Όψεις του Ιερού Ναού των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό Άγιος Πέτρος Παιονίας. Φωτογραφίες: Γεώργιος Ιωαννίδης.
Το χωριό Άγιος Πέτρος
Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Πέτροβο. Είναι πεδινό χωριό του Δήμου Παιονίας στον Νομό Κιλκίς με περίπου 1.500 κατοίκους. Είναι χτισμένο περίπου 2 χιλιόμετρα από τη δυτική όχθη του Αξιού ποταμού.
Το χωριό Πέτροβο υπήρξε κατά τον Μακεδονικό Αγώνα από τα ισχυρότερα προπύργια του μακεδονικού ελληνισμού της περιοχής. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1880, σχεδόν συγχρόνως με την Γουμένισσα, λειτούργησε στον Άγιο Πέτρο ελληνικό σχολείο όπως και στα χωριά της Παιονίας Γρίβα, Καστανερή, Πολύπετρο, Πεντάλοφο, Στάθη και Κάρπη. Κατά την οθωμανική απογραφή του πληθυσμού το 1904, το χωριό Άγιος Πέτρος εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη αμιγής ελληνική κοινότητα της περιοχής Παιονίας. Απογράφηκαν 850 ορθόδοξοι Έλληνες δίχως να υπάρχουν ανάμεσά τους μουσουλμάνοι ή σχισματικοί βουλγαρίζοντες και ρουμανίζοντες όπως σε άλλα χωριά.
Κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, οι κάτοικοι συμμετείχαν ενεργά και το χωριό υπέστη αρκετές καταστροφές. Αυτοί που διακρίθηκαν στους αγώνες εκείνης της περιόδου από τον Άγιο Πέτρο, ήταν ο Νικόλαος Γεωργιάδης, ο Χρήστος Ιωαννίδης, ο Δημήτριος Καραστογιάνννης, ο Αθανάσιος Καρατραγιάνης, ο Σταύρος Καρατραγιάννης, η Αικατερίνη Κιτσούκη, ο Σταύρος Κιτσούκης, ο Σωτήριος Κοτζαμπάσης, ο Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Διονύσιος Παπαδόπουλος και πατήρ-Εμμανουήλ Παπαμανώλης, καθώς και οι οπλαρχηγοί Ιωάννης Ήλκος και Νικόλαος Καραστογιάννης. Ο Άγιος Πέτρος χαρακτηρίστηκε από τους στρατηγούς Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν και Ιώαννη Δεμέστιχα ως "Σούλι της Μακεδονίας", λόγω της γεναιότητας και της αυτοθυσίας των κατοίκων του, εκείνη την εποχή.
Με την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στον Άγιο Πέτρο εγκαταστάθηκαν, ανάμεσα στον ντόπιο πληθυσμό, Έλληνες πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη αλλά και οικογένειες Σαρακατσάνων.
Το χωριό υπέστη τις δραματικές συνέπειες του διχασμού. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, την 16 Μαρτίου 1944, πολυάριθμες ανταρτικές δυνάμεις του Ε.Λ.Α.Σ πολιόρκησαν το χωριό. Μετά την ήττα των υπερασπιστών του και την κυριαρχία του Ε.Λ.Α.Σ. ακολούθησαν δολοφονίες δεκάδων αντικομμουνιστών κατοίκων και εμπρησμοί των οικιών τους.
Επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1810) και το μνημείο των δεκάδων πεσόντων ηρώων που αποδεικνύει την ιστορική αξία της τοπικής κοινωνίας. Επίσης επισκεφθείτε τα καταστήματα εστίασης.
Στο χωριό δραστηριοποιείται ο πολιτιστικός σύλλογος "Άγιος Πέτρος" που πραγματοποιεί πολιτιστικές εκδηλώσεις κατά την πανήγυρη του χωριού στις 29 Ιουλίου αλλά και "Κουρμπάνι" τις 27 Ιουλίου κάθε χρόνο. Παρεχόμενες υπηρεσίες: Φαρμακείο. (Προσέγγιση στις όχθες του Αξιού ποταμού, αθλητικό γήπεδο ποδοσφαίρου).
Πηγές:
1. Ιστοσελίδα ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ (Άγιος Πέτρος Παιονίας).
2. Ιστοσελίδα ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ http://plagia-paionias.blogspot.com