Η μάχη του υψώματος Σεμέν ντε φερ (22 Απριλίου 1917)

Το ύψωμα Σεμέν ντε φερ σε λήψη από βόρεια. (2020) Αρχείο Θεόδωρου Π. Μποράκη


Το ύψωμα Σεμέν ντε φερ (Chimen de fer) βρίσκεται τρία χιλιόμετρα νοτίως του σιδηροδρομικού σταθμού Ειδομένης και 1.200 μέτρα βόρεια του χωριού Δογάνη (Σλοπ), είχε οχυρωθεί από τους Βούλγαρους κι αποτελούσε ισχυρό σημείο στήριξης. Κατά του Σεμέν ντε φερ επιτέθηκε το 3ο Τάγμα του 1ου Συντάγματος Σερρών με επικεφαλής τον Λοχαγό Γεώργιο Κονδύλη. Η εξόρμηση πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου 1917 στις 8 το βράδυ και μέσα σε δέκα λεπτά το τάγμα του Κονδύλη κατέλαβε το λόφο με πρωτοπόρα τη διμοιρία του Ανθ/γού Ευστάθιου Δογάνη. Οι Βούλγαροι επιχείρησαν αντεπιθέσεις μέχρι τις πρωινές ώρες αλλά η διμοιρία, παρά τις μεγάλες απώλειες, διατήρησε τον λόφο υπό τον έλεγχό της. Ο Ανθ/γος Ευστάθιος Δογάνης έπεσε μαχόμενος μαζί με 16 στρατιώτες του ενώ οι τραυματίες ήταν 3 Αξιωματικοί και 50 οπλίτες. Μετά τον ηρωικό θάνατό του, ο αιματοβαμμένος λόφος Σεμέν Ντε Φερ ονομάσθηκε σε λόφο Ανθ/γού Δογάνη και με την ονομασία αυτή αναφέρεται πια στη στρατιωτική ιστορία ενώ το όνομά του (Δογάνης) πήρε και το χωριό Σλόπ που βρίσκεται πλησίον του λόφου.

Το ύψωμα Σεμέν ντε φερ σε λήψη από βορειοανατολικά. (2020) Αρχείο Θεόδωρου Π. ΜποράκηΠηγή σχεδιαγράμματος και πληροφοριών σχετικά με την μάχη: το βιβλίο 
ΠΡΩΤΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (Μάχες: Σεμέν ντε Φερ - Ραβινέ - Σκρα ντι Λεγκέν - Δοϊράνης - Διασπάσεως Μακεδονικού Μετώπου.) - Γεώργιος Θ. Βαρδάκας - Σεπτέμβριος 2018 - Κιλκίς.


Αφιέρωμα στον Ανθυπολοχαγό Ευστάθιο Δογάνη: https://plagia-paionias.blogspot.com/2020/05/blog-post_17.html