ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - Η λίμνη Μεταλλείου

   Στην ιστοσελίδα visitgrecce προβάλλεται η περιοχή και αναγράφεται σχετικά: Στα 15 χιλιόμετρα από την Αξιούπολη βρίσκεται μια πανέμορφη τοποθεσία με τεχνητή λίμνη μήκους 2 χλμ. και βάθους 35μ., γνωστή και ως «Λίμνη Μεταλλείου», ιδανική για ψάρεμα πέστροφας, ξεκούραση και φυσιολατρικές δραστηριότητες. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από πανέμορφα δάση και φυσική ομορφιά ενώ η πρόσβαση και περιήγηση είναι δυνατή μέσω καλών δασικών δρόμων.
   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα travelplorer: Από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσετε στη λίμνη Μεταλλείου επιλέγετε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων προς FYROM. Στο ύψος του Πολυκάστρου, στο 50ο περίπου χιλιόμετρο, κατευθύνεστε δεξιά, προς Πολύκαστρο, σύμφωνα με την πινακίδα. Από το Πολύκαστρο κατευθύνεστε, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, προς την Αξιούπολη, περνώντας τη γέφυρα του Αξιού ποταμού. Από την Αξιούπολη κατευθύνεστε προς Πηγή, Φανό, Σκρά σύμφωνα με την πινακίδα. Μόλις βγείτε από την κωμόπολη, σε 3 περίπου χιλιόμετρα, υπάρχει πινακίδα που σας κατευθύνει αριστερά προς το χωριό Πηγή. Σε περίπου 3 χιλιόμετρα φτάνετε στην πλατεία του χωριού και εκεί στρίβετε αριστερά. Το οδόστρωμα της διαδρομής από το χωριό Πηγή μέχρι τη Λίμνη, απόστασης περίπου 9 χιλιομέτρων, είναι πολύ καλό και η διαδρομή μαγευτική μέσα από το βουνό Πάικο. Εννοείται ότι το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο διότι δεν πηγαίνει δημόσια συγκοινωνία στη Λίμνη.

Η λίμνη Μεταλλείου στην Παιονία

   Από τα Πλάγια προς τη λίμνη κατευθύνεστε προς το χωριό Φανός κι από εκεί προς Αξιούπολη, μέχρι τη διασταύρωση που οδηγεί στο χωριό Πηγή, από εκεί και μετά ισχύουν τα παραπάνω. Υπάρχουν κι εναλλακτικές διαδρομές που αφορούν επισκέπτες με οχήματα «εκτός δρόμου»:
1η διαδρομή από Πλάγια – Φανό με κατεύθυνση την Αξιούπολη. Πριν τη γέφυρα του Κοτζά Ντερε υπάρχει μικρή πινακίδα του δασαρχείου που κατευθύνει δεξιά σε χωματόδρομο «προς λίμνη μεταλλείου».
2η διαδρομή από Πλάγια – Φανό με κατεύθυνση το Σκρά όπου λίγο πριν το Σκρά  υπάρχει μικρή πινακίδα του δασαρχείου που κατευθύνει αριστερά σε χωματόδρομο «προς λίμνη μεταλλείου 15 χιλιόμετρα».

   Όταν φτάσετε στη λίμνη θα δείτε ένα λοφάκι στο οποίο έχουν δημιουργηθεί σκαλιά από 2 σημεία πρόσβασης. Ανεβείτε εκεί για να θαυμάσετε τη θέα της λίμνης από ψηλά αλλά και να δείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που το γιορτάζουν το Μάιο.