Κατάγομαι από τα Πλάγια Παιονίας -τόπος γέννησης και των δύο γονέων μου και πηγή δυνατών αναμνήσεων των παιδικών μου χρόνων.
Γεννήθηκα το 1970 στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, σε γειτονιά που έμοιαζε με χωριό. Τα κάστρα, οι αλάνες και οι χωματόδρομοι της γειτονιάς με σημάδεψαν. Η απλότητα και το φιλότιμο της οικογένειάς μας και των γειτόνων μας, διαμόρφωσαν τις ιδέες μου σύμφωνα με το κοινοτικό πρότυπο, ξένο προς την νοοτροπία των ανθρώπων της πoλης. Η έννοια της μικρής κοινoτητας μετουσίωνε στην σκέψη μου τη γνήσια έκφραση της πατρίδας. Τα ήθη, τα έθιμα, οι μύθοι κι οι θρύλοι, οι δοξασίες και οι ιδέες μου ξεκίνησαν δίπλα στις εκκλησιές και κάτω από τα δέντρα της γειτονιάς και του χωριού μου και η Ελληνική Ιστορία -στις παιδικές μου περιπέτειες- βρήκε λιμέρια και ταμπούρια, στα χαλάσματα, στα βράχια, στα μονοπάτια και στους θάμνους των Πλαγίων και της Άνω Πόλης. Την αίσθηση της ακριτικής ζωής μού την αποτύπωσαν από πολύ νωρίς κι οι δυο αγαπημένοι τόποι. Στα Πλάγια, έβγαινα λίγο πέρα από το χωριό κι αντίκριζα από ψηλά τα ελληνισκοπιανά σύνορα και την πόλη της άλλοτε ελληνικής Γευγελής. Στην Άνω Πoλη, γεννήθηκα κι ανδρώθηκα κάτω από τα κάστρα. Τα παλιά σύνορα της Θεσσαλονίκης ξυπνούσαν ενδόμυχα την ευθύνη του ακρίτα, την τιμή του να φυλάττεις τις πύλες της πoλης και η φαντασία γινότανε πράξη με τα πολεμικά παιχνίδια και τις παιδικές μυθοπλασίες.
Στην εφηβεία κατέβηκα από τα κάστρα στην πόλη. Πληγώθηκε σύντομα η αισθητική μου, δοκιμάστηκαν οι αξίες και οι ιδέες μου -όμοια μ' εκείνων των ανθρώπων που κατάληξαν στο χωνευτήρι της πόλης κι επέμεναν να υπερασπίζουν καθημερινά την ψυχή τους και την ρίζα τους- αλλά η πόλη δεν κατάφερε να με θέλξει με τις μεγάλες παρέες και τα πολυσύχναστα στέκια. Όσο γνώριζα τους δρόμους της πόλης τόσο ξένος ένιωθα στα παζάρια και τα μικροσυμφέροντα. Εκείνη η χειραγώγηση της ψυχής -από τη μια η μόδα, από την άλλη η πολιτική και η απρόσωπη καθημερινότητα- έγινε η αιτία να επιλέξω ως αντίδοτο την δημιουργικότητα μέσα στον στενό κοινωνικό περίγυρο της οικογένειας και λίγων φίλων. Με το πέρασμα των χρόνων έμαθα τους σκληρούς κανόνες επιβίωσης στην πόλη -κοινωνικά και επαγγελματικά- αλλά έμαθα και να δραπετεύω, βρήκα διεξόδους στο διάβασμα, στη γραφή και στην άθληση.
Το 1992 έκανα ένα τάμα: να αξιωθώ κάποτε να καταγράψω την ιστορική διαδρομή των Πλαγιωτών από τις αλησμόνητες πατρίδες μέχρι τη γη της Παιονίας!
Θαρρώ πως με τη βοήθεια του Θεού στάθηκα όρθιος και συνεπής. Εύχομαι να έχω τη δύναμη να συνεχίσω να στέκομαι όρθιος ώστε να μπορώ να βοηθώ την πατρίδα και την οικογένειά μου -τη σύζυγο και τα δυο παιδιά μας, ώστε να πορευόμαστε με απλότητα και με φιλότιμο στον αγώνα της ζωής.
