Προτομή του Μακεδονομάχου Λάζου Δογιάμα στη Γουμένισσα



Ο Λάζος Δογιάμας, που γεννήθηκε στο χωριό Καστανερή Παιονίας στο Πάικο, έδρασε από το 1903 στην περιοχή του όρους Πάικο με δικό του ένοπλο σώμα κατά της επικράτησης των Βούλγαρων κομιτατζήδων κατά τον Μακεδονικό Αγώνα. Ο Λάζος Δογιάμας έδωσε δεκάδες μάχες κατά των Τούρκων και των Βούλγαρων κομιτατζήδων ενώ συνεργάστηκε με πολλούς οπλαρχηγούς της ευρύτερης περιοχής. Δολοφονήθηκε από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες κοντά στο χωριό Κάρπη Παιονίας στο Πάικο.

Η γενέτειρα του Λάζου Δογιάμα απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από τη Γουμένισσα, η δράση του σώματός του επηρέασε άμεσα αυτή την κωμόπολη και κατά την επέτειο της δολοφονίας του αλλά και κατά την Ημέρα Μνήμης του Μακεδονικού Αγώνα τιμάται η μνήμη του με καταθέσεις στεφάνων και δοξολογία.

Προτομή του Οπλαρχηγού Μακεδονομάχου Λάζου Δογιάμα.
Στη βάση της μαρμάρινης προτομής αναγράφονται:
“Δογιάμας Λάζος εκ Καστανερής – Οπλαρχηγός Μακεδονικού Αγώνα εφονεύθη την 24η Αυγούστου 1912 από Βούλγαρους Κομιτατζήδες στο Πάικο“.
Η τοποθέτησή της έγινε πιθανόν το 1967.

Τοποθεσία
Η προτομή βρίσκεται στην κωμoπολη Γουμένισσα του Δήμου Παιονίας στον Νομό Κιλκίς. Είναι τοποθετημένη στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου στο κέντρο της Γουμένισσας μαζί με την προτομή του αδερφού του Γκόνου (Γεώργιου) Δογιάμα.

Δείτε τη σχετική με την προτομή ανάρτηση - συνεισφορά μου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: