Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα

 

Ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στη Γουμένισσα. 
Πηγή: Ιστοσελίδα του ναού.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο Ναό στη μητροπολιτική Περιφέρεια της Γουμένισσας του Δήμου Παιονίας και από τους εντυπωσιακότερους στην Κεντρική Μακεδονία. Οικοδομήθηκε με πρωτοβουλία, δαπάνες και προσωπική εργασία των κατοίκων της κωμόπολης Γουμένισσας, την περίοδο 1864-1869. Πρόκειται για μια επιβλητική Τρίκλιτη Βασιλική που θυμίζει τον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κωνταντινουπόλεως, τον Άγιο Μηνά Θεσσαλονίκης και τον Άγιο Αντώνιο Βέροιας. Βρίσκεται στο κέντρο της κωμόπολης και μαζί με το ιστορικό διδακτήριο, με το οποίο βρίσκονται στον ίδιο χώρο, αποτέλεσαν την καρδιά του Ελληνισμού της Γουμένισσας και της επαρχίας της σε δύσκολες ιστορικές περιόδους. Καστρόπυργος της πίστης και των εθνικών αγώνων της περιοχής να αποκρούσουν τη εξαρχική βουλγαρική προπαγάνδα που κορυφώθηκε στις επόμενες δεκαετίες. Από το 1991 αποτελεί τον Μητροπολιτικό Ναό της Ιεράς Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου. Στατικά προβλήματα της κατασκευής του κι ο χρόνος που άφησε τα ίχνη του στο κτίσμα οδήγησαν την Μητρόπολη να επιδιώξει την στερέωση και την αποκατάστασή του. Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες ο Ιερός Ναός εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ και τον Μάρτιο του 2012 ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης, στερέωσης, συντήρησης και ανάδειξής του. Τα «Θυρανοίξια» του μεγαλοπρεπούς αναστηλωμένου Ιερού Ναού πραγματοποιήθηκαν στις 15 και 16 Οκτωβρίου 2016.


Ελευθερίου Βενιζέλου 5 - 61300 Γουμένισσα
e-mail: ieros.naos.ag.georgiou.goumen@gmail.com
Ι. Ναός Αγ. Γεωργίου (τηλ. 23.430-41.298)


Γουμένισσα - Είναι κωμόπολη του Δήμου Παιονίας στα δυτικά του Νομού Κιλκίς με περίπου 3.600 κατοίκους. Αποτελεί την πολιτιστική πρωτεύουσα του Δήμου Παιονίας και έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, με πλούσια ιστορία και πολιτιστικό υπόβαθρο. Το όρος Πάικο, σύμβολο της Γουμένισσας, δεσπoζει της κωμοπόλεως. Ο ταξιδιώτης μπορεί να επισκεφθεί την Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας όπου βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, τον Ι. Ν. Αγίου Τρύφωνος, το Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας, την πλατεία με την γραφική βρύση -ενθύμιο των Γάλλων στρατιωτών από τον Α. Π. Π., την περιοχή «Δύο Ποτάμια» με διαμορφωμένους χώρους αναψυχής και πισίνας στις όχθες των ποταμών, το παλιό σχολείο, τα παλιά μεταξουργεία και τα οινοποιεία της γύρω περιοχής που διαθέτουν τις ποικιλίες των κρασιών που παράγουν (κυρίως Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα). Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.
Εντυπωσιακή θρησκευτική εκδήλωση είναι η τελετή της περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή όπου τρεις Επιτάφιοι της Γουμένισσας με τη συνοδεία της μπάντας των Χάλκινων Γουμένισσας, μετά την περιφορά τους στις ενορίες τους, συγκλίνουν στην πλατεία της κωμόπολης.
Στην περίοδο της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι). Την περίοδο του 15Αύγουστου διοργανώνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας. Τέλη Σεπτεμβρίου στη Γουμένισσα διοργανώνεται η Γιορτή Κρασιού.
Στη διαδρομή προς το χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου όπου το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται με κατάνυξη η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Στο χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε τον μεταβυζαντινό (1850) Ι. Ν. Πέτρου και Παύλου.
Παρεχόμενες υπηρεσίες Γουμένισσας: Νοσοκομείο, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Γραφείο Υπουργείου Συγκοινωνιών, Γραφείο Κτηματολογίου, πρακτορείο ΚΤΕΛ, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, αθλητικό γήπεδο, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Παίονες», Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών, Κυνηγετικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Γυμναστικός Σύλλογος Πάικο Γουμένισσας, Αθλητικός Όμιλος Καλαθοσφαιριστών Γουμένισσας κ.α.