Συγγραφικό έργο
Οι δημοσιεύσεις μου -μικρά άρθρα κοινωνικού προσανατολισμού σε εφημερίδες- ξεκίνησαν πολύ νωρίς, από τα τέλη της δεκαετίας του 1980. Στη συνέχεια με κέρδισε η ποίηση. Δίπλα στον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο διδάχθηκα τον θαυμάσιο ρεαλιστικό τρόπο έκφρασής του αλλά και το ήθος του -τις αξίες που χρειάζεται να καθορίζουν κάθε άνθρωπο όταν επιλέγει να δημοσιοποιεί τη σκέψη του. Πειραματίστηκα για χρόνια πάνω στην ποιητική γραφή και πρωτοδημοσίευσα έργα μου σε περιοδικά κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1990.
Το 2005 τύπωσα την πρώτη ποιητική μου συλλογή με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Θοδωρής Βοριάς και ταυτόχρονα αποκτούσα εμπειρία στη διαχείρηση ιστοσελίδων στο διαδίκτυο αλλά και στην κατασκευή ψηφιακών βιβλίων.
Το 2008 δημιούργησα την ιστοσελίδα - περιοδικό ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ που διαχειρίζομαι μέχρι σήμερα.
Από το 2010 έως το 2012 επιμελήθηκα της ύλης του μηνιαίου ψηφιακού λογοτεχνικού περιοδικού ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ που διακινούσα δωρεάν σε εκατοντάδες αποδέκτες μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Εδώ μπορείτε τα διαβάσετε όλα τα τεύχη του (17) στην συγκεντρωτική ανθολογία.
Το 2010 είχα πλέον τη δυνατότητα να εκπληρώσω το τάμα... με την ενθάρρυνση και προτροπή του Ντίνου Χριστιανόπουλου ξεκίνησα την έρευνα για τα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία των Πλαγίων. Δημιούργησα το 2011 την ιστοσελίδα ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ και αποθήκευα εκεί τα αποτελέσματα των ερευνών μου σχετικά με τα Πλάγια, την ευρύτερη περιοχή της Παιονίας αλλά και τις αλησμόνητες πατρίδες των Πλαγιωτών.
Το 2016 αξιώθηκα να δω τα αποτελέσματα των ερευνών μου σε ένα αυτοσχέδιο ψηφιακό βιβλίο 50 σελίδων που κατασκεύασα ο ίδιος με τίτλο "Κοινότης Πλαγίων εν Παιονία Κιλκίς". Συνέχισα τις έρευνες και το 2019, με τον ίδιο τίτλο, δημιούργησα ψηφιακό βιβλίο 150 σελίδων. Το αποκορύφωμα της επιτυχίας των ερευνών μου ήρθε το 2020 όταν και άνοιξα λογαριασμό στο facebook και μπόρεσα να έρθω σε επαφή με δεκάδες συγχωριανούς αλλά και φίλους από άλλες περιοχές (Φιλώτα, Διονυσίου, Κωνσταντινούπολη κλπ) που με βοήθησαν αφάνταστα στην παροχή πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού.
Το 2022, αισίως ολοκλήρωσα το βιβλίο "Κοινότης Πλαγίων - Εν Παιονία Κιλκίς" που έφτασε πλέον τις 240 σελίδες με ασφυκτική γραμματοσειρά και μερικές δεκάδες φωτογραφίες. Η τελική μορφή του βιβλίου είναι όπως και οι προηγούμενες, σε ψηφιακή μορφή ώστε να μπορεί οποιοσδήποτε να το βρει εύκολα και να το αποθηκεύσει δωρεάν. Κάποιες καλές προθέσεις από πλευράς του Δήμου Παιονίας -κι ευχαριστώ για τις τιμητικές προτάσεις τους- για τύπωση του βιβλίου και δωρεάν διανομή του στις οικογένειες του χωριού, βρήκαν διαδικαστικά προσκόμματα και δεν τελεσφόρησαν ακόμη. Το τάμα όμως το πραγματοποίησα, το βιβλίο διανεμήθηκε ψηφιακά σε εκατοντάδες αποδέκτες, είναι διαθέσιμο για ελεύθερη αποθήκευση, στην ιστοσελίδα Στα Πλάγια Παιονίας και σε ψηφιακές βιβλιοθήκες. Υπάρχει σε έντυπη μορφή στις βιβλιοθήκες της Παιονίας κι όσοι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά πήγαν με το ψηφιακό αρχείο και το εκτύπωσαν (όπως ο φίλος Yasar από την Κωνσταντινούπολη που έλκει της ρίζες του από το Καρασινάν (Πλάγια από το 1928).
