Το σύνθετο μνημείο πεσόντων στο σχολείο της Ειδομένης. Στη δεξιά πλευρά του μνημείου διακρίνεται ο ανακαινισμένος τάφος του δάσκαλου Γεώργιου Σιδηρόπουλου μετά από βανδαλισμό που υπέστεη από "αλληλέγγυους" το διάστημα της κατοχής της Ειδομένης από τις ΜΚΟ και χιλιάδες λαθρομεταναστών την περίοδο 2015-2016. Φωτογραφία: Θεόδωρος Π. Μποράκης.
Έρευνα - παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης
Στο μνημείο του σχολείου της Ειδομένης εκτός του μνήματος του δασκάλου Σιδηρόπουλου βρίσκεται και η αναθηματική στήλη που είναι αφιερωμένη στη δασκάλα Αικατερίνη Χατζηγεωργίου απo την Γευγελή. Η θέση των δύο δασκάλων στο μνημείο δεν είναι τυχαία.
Το 1939 ο δάσκαλος της Ειδομένης Γεώργιος Σιδηρόπουλος, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ειδομένης, βρήκε στο νεκροταφείο της Γευγελής (εκτός ελληνικών συνόρων) το σταυρό της δασκάλας Αικατερίνης Χατζηγεωργίου. Πάνω έγραφε τα εξής: «Υπέρ της εις τον Θεόν των Ελλήνων πίστεως αγωνιζομένη, πυρί υπό των Βουλγάρων παραδοθείσα, ενθάδε κείμαι, Αικατερίνη Χατζηγεωργίου διδάσκαλος, 14 Οκτωβρίου 1904». Το σταυρό αυτό μετέφερε στην Ειδομένη με πομπή που αποτελούνταν από ιερείς και μουσική εκ Γευγελής και τον τοποθέτησε στο προαύλιο του σχολείου, στο ηρώο.
Ο δάσκαλος Γεώργιος Σιδηρόπουλος με έντονη εθνική δράση στην περιοχή υπήρξε αρχικά στόχος των Βουλγάρων κι αναζητήθηκε χωρίς να σταθεί δυνατή η ανεύρεσή του όταν στις 17/1/1944 βουλγαρικές στρατιωτικές δυνάμεις πέρασαν στο χωριό Χαμηλό και την ευρύτερη παραμεθόρια ζώνη του Ν. Κιλκίς και σκόρπισαν τον όλεθρο στους κατοίκους.
Αργότερα, στα χρόνια του διχασμού, αντάρτες της Αριστεράς στοχοποίησαν τον δάσκαλο με αποτέλεσμα τη δολοφονία του στην όχθη του Αξιού ποταμού, στο σημείο που υπήρχε βάρκα μεταφοράς προσώπων από τον κάμπο της Ειδομένης στον απέναντι κάμπο των Ευζώνων. Η ενέδρα των δολοφόνων στήθηκε στον κάμπο της Ειδομένης στη συστάδα των δέντρων που ήταν δεμένη η βάρκα του Αξιού, τη νύχτα της 14ης προς 15η Αυγούστου 1946 (πανήγυρη του χωριού Εύζωνοι). Σ' εκείνο το σημείο δολοφόνησαν τον δάσκαλο οι αντάρτες, καθώς επέστρεφε στην Ειδομένη μετά από επίσκεψή του στο χωριό Εύζωνοι.
Το δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της 17/8/1946 που περιλαμβάνει και την είδηση της δολοφονίας του Γεώργιου Σιδηρόπουλου.
Ειδικά για την δολοφονία του δασκάλου αναγράφονται στο παραπάνω δημοσίευμα:
"Ο δημοδιδάσκαλος Σιδηρόπουλος, ανταποκριτής της εφημερίδος ΦΩΣ Θεσσαλονίκης εις Ειδομένην, εφονεύθη την πρωίαν ενώ μετέβαινε από γο χωρίον Εύζωνοι εις την Ειδομένην υπό 6 κομμουνιστών."