Εικόνες από τα Πλάγια (από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη)

 

Ο εικονιζόμενος Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμακης) ήταν ο μόνος επαγγελματίας μουσικός από τα Πλαγια. Τα πρώτα μαθήματα βιολιού τα έλαβε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες και Τούρκους δασκάλους, από πολύ μικρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του και την φιλομάθιά του. Όταν ήλθε στην Ελλάδα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την μουσική 60 χρόνια, από το 1924 μέχρι το 1984. Στην αρχή της καριέρας του έκανε ντουέτο με τον Βασιλάκη Καραογλάνη (κλαρίνο), από την Αρτάκη. Μέχρι τον δεύτερου παγκόσμιο πόλεμο έλαβαν μέρος σε εκατοντάδες γάμους και πανηγύρια στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έκανε πλήρη ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς: Νικολάκη Δαφλίδη από Τούμπα (κλαρίνο) που διετέλεσε σολίστ για πολλά χρόνια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Τσαλικίδη Κώστα από τη Νέα Δήμητρα (ακορντεόν) και Αλεξιάδη Γιώργο (κιθάρα και τραγούδι) από τη Νέα Δήμητρα. Η φήμη της ορχήστρας πέρασε τα όρια του νομού και έφθασε σε όλη την Μακεδονία. Για πολλές χειμερινές σαιζόν εμφανιζόταν στο διάσημο κοσμικό κέντρο της Θεσσαλονίκης "χρυσό απιδιο", στο Καραμπουρνάκι, την δεκαετία του 50. Ο Γεώργιος Ιωάννου ασχολήθηκε με την μουσική μέχρι τα βαθειά του γεράματα δίνοντας μαθήματα οργάνων και βιολιού σε νεότερους μουσικούς. Το εξαιρετικό βιολι του, που έχει διασκεδάσει χιλιάδες άνθρωπων για περισσότερο από μισό αιώνα, είναι πλέον πολύτιμο κειμήλιο.

Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Γιώργο Ανθόπουλο.

Πηγή πληροφοριών: Γεωργία Πασχαλέρη

Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.Ανακατασκευή των κοιμητηρίων στα Πλάγια την 6 Απριλίου 1970. Διακρίνονται ο Δημήτριος Ναλμπάντης (με το ρ καρότσι) ο Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμάκης) (με το μαδέρι) από τους πρωτεργάτες του έργου κ.α. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Φωτεινό.

Φωτογραφία από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.


Γάμος του Δημήτριου Πολίτη στα Πλάγια το 1963. Εικονίζονται στο χορό, από αριστερά: ο Ιωάννης Πασχαλέρης, ο γερο-Αθανάσιος Νάτσκος και ο Αναστάσιος Στράντζαλης. Με το ακορντεόν, πίσω στο βάθος, είναι ο Κώστας Τσαλικίδης και δίπλα του ο Γεώργιος Ιωάννου. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Φωτεινό.

Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Νεαροί Πλαγιώτες την 25η Μαρτίου 1966 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Πλαγίων. Εικονίζονται τα αδέλφια: από δεξιά ο Κώστας Πασχαλέρης (νυν πρόεδρος της κοινότητας Πλαγίων) και ο Γιώργος Πασχαλέρης που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ.

Από το αρχείο του κ. Κώστα Πασχαλέρη.