Η ιστοσελίδα ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ έχει πια μετατραπεί σε μια τεράστια βάση δεδομένων (ιστορικών, λαογραφικών αλλά και ταξιδιωτικών) προκαλώντας το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με θέματα της περιοχής. Η έρευνα συνεχίζεται και αποδίδει καρπούς. Ενότητες της ιστοσελίδας με έρευνές μου, ξεκίνησαν από το 2022 να δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο του Κιλκίς και θαρρώ πως είναι κι αυτές οι δημοσιεύσεις μια επιβεβαίωση της χρησιμότητας -και του βιβλίου και της ιστοσελίδας- στην προβολή της Παιονίας και στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού της.
Από το 2022 συνεργάζομαι εθελοντικά με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην έρευνα καταγραφής των μνημείων της Ελλάδας και της Κύπρου. Στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αναρτώ τακτικά φωτογραφίες μνημείων της Ελλάδας, με πληροφοριακά σημειώματα για την σχέση των μνημείων αυτών με την ιστορία και την κοινωνία.
Τον Σεπτέμβριο 2023 σε συνεννόηση με το Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων, πρότεινα κι ανέλαβα εθελοντικά την δημιουργία ψηφιακής ενημερωτικής εφημερίδας για την προβολή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου. Κυκλοφόρησα δύο φύλλα της εφημερίδας που έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής από την τοπική κοινωνία και φορείς της περιοχής.
Η συνεργασία μας αυτή διήρκησε μονάχα για μικρό χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως της θελήσεώς μου και δίχως να ληφθεί κάποια απόφαση από το Δ.Σ. δεν δόθηκε έγκριση κυκλοφορίας του τρίτου φύλλου.
Εργογραφία
Έχω εκδώσει τις ποιητικές συλλογές:
*"Το τρύπιο ταβάνι" - Θοδωρής Βοριάς, (2005) ISBN 13 978-960-6601-88-0 εκδόσεις Ερωδιός.
*"Νυχτερινές επιπλοκές" - Θοδωρής Βοριάς, (2008) ISBN 978-960-454-075-4 εκδόσεις Ερωδιός.
*"Πυγολαμπίδες" - Θοδωρής Βοριάς, (2011) ISSN 1106-6032 Το ΟΚΤΑΣΕΛΙΔΟ του Μπιλιέτου τχ.67 Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2011 εκδόσεις Μπιλιέτο.
*"Χαμένες ψηφίδες" - Θοδωρής Βοριάς, (2012) ISBN 978-960-93-3894-3 ιδιωτική έκδοση. Εδώ μπορείτε να το διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.
*"Στιγμές από το ρεπερτόριο του θανάτου" - Θοδωρής Βοριάς, (2018) ISBN 978-618-83940-0-1 ιδιωτική έκδοση. Εδώ μπορείτε να το διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.
*"Ανιλίνες" - Θοδωρής Βοριάς, (2021) ISSN 1106 - 6032 Το οκτασέλιδο του Μπιλιέτου τχ.108, εκδόσεις Μπιλιέτο.
*"Χαμένες ψηφίδες 2" (2024) ISBN 978-618-00-4999-2 ιδιωτική έκδοση - εκτός εμπορίου. Εδώ μπορείτε να το διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.
Και πέντε βιβλία ποικίλης θεματολογίας σε ψηφιακή μορφή (e-book):
*"Ευριπίδης - [Ανδρομάχη]" (2009) ISBN 978-960-931442-8 Ιδιωτική έκδοση - Εκτός εμπορίου με 18 αποσπάσματα από το έργο "Ανδρομάχη" του Ευριπίδη σε ελεύθερη απόδοση. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή.
*"Ευριπίδης - [Μήδεια]" (2010) ISBN 978-960-93-2132-7 Ιδιωτική έκδοση - Εκτός εμπορίου με 21 αποσπάσματα από το έργο "Μήδεια" του Ευριπίδη σε ελεύθερη απόδοση. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε το βιβλίο σε ψηφιακή μορφή.
