραφία, της οποίας αναλυτικό κατάλογο παραθέτει στο τέλος του έργου. Επίσης φιλοξενεί και παραθέτει μαρτυρίες και αφηγήσεις συμπατριωτών του για τις αλησμόνητες Πατρίδες στη Θράκη και τη Μικρά Ασία που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.
Όλο αυτόν τον πλούτο πληροφοριών και ιστορικών καταγραφών για τα Πλάγια που στα χρόνια της τουρκοκρατίας ως οικισμός μουσουλμάνων είχε το όνομα Καρα-Σινάν και από το 1928 το σύγχρονο, τον θέτει στη διάθεση των αναγνωστών του, τους εγγύς και τους μακράν. Να γνωρίσουν καλύτερα το χωριό του και την Παιονία, να αποτελέσει αφετηρία και για άλλες καταγραφές ιστοριών, χωριών και οικισμών.
Το επιτυγχάνει αυτό ο συγγραφέας, για όσους ενδιαφέρονται, διότι τον διακρίνει η συνέπεια, η τεκμηρίωση, η αναφορά και η παραπομπή στις πηγές. Μια αρετή που όλο και σπανίζει από πολλούς στην εποχή μας. Αντίθετα, ο Θ. Μποράκης με ευλάβεια τηρεί τη συγγραφική δεοντολογία, γεγονός που το διαπιστώνουμε και από τις καθημερινά σχεδόν αναρτήσεις του στους προσωπικούς του λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και επί πλέον εξαίρουμε και επαινούμε τη μνημόνευση όσων τον βοήθησαν, τον συμβούλευσαν, του φάνηκαν χρήσιμοι για να φέρει σε πέρας το έργο του.
Η εργασία για την οποία γίνεται λόγος, πέραν των: Προλόγου, εισαγωγής, πηγών – βιβλιογραφίας και περιεχομένων επιμερίζεται σε έξι μεγάλες ενότητες. Η κάθε μία έχει τα δικά της ενδιαφέροντα στοιχεία.
Η πρώτη αφορά στις αλησμόνητες πατρίδες των σύγχρονων Πλαγιωτών: Ανατολικής Θράκης (Βογάζκιοϊ, Αρναούτκιοϊ, Πύργο της Μητροπόλεως Δέρκων), Μικράς Ασίας (Αρτάκη της Μητροπόλεως Κιζίκου και Μαισέπολη της Μητροπόλεως Προύσης). Επίσης εισαγωγικά στην ίδια ενότητα γίνεται λόγος για τις ρίζες της γενιάς των ξεριζωμένων, τη ζωή τους στις αλησμόνητες Πατρίδες, τους διωγμούς που υπέστησαν.
Στη δεύτερη πολύ ενδιαφέρουσες οι πληροφορίες για την εγκατάσταση των προσφύγων στην Παιονία, τις πληθυσμιακές μετακινήσεις στη Μακεδονία, τις εγκαταστάσεις στην περιοχή και τα απογραφικά στοιχεία προσφυγικών πληθυσμών.
Η ζωή στα Πλάγια και οι Πλαγιώτες είναι οι δύο επόμενες ενότητες. Η κατά δεκαετίες προσέγγιση του θέματος βοηθά τον αναγνώστη να παρακολουθήσει την εξέλιξη του οικισμού, τον εμπλουτισμό του με τις βασικές του υποδομές που έχουν σχέση με τη λατρεία, την επικοινωνία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Ακόμα να γνωρίσει τα τοπωνύμια της περιοχής, την επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων, τη λαογραφία τους, τη συνεισφορά τους στους αγώνες του Έθνους. Παρατίθενται και αποτελέσματα εκλογικών αναμετρήσεων.
Στα δύο επόμενα κεφάλαια, πέμπτο και έκτο, από τα Πλάγια περνάμε στην ιστορία του Μακεδονικού χώρου, εκείνον της Παιονίας με αναφορές σε σημαντικές ιστορικές περιόδους από την αρχαιότητα ως και το πρόσφατο παρελθόν. Επισημαίνονται και εξιστορούνται γεγονότα καίριας σημασίας για τον Ελληνισμό και την περιοχή, όπως ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, ο Πρώτος Παγκόσμιος κατά τον οποίον τα Πλάγια βρέθηκαν στο επίκεντρο, οι δεκαετίες του 1920 και 1930 κλπ. Ο συγγραφέας κλείνει το πόνημά του με πληροφορίες για τις περιοχές φυσικού κάλλους του τόπου, τα αξιοθέατα, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τελειώνει με μικρή αλλά σημαντική ποιητική ανθολογία, στην οποία παρατίθενται πάνω από δέκα έμμετρα κείμενα λαϊκών και πνευματικών δημιουργών. Στίχοι γραμμένοι για την ιστορία και την ομορφιά του τόπου.
Ευχαριστώ τον Θ. Μποράκη για την ευγενική προσφορά του βιβλίου του με την τιμητική ιδιόχειρη αφιέρωση. Εύχομαι να τον έχει ο Θεός καλά, να δημιουργεί και να προβάλει το χωριό του και όλη την Παιονία, όπως κάνει χρόνια τώρα με πολύ αγάπη, σύνεση και σεμνότητα! Και όσον αφορά την ποίηση, αργά ταύτισα το ποιητικό του όνομα με το πραγματικό των πεζών κειμένων του. Εύχομαι να μεγαλουργεί, γιατί όντως είναι και αξιοπρόσεκτος ποιητής.