Εικόνες από τα Πλάγια (από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη)

Πλαγιώτες στα τέλη της δεκαετίας το '50 στο κοινοτικό γραφείο του χωριού. Εικονίζονται: Από αριστερά, ο κλητήρας της Κοινότητας Μιχάλης Χαλβαντζής, ο Θανάσης Πασχαλέρης, ο αγροφύλακας Μιχάλης Μπούρας, ο Ιωάννης Πεσιντζάκης, ο Γεώργιος Πασχαλέρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτριος Δελάκης, ο δάσκαλος Κωστόπουλος, ο Όθων Βουτσής και ο Θεόδωρος Μποράκης. Καθιστός ο Γραμματέας της Κοινότητας Αλέκος Χαμπαίος. Ο μικρός είναι ο Ιωάννης Βουτσής. Πίσω από τον Δημήτρη Δελάκη είναι ο Παναγιώτης Κοντογιάννης. Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.




Δημοτικό σχολείο Πλαγίων το 1958 με δάσκαλο τον Κωστόπουλο. Εικονίζονται: Αγορια, απο δεξια προς αριστερα, Σ. Αγόρατζης, Π. Ρέπος, Θ. Πασατσιφλικιώτης, Σ. Ρέπος, Δ. Πουρίδας, Β. Βαφειάδης, Γ. Βουτσής, Α. Νικολαΐδης, Δ. Μουτσάκης, Κ. Τσάμπας, Γ. Στογιάνκεχαγιας, Π. Εκατοδράμης, Α. Στογιάνκεχαγιας και Κ. Συντακης. Κορίτσια από δεξιά προς αριστερά, Ε. Μιτικακη, Β. Αρναουτίδου, Μ. Φυλακάκη, Θ. Τσεσμεντζή, Ε. Παπαναστασίου, Β. Μαυροβουνιώτη, Κ. Εκατοδράμη, Β. Βουτσή, Λ. Μπούρα, Ε. Μουτσάκη, Μ. Δελάκη, Α. Ντοκμεντζή. Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.



Δημοτικό σχολείο Πλαγίων 1958. Με τον δάσκαλό τους Η. Φελεκίδη εικονίζονται: καθιστοί απο αριστερά, Ε. Βαλάση, Ε. Νικολαΐδου, Χ. Νικολαΐδου, Ε. Μουτσάκη, Α. Μίντογλου, Σ. Μουτσάκης, Χ. Πασατσιφλικιώτης, Σ. Παρλαπάνης, Ν. Εφρέμης, Β. Μαυροβουνιώτη, Α. Μπούρα, Α. Τσεσμεντζή, Κ. Γκέρλοβας, Γ. Παρλαπάνης, Γ. Παπαναστασίου, Π. Αγόρατζης , Κ. Πεσινζάκης, Α. Πασατσιφλικιωτης Γ. Ντοκμεντζής, Χ. Μουτσάκης. Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.





Μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων στα τέλη της δεκαετίας του '50. Εικονίζονται: από κάτω αριστερά, Μ. Φυλακάκη, Β. Βουτσή, Θ. Τσεσμεντζή, Λ. Μπούρα, Β. Μαυρωβουνιώτη, Μ. Δελάκη, Δ. Μουτσάκης, Σ. Αγόρατζης, Π. Ρέπος, Θ.Πασατσιφλικιώτης, Β. Βαφειάδης. Επάνω, από αριστερά, Β. Βαλάση, Μ. Στογιάνκεχαγιά, Α. Καλάθια, (η 4η άγνωστη), Σ. Τσαχάκη, Σ. Αγόρατζη, Ελ. Πουρίδα, Γ. Ντοκμεντζή, Β. Ηλιάδης, (τρεις άγνωστοι), Φ. Μουτσάκης, Ν. Τσεσμεντζής, Χ. Γραίτσας και τελευταίος, πιθανότατα, ο Θ. Αγόρατζης. Εδώ είναι η πρώτη και έκτη τάξη με δάσκαλο τον Κ. Κωστόπουλο.
Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.