*"Αντίλαλοι στα βράχια" [Λόγοι μάχης - Αφορισμοί] (2020). Ιδιωτική έκδοση - Εκτός εμπορίου. Εδώ θα βρείτε πληροφορίες για το βιβλίο και για τον τρόπο αποθήκευσής του.
*"Thodoris Vorias - Poems 2005 - 2021", (2023). Ιδιωτική έκδοση - Εκτός εμπορίου. Μετάφραση ανθολογίας ποιημάτων του Θοδωρή Βοριά στην αγγλική γλώσσα από την κ. Μαρία Ανδρεαδέλλη. Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα σε μορφή pdf από εδώ.
* "Κοινότης Πλαγίων Εν Παιονία Κιλκίς" - Θεόδωρος Π. Μποράκης, (2022). Ιδιωτική έκδοση - Εκτoς εμπορίου. Ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του χωριού Πλάγια και της ευρύτερης περιοχής Παιονίας. Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα σε μορφή pdf από εδώ.
Έρευνες
Έρευνές μου για λαογραφικά θέματα, για φυσικά τοπία της περιοχής Παιονίας και για μνημεία της πατρίδας μας που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο ή δημοσιεύτηκαν στον τοπικό Τύπο του Κιλκίς και στην ιστοσελίδα της γλυπτοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
# Ιστορικά στοιχεία Παιονίας 1940 -1950 - Πίνακες πεσόντων στους πολέμους 1940 - 1950.
# Το χωριό Πύλη (Δρέβενο) και η εκκλησία των Αγ. Αναργύρων. (Εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ αρ. φυλ. 2356 - 28/6/2022).
# Ο Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής στα Πλάγια του Δήμου Παιονίας. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ.gr 21/9/2022).
# Το Δημοτικό Σχολείο της Κοινότητας Πλαγίων του Δήμου Παιονίας. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΕΙΔΗΣΕΙΣ.gr 24/9/2022).
# Το χωριό Πλάγια (Καρασινάν) κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 10/3/2023).
# Αυστραλός δημοσιογράφος στο Δρέβενο Παιονίας την 7η Μαΐου 2023. (Ιστοσελίδα ΜΑΧΗΤΗΣ 16/6/2023)
# Παραδόσεις Παιονίας - Η τοποθεσία Τρύπια Πέτρα στην περιοχή του χωριού Πηγή (Ιστοσελίδα ΜΑΧΗΤΗΣ 1/5/2024)
Δημοσιευμένες έρευνες στο περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ σχετικές με τις αλησμόνητες πατρίδες:
# Το Βογάζκιοϊ ή Μπογάζκιοϊ της Μητροπόλεως Δέρκων στην Ανατολική Θράκη (Περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ τχ.118 / 2020).
# Το Αρναούτκιοϊ ή Παπσού της Μητροπόλεως Δέρκων στην Ανατολική Θράκη (Περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ τχ.121 / 2021).
# Ο Πύργος της Μητροπόλεως Δέρκων στην Ανατολική Θράκη (Περιοδικό ΕΝΔΟΧΩΡΑ τχ.124-125 / 2022).
Δημοσιευμένες έρευνες στην εφημερίδα Μαχητής του Κιλκίς υπό τον τίτλο "Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας:
# Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - "Γαλάζια λίμνη" στην περιοχή Σκρα - Κούπας. (Εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ αρ. φυλ. 2358 - 12/7/2022).
# Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - Αρχαιολογικός χώρος Ευρωπού. (Εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ αρ. φυλ. 2359 - 19/7/2022).
# Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - Τα μοναστήρια στις πλαγιές του Πάικου. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 30/7/2022).
# Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - Αξιός ποταμός: τοποθεσίες θέας. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 15/8/2022).
# Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - Η λίμνη Μεταλλείου. (Ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 24/8/2022).
