Η τοποθεσία της γέφυρας του Κοτζά Ντερέ στη διαδρομή Αξιούπολη - Πλάγια

 


Το ποτάμι Κοτζά Ντερέ (Μεγάλο Ρέμα) από την γέφυρα του ποταμού (2009) στη διαδρομή Αξιούπολη - Πλάγια. Από το αρχείο του Θοδωρή Π. Μποράκη.


Το Μεγάλο Ρέμα (Κοτζά Ντερέ) είναι ποτάμι που πηγάζει από την περιοχή του Σκρα. Τα νερά του γεμίζουν μαζί με άλλους χείμαρρους το τεχνητό φράγμα «Μεταλλείου» στην Πηγή, για να καταλήξουν στα «Στενά της Τσιγγάνας» στον Αξιό ποταμό. 
Παλιά επικρατούσε στην περιοχή η φήμη σχετικά με το «Κοτζά Ντερέ» ότι είναι χρυσοφόρο. Κατά την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το ποτάμι βρισκόταν στο κέντρο των επιχειρήσεων των αντιμαχόμενων δυνάμεων για το λόγο αυτό κατασκευάστηκαν σημαντικές υποδομές κατά μήκος του (γεφύρια, σιδηροδρομικό δίκτυο, καταυλισμοί στρατιωτών κλπ). 

Μετά την κατασκευή της νέας γέφυρας της διαδρομής Αξιουπόλεως – Ειδομένης αλλά και Αξιουπόλεως - Σκρά (την παλιά γέφυρα την ανατίναξαν τον Ιανουάριο 1947 οι αντάρτες) και την ασφαλτόστρωση του δρόμου στις αρχές της δεκαετίας του ’70, η περιοχή της γέφυρας του Κοτζά Ντερέ έγινε δημοφιλής τόπος ψυχαγωγίας και φιλοξενίας εκδρομέων ιδιαίτερα κατά την Πρωτομαγιά και την Καθαροδευτέρα.


Η γέφυρα του Κοτζά Ντερέ (2020) στη διαδρομή Πλαγίων - Αξιουπόλεως. Από το αρχείο του Θεόδωρου Π. Μποράκη.