Εκδρομή Πλαγιωτών στη Θεσσαλονίκη το 1966. Εικονίζονται: κάτω, από αριστερά, Κυριακή Πλατή, Πέτρος Μπούρας, Αντωνία Κούντιου - Πασατσιφλικιωτη, Θωμάς Κακάκης, ο παππούς Νάτσκος, ο Κλίμης  Κακατσέρης, και ο Σταύρος Μουτσάκης. Πάνω αριστερά, η Δέσποινα Καραμανλή, η Φανή Γραίτσα, με τα γυαλιά η Ευτυχία Παπαναστασίου, ο Διαμαντής Πλατής, πίσω με τα γυαλιά ο Γιώργος Αγελαδαρης, η κοπέλα η ψηλή με τα σκούρα η Κυριακούλα Ρέπου, δίπλα της δεξιά η Μαίρη Καλάθια, δεξιά με το σκούρο φόρεμα η Κωνσταντινιά Κακάκη, ο Χρήστος Μαυροβουνιώτης, ο Χαράλαμπος Εριφάκη, ο Κώστας Παλαλάκης κι ο Γιώργος Ντοκμετζής.
Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.




Ο Πλαγιώτης, με καταγωγή από το Μπογάζκιοϊ Ανατολικής Θράκης, Χρήστος Κόζας, στον ελληνοιταλικό πόλεμο το 1940. Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής εντάχθηκε ως αντάρτης στον Ε.Λ.Α.Σ. Σε έρευνες των κατοχικών αρχών εντοπίστηκε και συνελήφθη στην κατοικία του στα Πλάγια όμως κατάφερε και διέφυγε στα στενά του χωριού. Έχασε τη ζωή του πριν την απελευθέρωση, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στην περιοχή του χωριού Νότια όταν συμμετείχε μαζί με συμπολεμιστές του, αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ., στη μεταφορά πολεμικού υλικού ύστερα από συμμαχικές ρίψεις. 
Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.




Τελειόφοιτοι της Τεχνικής Σχολής "Αριστοτέλης" το 1969. Ανάμεσα στους εικονιζόμενους διακρίνονται και οι Πλαγιώτες: πάνω αριστερά, δεύτερος, ο Κώστας Τσάμπας και πάνω δεξιά, τέταρτος, ο Δημήτρης Απ. Μουτσάκης. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.




Πλαγιώτες στα τέλη της δεκαετίας του '60. Εικονίζονται: από δεξιά, Κώστας Καζάκης, Χαράλαμπος Εριφάκης, Νικόλας Μποράκης, Γιάννης Παπαναστασίου, Γιώργος Γκέρλοβας, Σταύρος Μουτσάκης, Στέλιος Γραίτσας.




Πλαγιώτες το 1961. Εικονίζονται: από αριστερά Θανάσης Αγόρατζης, Γιώργος Γκέρλοβας, Νικόλας Μποράκης, Φίλιππας Μουτσάκης, Βαγγέλης Γκικούδης, Τάσος Μπούρας.




Μαθητές και μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Πλαγίων με τον δάσκαλο Βασίλειο Σουλτανίδη το 1958. Εικονίζονται: επάνω από αριστερά Ε. Νικολαΐδου, Κ. Νικολαΐδου, Μ. Μίντογλου, Σ. Παρλαπάνης, Β. Βαφειάδης, Σ. Μουτσάκης, Χ. Πασατσιφλικιώτης, Χ. Μουτσάκης, Δ. Μουτσάκης, Γ. Παρλαπάνης, Π. Μιτικάκης, Π. Αγόρατζης Ε. Βαλάση, Α. Τσεσμετζή. Κάτω από αριστερά: Θ. Τσεσμετζή, Μ. Φυλακάκη, Β. Μαυροβουνιώτη, Μ. Δελάκη, Λ. Μπούρα, Ε. Μουτσάκη, Π. Ρέπος, Β. Βουτσή, Α. Μίντογλου, Α. Στογιανκεχαγιάς, Θ. Πασατσιφλικιώτης, Σ. Ρέπος, Σ. Αγόρατζης, Σ. Λαμπαδαρίου, Ε. Μιτικάκη.






Πλάγια 1954. Βαρύς χειμώνας με πολύ χιόνι,  οι νεολαίοι της εποχής  κατασκεύασαν με χιόνι ολόκληρο ηρώο με χιονάνθρωπο μπροστά στην αυλή του Θοδωρή Μποράκη (Τασανά), δίπλα στον αχυρώνα του Εριφάκη. Εικονίζονται: όρθιοι από δεξιά, Γιώργος Εριφάκης, Γιάννης Δερλαμπάκης, Παναγιώτης Μποράκης, Κλήμης Γκέρλοβας, Γιώργος Γκέρλοβας, Νικόλας Μουκατανζάκης.  Κάτω από αριστερά Γιώργος Ντοκμενζής, Γιάννης Παπαναστασίου, Δημήτρης Εριφάκης καί Στέφανος Μουκατανζάκης. Ο μικρός με το κοριτσάκι δεν αναγνωρίζονται.






Παρέλαση των Μ.Α.Υ.δων στα Πλάγια το 1963 μπροστά από το γραφείο της Κοινότητας. Εκπαιδευτής ο Γιώργος Γκέρλοβας. Πρώτη τριάδα: Ι. Πασχαλέρης, Γ. Αγελαδάρης, Ι. Μουτσάκης.






Πλαγιώτες στη στάση "Δογάνης" το 1967. Εικονίζονται: Γ. Τσάμπας, Κ. Τσάμπας, Κ. Γκέρλοβας, Σ. Εφρέμης, Χ. Μιτικάκης, Δ. Μουτσάκης.





Γέροντες από το χωριό Αρναούτικιοϊ (Παπσού), ελληνικό χωριό της Ανατολικής Θράκης μέχρι το 1924 όταν με την ανταλλαγή των πληθυσμών οι κάτοικοί του αναχώρησαν για την Ελλάδα, πολλοί εκ των οποίων εγκαταστάθηκαν στα Πλάγια. Οι υπόλοιποι Αρναουτκιώτες εγκαταστάθηκαν στην Πέλλα, στο Διονυσίου Χαλκιδικής κ.α.





Πλαγιώτες το 1959 στο καφενείο του Γιάννη Γκέρλοβα. Εικονίζονται  από αριστερά: Μανώλης Παπαναστασίου, Γρηγόρης Γκέρλοβας, Δημήτριος Ταρσάκης, Γιάννης Πασχαλέρης, Γεώργιος Εκατοδράμης, Θοδωρής Μποράκης,  "Αδαμάκης" Γιώργος Ιωάννου.





Άγημα Πλαγιωτών Μ.Α.Υ. την 28 Οκτωβρίου 1960, παραταγμένο μπροστά στην εκκλησία. Ανάμεσά στους Πλαγιώτες διακρίνονται και οι:  Ιωάννης Τσαλίκης, Νικόλαος Πραγκαλάκης, ο μικρός Γρηγόρης Πραγκαλάκης, Αναστάσιος Γιουρουκάκης, Απόστολος Βαλάσης,  Μιχάλης Μπούρας, Δαμιανός Παρλαπάνης, Δημήτριος Πολίτης, Απόστολος Μουτσάκης, Παντελής Λαμπαδάρης κ.α.




Ο Παναγιώτης Μποράκης, εκ των βετεράνων ακριτών της "παλαιάς φρουράς" των Πλαγιωτών, το 2022.




Πλαγιώτες στην Αξιούπολη το 1984,  στην εκδήλωση για την Εθνική Αντίσταση 1941 - 1944. Μεταξύ των συγκεντρωμένων εικονίζονται: στην πρώτη γραμμή ο πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγίων Γεώργιος Μπούρας, ο Ανέστης Μουτσάκης και ο Μιχάλης Μπούρας ενώ στο βάθος διακρίνονται οι: Απόστολος Μουτσάκης και Χαράλαμπος Βαφειάδης. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.




