Εικόνες Παιονίας (από το αρχείο του Θοδωρή Π. Μποράκη)

 

Μνημείο πεσόντων στην Αξιούπολη.


Συμμαχικά νεκροταφεία στο Πολύκαστρο.Η γέφυρα του Κοτζά Ντερέ (Μεγάλο Ρέμα).


Οι βάσεις της παλιάς γέφυρας του Κοτζά Ντερέ.


Η γέφυρα του Αξιού ποταμού στην Αξιούπολη.


Η παλιά στάση στο χωριό Δογάνης.


Το μνημείο της μάχης Ραβινέ στο χωριό Χαμηλό.


Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μικρόδασος.Μνημείο πεσόντων Μικρoδασους.Το μνημείο πεσόντων στο χωριό Γοργόπη.Το παερεκκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα στο Μικρόδασος.


Ο Αξιoς ποταμός.


Χώρος αναψυχής στον Άγιο Παντελεήμονα Μικρόδασους.


Ο Αξιός ποταμός.


Γαλλικό μνημείο πεσόντων στην τοποθεσία Τσάνγκα στο Φανό.


Είσοδος παλιών στρατιωτικών μνημάτων στην τοποθεσία Τσάνγκα, στο Φανό.


Γαλλικό μνημείο πεσόντων στην τοποθεσία Δρέβενο.


Μνημείο εκτελεσθέντων το 1944 από τον βουλγαρικό στρατό στο Χαμηλό.


Μνημείο πεσόντων στο Σκρά.Προτομή Ταγματάρχη Β. Παπαγιάννη στο Σκρα.


Μνήμα του Ταγματάρχη Παπαγιάννη στην κορυφή του όρους Σκρά.Προτομή δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου στο Σκρα.Διασυμμαχικό μνημείο στην περιοχή των Ευζώνων.


Μνημείο προσφύγων αλησμόνητων πατρίδων στο Πολύκαστρο.Μνημείο πεσόντων Ειδομένης.Προτομή Μακεδονομάχου Μανόλη Κατσίγαρη στην Ειδομένη.Μνημείο πεσoντων Ευζώνων.Προτομή Μακεδονομάχου Γεώργιου Καραϊσκάκη στους Ευζώνους.Μνημείο πεσόντων Γρίβας.Προτομή Μακεδονομάχου Γεώργιου Φραγκόπουλου στη Γρίβα.
Μνημείο πεσόντων Άσπρου.

Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στον Άσπρο.
Η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου στο Φανό.Μνημείο πεσόντων Φανού.

Μνημείο πεσόντων Άγιου Πέτρου.Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Δογάνη.Παλιά βρύση στο χωριό Δογάνης.Η εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στο Δρέβενο.Μνημείο πεσόντων στην Γουμένισσα.


Προτομή Μακεδονομάχου Γκόνου Δογιάμα στη Γουμένισσα.


Προτομή του Μακεδονομάχου Λάζου Δογιάμα στη Γουμένισσα.Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Πευκόδασος.
Μνημείο πεσόντων στην Αξιούπολη.Ο Θεόδωρος Ι. Μποράκης - "Τασανάς" με καταγωγή από το Μπογάζκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Υπήρξε αγρότης στα Πλάγια και πρόεδρος της κοινότητας Πλαγίων στις αρχές της δεκαετίας του 1970. 
Με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1924, ήρθε με την μητέρα του Αναστασία από το Μπογάζκιοϊ στην Ελλάδα, όπου αρχικά εγκαταστάθηκαν στο χωριό Φιλώτας Φλωρίνης κι έπειτα στα Πλάγια Παιονίας. Ο πατέρας του, Ιωάννης, είχε δολοφονηθεί από τους Τούρκους στο Μπογάζκιοϊ προ της ανταλλαγής των πληθυσμών. Το προσωνύμιο "Τασανάς", ο Θεόδωρος, το απόκτησε γιατί μεγάλωσε ως ψυχογιός στην οικογένεια της αδερφής της μητέρας του Σμαράγδας Τασανάκη. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής φυλακίστηκε στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, στη Θεσσαλονίκη, για την παραχώρηση υποζυγίων στους αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. Την περίοδο του διχασμού, λόγω των πολιτικών φρονημάτων του απειλήθηκε από τους αντάρτες του Δ.Σ.Ε. Το διάστημα εκείνο υπηρέτησε στην Ελληνική Χωροφυλακή ως χωροφύλακας ανευ θητείας, σε περιοχές τις Κεντρικής Μακεδονίας. Ήταν νυμφευμένος με την Ζωή Μποράκη - Διαμαντάκη με καταγωγή από το Αρναούτκιοϊ της Ανατολικής Θράκης και μαζί απόκτησαν 5 τέκνα. Απεβίωσε την 3 Οκτωβρίου 1996.