ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ: Το όρος Πάικο

   Στην ιστοσελίδα Βικιπαίδεια γίνεται εκτενής αναφορά σχετικά με το βουνό: Το όρος Πάικο βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Συνδέεται στα ανατολικά με τον Βόρα ενώ στα ανατολικά του έχει την κοιλάδα του Αξιού. Το Πάικο έχει πλούσια βλάστηση και αρκετές πηγές. Το Πάικο από Βορρά προς Νότο αποτελείται από τις κορυφές Σκρα (1097μ), Τσούμα (1219 μ.), Βερτόπια (1490 μ.), Πύργος (1494 μ.), Κάντασι ή Καντάστι (1607 μ.) και Γκόλα Τσούκα (1650 μ.).   Αποτελεί το μεγαλύτερο δάσος Καστανιάς της Ελλάδας. Στο βουνό υπάρχουν περί τα 4.500 στρέμματα καστανιών, εκ των οποίων τα 2.500 είναι καλλιεργήσιμα.
   Έχουν καταμετρηθεί 57 διαφορετικά είδη πεταλούδας στο Πάικο αναδεικνύοντας τον πλούτο της εντομοπανίδας της περιοχής. Ξεχωριστή θέση στην πανίδα του βουνού είναι το αγριογούρουνο που συναντάται σε όλο το Πάικο. Η χλωρίδα αποτελείται περίπου από 2500 δείγματα φυτών. Στην ιστοσελίδα http://florakristonia.blogspot.gr παρουσιάζονται αρκετά είδη βοτάνων της περιοχής.
Τα δέντρα που καλύπτουν το Πάικο ειναι κυρίως καστανιές, οξιές, πεύκα, δρύς, κέδροι, ιτιές, λεύκες, σιμύδα. Αραιότερα συναντώνται πλατάνια, μηλιές, καρυδιές και κισσούς. Πλούσιο σε φτέρες και ποικιλία μανιταριών.
   Άφθονα ποτάμια και ρέματα κυλούν όλο το χρόνο στο Πάικο με κυριότερα ποτάμια : της Γοργόπης, του Στραβοπόταμου, ο Μαυροπόταμος (Τσέρνα Ρέκα) ανάμεσα στη Γρίβα και την Κάρπη , το ποτάμι της Γρίβας, που πηγάζει στο 1307μ. και υδρεύει όλη την περιοχή, ο Ξεροπόταμος (Σούχα Ρέκα) με πόσιμο νερό βρίσκεται στα όρια Γουμένισσας – Φιλυριάς , το Μεγάλο Ποτάμι , και τα ρέματα: της Πρωτομαγιάς ή Μέγα Ρέμα (Κοτζά Ντερέ περιοχή Φράγματος Μεταλλείου), της Πεπονιάς και το Κρύο Ρέμα.
  Για όποιον ενδιαφέρεται για διαδρομές στο όρος Πάικο, υπάρχουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα Hellaspath.