Πλαγιώτες βετεράνοι ακρίτες -και σημαντικοί βοηθοί στην έρευνα για το βιβλίο του χωριού. Η συγκέντρωση της "παλαιάς φρουράς" έγινε στο καφενείο της Ελένης Δάλλα - Γιαννουλάκη, την 24η Μαΐου 2022. Εικονίζονται, από αριστερά: Παναγιώτης Μποράκης, Δημήτριος Απ. Μουτσάκης, Κωνσταντίνος Καρύδης και ο φωτογράφος που διακρίνεται στο βάθος στον καθρέφτη είναι ο Γιάννης Δάλλας. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.








Πλαγιώτες βετεράνοι ακρίτες -και σημαντικοί βοηθοί στην έρευνα για το βιβλίο του χωριού. Η συγκέντρωση της "παλαιάς φρουράς" έγινε στο καφενείο της Ελένης Δάλλα - Γιαννουλάκη, την 24η Μαΐου 2022. Εικονίζονται, από αριστερά: Αθανάσιος Πολιτούδης, Παναγιώτης Μποράκης, Δημήτριος Απ. Μουτσάκης, Κωνσταντίνος Καρύδης, Αντώνιος Τσαγκαράς. Φωτογράφος: Γιάννης Δάλλας. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.





Πλαγιώτες στο πανηγύρι των Πλαγίων στο καφενείο του "Καλαμάτα" το έτος 1967. Εικονίζονται, από αριστερά: Θεόφιλος Αρναουτίδης, Δημήτριος Μουτσάκης, (ο όρθιος)  Αναστάσιος Παπαναστασίου, Ιωάννης Βουτσής και Κωνσταντίνος Συντάκης.
Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Μουτσάκη.





Δεκαετία του 1950, Πλαγιώτες στο πρώτο τρακτέρ που κυκλοφόρησε στα Πλάγια (του Ιωάννη Καραογλάνη).
Εικονίζονται από αριστερά: Κλήμης Κακατσέρης, Απόστολος Μουκατατζάκης, οδηγός ο Ιωάννης Καραογλάνης, Βαγγέλης Πασχαλέρης, Απόστολος Μουτσάκης και Χρυσόστομος Παλαλάκης. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.





Πλαγιώτες στο καφενείο της Ελένης Δάλλα - Γιαννουλάκη, στα τέλη Μαΐου 2023. Εικονίζονται, από αριστερά: Γιάννης Βουτσής, Αθανάσιος Πολιτούδης, Κωνσταντίνος Καρύδης, Δημήτριος Απ. Μουτσάκης, Παναγιώτης Μποράκης, Παναγιώτης Γιαννουλάκης. Φωτογράφος: Γιάννης Δάλλας. Από το αρχείο του κ. Δημήτριου Απ. Μουτσάκη.





Ενδεικτικόν που απονεμήθηκε το 1960 στον μαθητή (Δημήτριο Μουτσάκη) στο Δημοτικό Σχολείο Πλαγίων. Υπεγράφη εν Πλαγίοις τη 19η Ιουνίου 1960.




Πλαγιώτες το 1969 στο καφενείο του Νίκου Τζουρτζουκλή. Εικονίζονται από αριστερά: Μαρία Φυλακάκη, Βασιλική Βουτσή, Μαρία Βουτσή, Βασιλεία Αρναούτίδη, Θεόφιλος Αρναουτίδης, Δημήτριος Απ. Μουτσάκης, Ιωάννης Βουτσής και Σωφρόνης Ρέπος.





Πλαγιώτες το 1961, χτίζουν το σπίτι του Όθωνα Βουτσή. Εικονίζονται: Όθωνας Βουτσής, Θεμιστοκλής Ιωαννίδης, Αντώνιος Χοντρέλης, Δημήτριος Παπαδόπουλος και πιθανότατα ο Μιχάλης Παρλαπάνης.