Εθελοντική συνεισφορά στη ιστοσελίδα καταγραφής των μνημείων, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων https://www.digitalglyptotheque.gr/:
# Μνημείο προσφύγων Αλησμόνητων Πατρίδων στο Πολύκαστρο. (22/3/2022)
# Μνημείο πεσόντων Α' Π. Π. στο Πολύκαστρο. (22/3/2022)
# Μνημείο Γάλλων πεσόντων στο Δρέβενο Αξιούπολης. (30/3/2022)
# Μνημείο πεσόντων μάχης Σκρά στο Σκρα. (30/3/2022)
# Προτομή του Βασίλειου Παπαγιάννη στο Σκρα. (30/3/2022)
# Μνημείο πεσόντων 1917 - 1918 στην Αξιούπολη. (5/4/2022)
# Προτομή του Λάζαρου Δογιάμα στη Γουμένισσα. (12/5/2022)
# Προτομή του Εμμανουήλ Κατσίγαρη στην Ειδομένη. (12/5/2022)
# Μνημείο πεσόντων ηρώων στο Πολύκαστρο. (26/7/2022)
# Προτομή του Γεώργιου (Γκόνιυ) Δογιάνα στη Γουμένισσα. (27/7/2022)
# Προτομή του Σπυρίδωνα Φραγκόπουλου στη Γρίβα. (17/8/2022)
# Προτομή του Μιχαήλ Τοσίτσα στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (23/10/2022)
# Προτομή του Μόδεστου Πέτσαλη στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (23/10/2022)
# Προτομή του Γεωργίου Αβέρωφ στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (23/10/2022)
# Προτομή του Ευάγγελου Αβέρωφ - Τοσίτσα στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (1/11/2022)
# Προτομή του Βαρώνου Μιχαήλ Θ. Τοσίτσα στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (1/11/2022)
# Προτομή Νικόλαου Τζαρτζούλη στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες προτομής (Θ. Μποράκης). (6/11/2022)
# Αναθηματική στήλη Κοσμά του Αιτωλού στο Μέτσοβο. Φωτογράφηση (Στ. Μποράκη) και πληροφορίες για τον Κοσμά Αιτωλό (Θ. Μποράκης). (6/11/2022)
# Προτομή του δημάρχου Καλαμαριάς Σταύρου Καρατζά στην Καλαμαριά. (22/11/2022)
# Προτομή της δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου στο Σκρα. (30/11/2022)
# Μνημείο πεσόντων Ελληνικού Ιππικού το 1940 στο Μέτσοβο. Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μποράκης και Στυλιανή Μποράκη. Πληροφορίες για το μνημείο: Θεόδωρος Μποράκης. (6/12/2022)
# Προτομή του Εμμανουήλ Μπαλαντίνου στο Μέτσοβο. (17/12/2022)
# Ανδριάντες ξυλοκόπου και κτηνοτρόφου στο Μέτσοβο. (6/1/2023)
# Ανδριάντας του Σπύρου Καγιαλέ στα Χανιά. (6/1/2023)
# Μνημείο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο Πολύκαστρο. (26/1/2023)
# Μνημείο πεσόντων Εθνικών Αγώνων στα Λιβάδια Παιονίας. (31/1/2023)
# Αναθηματική στήλη Ευριπίδη Μπακιρτζή στην Καλαμαριά. (27/2/2023)
# Προτομή του Στέφανου Αντ. Ξανθουδίδη στο Ηράκλειο Κρήτης. (15/3/2023)
# Γλυπτό Ολυμπιακή Αρμονία στο Ηράκλειο Κρήτης. (15/3/2023)
# Γλυπτική σύνθεση για τον Ν. Καζαντζάκη στη Μυρτιά Ηρακλείου Κρήτης. (15/3/2023)
# Προτομή του Ιωάννη Δασκαλογιάννη στο Ηράκλειο Κρήτης. (23/3/2023)
# Ανδριάντας του πυρπολητή Κωστή Γιαμπουδάκη στο Ρέθυμνο Κρήτης. (31/3/2023)
# Μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού στο Πολύκαστρο. (31/3/2024)
# Μνημείο Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου Παπασαραντόπουλου στην Νέα Κρήνη Θεσσαλονίκης. (17/4/2023)
# Μνημείο γενοκτονίας του Ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων στον Εύρωπο Παιονίας. (23/4/2023)
# Μνημείο πεσόντων της μάχης Ραβινέ στο Χαμηλό Παιονίας (9/5/2023)
# Μνημείο της Μάχης της Κρήτης (20 - 31 Μαΐου 1941) στο Ηράκλειο (9/5/2023)
# Γλυπτό "Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης" στη Μυρτιά Ηρακλείου (29/5/2023)
# Γλυπτό "Χορεύτρια" στο Ηράκλειο (29/5/2023)
# Προτομή δάσκαλου Ιωάννη Πίτσουλα στη Γουμένισσα (16/6/2023)
# Μνημείο των 52 εκτελεσθέντων από τις Κατοχικές δυνάμεις στη Γουμένισσα (5/9/2023)
Δημοσιευμένες έρευνες στην εφημερίδα Μαχητής του Κιλκίς υπό τον τίτλο "Τα μνημεία διηγούνται Ιστορία":
