Με τον Αυστραλό δημοσιογράφο κ. Stephen Hutcheon στο Δρέβενο Παιονίας την 7/5/2023

Αυστραλός δημοσιογράφος στο Δρέβενο Παιονίας

του Θεόδωρου Π. Μποράκη

Με συγκίνηση επισκεφθήκαμε την Κυριακή 7 Μαΐου την τοποθεσία Δρέβενο, με τον Αυστραλό δημοσιογράφο κ. Stephen Hutcheon που βρέθηκε στην περιοχή μας για να γνωρίσει τον τόπο όπου το 1941 κάποιος Αυστραλός στενός συγγενής του κι ένας ακόμη συμπατριώτης τους -στρατιώτες τότε στη συμμαχική δύναμη κι αιχμάλωτοι πολέμου- κατάφεραν να δραπετεύσουν από το γερμανικό τρένο που τους μετέφερε εκτός Ελλάδας. Οι δύο στρατιώτες βρήκαν καταφύγιο στο τότε χωριό Πύλη (Δρέβενο) όπου με την υποστήριξη του δάσκαλου Γεώργιου Ζαγγελίδη και των κατοίκων του χωριού κατάφεραν να διασωθούν.
Με τον κ. Hutcheon περιηγηθήκαμε στην παλιά διαδρομή Δρέβενου - Πλαγίων, ενώ μέσω Ειδομένης και Ευζώνων καταλήξαμε στην πόλη του Κιλκίς. Έμεινε έκπληκτος από τον ιστορικό πλούτο της περιοχής μας και του δόθηκε η ευκαιρία να δει πανοραμικά τις τοποθεσίες μαχών του Α' Παγκοσμίου Πολέμου: Σκρα, Ραβινέ και Σεμέν ντε φερ. 
Εκτός της επιθυμίας του να γνωρίσει τον τόπο διάσωσης του προγόνου του, ο κ. Hutcheon ήθελε να αποκομίσει από τον τόπο μας όσα συναισθηματικά ερεθίσματα χρειάστηκε ώστε να ξεκινήσει τη συγγραφή βιβλίου στην Αυστραλία για να κάνει ευρύτερα γνωστή την περιπέτεια των συμπατριωτών του αλλά και την περιοχή μας.


Με τον κ. Stephen Hutcheon έξω από την εκκλησία των Αγ. Αναργύρων στο Δρέβενο (7/5/2023). 




Ο Αυστραλός δημοσιογράφος κ. Stephen Hucheon.


Ο Stephen Hutcheon είναι Αυστραλός δημοσιογράφος για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες και έχει περάσει τα τελευταία πέντε χρόνια στο ABC όπου είναι επιβλέπων παραγωγός της ομάδας Digital Story Innovations. Ξεκινώντας την καριέρα του ως  δόκιμος στο The Sydney Morning Herald το 1982, ο Stephen έγινε ρεπόρτερ, ανταποκριτής και συντάκτης. Το 1998 μεταπήδησε στην ψηφιακή και πέρασε τα επόμενα 20 χρόνια δουλεύοντας και οδηγώντας την καινοτομία για τις ψηφιακές ιδιοκτησίες της SMH. Ο Stephen έχει επίσης καθοδηγήσει πολλούς δημοσιογράφους 
και έχει δώσει διαλέξεις ψηφιακής δημοσιογραφίας τόσο στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ όσο και στο UTS. Πρώην συνεργάτης στο Κέντρο Μέσων Μαζικής 
Ενημέρωσης, Πολιτικής και Δημόσιας Πολιτικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ο Stephen υπήρξε βασικό μέλος σε τέσσερις βραβευμένες ομάδες Walkley.

[Πηγή βιογραφικού και φωτογραφίας: www.walkleys.com]