Μνημείο πεσόντων 1917 – 1918 στην Αξιούπολη

Μνημείο πεσόντων 1917 - 1918 στην Αξιούπολη. Φωτογραφία: Θοδωρής Π. Μποράκης (2022).



Αξιούπολη - Μνημείο πεσόντων 1917 - 1918
Πηγή φωτογραφίας: Θοδωρής Π. Μποράκης.


Τα μνημεία διηγούνται Ιστορία… - Το μνημείο πεσόντων 1917 – 1918 στην Αξιούπολη

Έρευνα: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Το μνημείο πεσόντων 1917 – 1918 βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της κωμόπολης Αξιούπολης, του νομού Κιλκίς, στη συμβολή των οδών Μ. Αλεξάνδρου - Αριστοτέλους, απέναντι από το κτίριο της Δημοτικής Κοινότητας Αξιούπολης.
Στη βάση του μνημείου αναγράφονται: “Εις αοίδιον μνήμην των υπερ πατρίδος
πεσόντων 1917 – 1918”.
Είναι κατασκευασμένο από μάρμαρο, από τον γλύπτη Δημητριάδη και τοποθετήθηκε στην Αξιούπολη το 1929 κι η αρχική θέση τοποθέτησής του ήταν στο λόφο του Αγίου Δημητρίου. Το μνημείο σε βάθος χρόνου έχει μεταφερθεί αρκετές φορές από την αρχική τοποθέτησή του λόγω των έργων διαμόρφωσης που κατά διαστήματα εκτελέστηκαν στην κεντρική πλατεία.
Στις 24 Ιουνίου 1929 έγιναν με μεγάλες τιμές τα αποκαλυπτήρια του ηρώου Αξιουπόλεως. Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην εφημερίδα «Μακεδονία» αναφέρεται στο μνημείο:
«…Το μνημείον εκ Πεντελικού μαρμάρου είνε έργον του διασήμου γλύπτου κ.
Δημητριάδου των Παρισίων, παριστά δε την Πατρίδα υποβαστάζουσα γονυπετή εκ των τραυμάτων πολεμιστήν κρατούντα σφικτά το όπλον του.»
[Εφημερίδα Μακεδονία 24/6/1929].

Σχέση του μνημείου με την Ιστορία - Η Αξιούπολη υπήρξε στρατηγικού ενδιαφέροντος κωμόπολη για τον Γαλλικό Στρατό κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν μαζί με τον Ελληνικό Στρατό αντιμετώπισαν στην ευρύτερη περιοχή τις δυνάμεις των Γερμανών και των Βουλγάρων. Αποτέλεσε το κέντρο της προπαρασκευής των σημαντικών μαχών του Ραβινέ, του Σεμέν ντε φερ και του Σκρα την περίοδο 1917 - 1918. Είναι η κοντινότερη κωμόπολη στις εστίες του πολέμου και στο νεκροταφείο της έχουν ταφεί πεσόντες μαχητές και στελέχη των μαχών.

Πηγές:
Εφημερίδα Μακεδονία
Ιστοσελίδα: http://plagia-paionias.blogspot.com

Δείτε τη σχετική με το μνημείο ανάρτηση - συνεισφορά μου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:

Δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας ΜΑΧΗΤΗΣ του Κιλκίς την 17 Νοεμβρίου 2022.