# Το μνημείο πεσόντων 1917 - 1918 στην Αξιούπολη (Ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 17/11/2022).
# Το μνημείο προσφύγων Αλησμόνητων Πατρίδων στο Πολύκαστρο. (Ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 24/11/2022).
# Το μνημείο πεσόντων Μακεδονικού Αγώνα 1904 - 1908 στη Γουμένισσα. (Ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 13/12/2022).
# Το Διασυμμαχικό μνημείο πεσόντων 1916 - 1918 στο Πολύκαστρο. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 5/1/2023).
# Το μνημείο σε ανάμνηση της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου το 1999 στο Πολύκαστρο. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 20/1/2023).
# Το μνημείο πεσόντων του χωριού Λιβάδια Παιονίας. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 2/2/2023).
#Το μνημείο πεσόντων Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 στην Αξιούπολη. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 16/2/2023).
# Το μνημείο Γάλλων πεσόντων 1917 - 1918 στην περιοχή του χωριού Φανός. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 8/4/2023).
# Το μνημείο πεσόντων της μάχης του υψώματος Ραβινέ στο χωριό Χαμηλό. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 18/4/2023).
# Το μνημείο Γάλλων πεσόντων (1916 - 1917) στην Πύλη (Δρέβενο). (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 4/5/2023).
# Το μνημείο πεσόντων της μάχης του Σκρα (1918) στο Σκρα. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 16/5/2023).
# Το μνημείο Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στο Πολύκαστρο. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 28/5/2023)
# Το μνημείο Γενοκτονίας του Ελληνισμού των αλησμόνητων πατρίδων στον Ευρωπό. (Ιστοσελίδα εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ 16/6/2023).
Δημοσιευμένες έρευνες στην εφημερίδα Μαχητής του Κιλκίς υπό τον τίτλο "Ψηφίδες αλησμόνητων πατρίδων στο Κιλκίς":
# Το Βογάζκιοϊ της Ανατολικής Θράκης (ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 18/10/2023).
# Η Τσαντώ της Ανατολικής Θράκης (ιστοσελίδα Μαχητής 18/1/2024).
# Το Ελβασάνιο της Ανατολικής Θράκης (Ιστοσελίδα Μαχητής 15/2/2024).
# Οι Μέτρες της Ανατολικής Θράκης (ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 22/3/2024).
# Το Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης (ιστοσελίδα Μαχητής 16/4/2024).
# Ο Άσπρος της Ανατολικής Ρωμυλίας (ιστοσελίδα εφημερίδας Μαχητής 24/5/2024).
# Η Στενήμαχος της Ανατολικής Ρωμυλίας (εφημερίδα Μαχητής 18/6/2024).
Δημοσιεύσεις
Δημοσιεύσεις σε περιοδικά κι εφημερίδες:
Το Κοράλλι, Μανδραγόρας, Νέα Ευθύνη, Πλανoδιον, Τα Ποιητικά, Μπιλιέτο, Ενδοχώρα, Ρωγμές, Σύγχρονη Σκέψη, Νέα Σκέψη, Σοδειά, Πνοές Λόγου και Τέχνης, Διασπορική Λογοτεχνία, Αντι χ λόγου, Γραφή Βουστροφηδόν, Γιατί, Φανταστική λογοτεχνία, εφ. Κήρυκας Χανίων, εφ. Ένωσις (Κύπρος), Σταυροδρόμι, Ποιητικά Τοπία, Λογοτεχνικό Δελτίο, Λεξωτεχνίες, Pro Libris (Πολωνία), εφ. Diario de Avisos (Ισπανία), Steaua Dobrogei (Ρουμανία), Miscarea Literara (Ρουμανία), εφ. Μαχητής του Κιλκίς.
Ιανουάριος 2024