Ιστορικά στιγμιότυπα: 17 Ιανουαρίου 1944 - Βουλγάρικος στρατός λεηλάτησε τα Πλάγια

"Του Αγίου Αντωνίου μπήκαν οι Βούλγαροι στο χωριό... Στη διαδρομή τους από το Χαμηλό σκότωσαν έναν Πλαγιώτη, τον Θεόφιλο Αρναουτίδη που εργαζόταν στον μύλο στην περιοχή Μπαρακλή και τον τελωνοφύλακα του Σκρα Πασχάλη Καμάνη που κατέβαινε στην Ειδομένη με τα πόδια... Μάζεψαν τον κόσμο στην πλατεία του χωριού... Έκαψαν το σχολείο, χτύπησαν τον ιερέα του χωριού, λεηλάτησαν κι έκαψαν το μαγαζί του Χατζησταυρίδη, του "Σταυράκη"... Έριχναν μια σκόνη μέσα στα σπίτια και μέσα στους στάβλους κι ύστερα όλα καιγόταν... 17 Ιανουαρίου 1944 πέρασαν οι Βούλγαροι από τα Πλάγια!"

                                   Μαρτυρίες Πλαγιωτών

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 16 Ιανουαρίου 1944 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 1944 εξελίσσεται η επιχείρηση «Wolf». Δυνάμεις του βουλγαρικού στρατού, με την ανοχή της γερμανικής στρατιωτικής διοίκησης της Μακεδονίας, εισβάλλουν στην περιοχή από την κωμόπολη Γευγελή και λεηλατούν τα χωριά Χαμηλό, Πλάγια, Δογάνη, Φανός. 

Στις 17 Ιανουαρίου 1944, βουλγαρικός στρατός εισέβαλε στο χωριό Φανός, πυρπόλησε 17 σπίτια και με την εμφάνιση τριών γερμανικών τεθωρακισμένων γλύτωσαν οι κάτοικοι από εκτέλεση. Την ίδια μέρα οι Βούλγαροι εισέβαλαν στα Πλάγια όπου πυρπόλησαν 66 σπίτια και το σχολείο ενώ ξυλοκόπησαν τον ιερέα του χωριού. 

Στο Χαμηλό εκτέλεσαν 20 κατοίκους και πυρπόλησαν 38 σπίτια, στη Δογάνη εκτέλεσαν 5 κατοίκους προσφυγικής καταγωγής και πυρπόλησαν 6 σπίτια, στο Σκρά εκτέλεσαν 6 κατοίκους ενώ πυρπόλησαν το σχολείο και 15 σπίτια, στην Κούπα εκτέλεσαν 2 άτομα και πυρπόλησαν 4 σπίτια, στον Αρχάγγελο εκτέλεσαν 5 κατοίκους και στην Περίκλεια εκτέλεσαν 6 κατοίκους. 

Αποσπάσματα της ίδια βουλγαρικής δύναμης, σύμφωνα με πληροφορίες του διαδικτύου, εισβάλλουν στην Περίκλεια Πέλλας και δολοφονούν 7 άτομα, εισβάλλουν στη Λαγκαδιά Πέλλας και δολοφονούν τον Μακεδονομάχο Παπα-Νώε και 17 κατοίκους. 

Στις 22 Ιανουαρίου 1944 βουλγαρικός στρατός εισβάλλει στο χωριό Νότια Πέλλας συγκεντρώνει 40 κατοίκους του χωριού και τους δολοφονεί στην τοποθεσία "άσπρα χώματα".

Ιστοσελίδα "Στα Πλάγια Παιονίας", απόσπασμα από την ενότητα ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ [1912 μέχρι σήμερα]