Προτομή Μακεδονομάχου Γεώργιου Καραϊσκάκη στους Ευζώνους

Εύζωνοι - Μακεδονομάχος Γεώργιος Καραϊσκάκης

Η προτομή βρίσκεται στο χώρο του κοινοτικού γραφείου του χωριού και αναγράφει στη βάση της: «Γεώργιος Καραϊσκάκης – Μακεδονομάχος».  
   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Βικιπαίδεια: Ο οπλαρχηγός Γεώργιος Καραϊσκάκης από τη Βογδάντσα ήταν Έλληνας κλέφτης και οπλαρχηγός Μακεδονομάχος, γεννήθηκε στα μέσα του 19ου αιώνα στη Βογδάντσα ΠΓΔΜ. Συμμετείχε στην επανάσταση της Μακεδονίας το 1878 κατά της συνθήκης του Αγίου Στεφάνου που παραχωρούσε το σύνολο σχεδόν των Μακεδονικών εδαφών στη Βουλγαρία. Μετά την καταστολή του επαναστατικού κινήματος, έδρασε ως κλέφτης στις περιοχές Τίκφες, Αλμωπίας, Μοριχόβου, Φλώρινας και Καστοριάς. Καταδιώχθηκε από τις Οθωμανικές αρχές και προσέφυγε στα αυτόνομα Βουλγαρικά εδάφη στα τέλη του 1878. Τον Απρίλιο του 1879 επανήλθε στη Μακεδονία με νέα κλέφτικη συμμορία, μαζί με άλλους καπεταναίους που συμμετείχαν στην επανάσταση, όπως ο Νικόλαος Γκίζας, ο καπετάν Στέφος Νταλίπης από τη Μπεσφίνα (Σφήκα) Φλώρινας, ο Καρακώστας και ο καπετάν Παύλος. Μέσω των Σιδηρών Πυλών του Αξιού, πέρασαν στον Περλεπέ και από εκεί στην Αλμωπία. Στις 12 Απριλίου του 1879 επιτέθηκαν στο χωριό Σερμενλί της Γευγελής, όπου τους καταδίωξε Οθωμανικό απόσπασμα. Αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην κορυφή Καρατάσι του Βερμίου για να διαφύγουν τη σύλληψη. Τον ίδιο μήνα επιτέθηκαν στη Λούγγουστα (Λαγκάδια) Πέλλας, όπου σκοτώθηκε ο καπετάν Στέφος. Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης συνέχισε την κλέφτικη δράση του έως την έναρξη του ένοπλου Μακεδονικού Αγώνα.  
   
   Το 1904 κατατάχθηκε στη "Μακεδονική Άμυνα" και ανέλαβε δράση με το σώμα του στις περιοχές Γευγελής, Βογδάντσας, Στρώμνιτσας και Πολυκάστρου εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Ιδιαίτερα στην περιοχή Πολυκάστρου έγινε ο φόβος και ο τρόμος των κομιτατζήδων που χρησιμοποιούσαν ως άντρο τους, τις δίδυμες λίμνες Αρτζάνης - Αμματόβου (σήμερα αποξηραμένες).  Συνεργάστηκε με διάφορα Ελληνικά ένοπλα σώματα ως οπλαρχηγός δικής του ομάδας και αφού εξόντωσε τους κομιτατζήδες στις λίμνες Αρτζάνης - Αμματόβου, στράφηκε προς την περιοχή της Στρώμνιτσας, όπου πολέμησε εναντίον των Βουλγάρων κομιτατζήδων έως το 1908 και την επανάσταση των Νεοτούρκων. Μετά το 1908 νέα Βουλγαρικά σώματα δραστηριοποιήθηκαν στη Στρώμνιτσα ορμώμενα από τη Βουλγαρία κι έτσι ο Γεώργιος Καραϊσκάκης επαναδραστηριοποιήθηκε. Τελικά σκοτώθηκε στην περιοχή της Στρώμνιτσας το 1910 σε συμπλοκή με σώμα Βουλγάρων κομιτατζήδων.

Δείτε τη σχετική με την προτομή ανάρτηση-συνεισφορά μου στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: