Το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά

   
Το Μουσείο Α' Π. Π. - Μάχης Σκρα στην πλατεία του χωριού Σκρα. Φωτογραφία: Θοδωρής Π. Μποράκης (Αύγουστος 2022).

Στην ιστοσελίδα της Αξιούπολης αναγράφονται τα εξής: Το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά λειτουργεί από τον Μάϊο του 2002 σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Η ιδέα της δημιουργίας του Μουσείου ανήκει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκρά την οποία με ιδιαίτερη συγκίνηση αγκάλιασε και υλοποίησε ο Δήμος Αξιούπολης.
Η έκθεση του Μουσείου, παρουσιάζει κειμήλια, φωτογραφίες και ιστορικά έγγραφα από το Μακεδονικό Μέτωπο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου καθώς και από την καθοριστική για τους Έλληνες νικηφόρα μάχη του Σκρά την πασίγνωστη νικηφόρα μάχη της 17ης Μαϊου του 1918 (Μάχη Σκρά), μια από τις σκληρότερες του Μακεδονικού Μετώπου.
Στόχος της δημιουργίας της έκθεσης είναι να αποδώσει φόρο τιμής σ όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για να κρατήσουν την πατρίδα μας ελεύθερη αλλά και για να θυμίζει και να παραδειγματίζει όλους εμάς σήμερα και τις επόμενες γενιές αύριο, τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους!
Τον Μάιο 2008 τοποθετήθηκε στην πρόσοψη του μουσείου, η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Για να επισκεφτείτε το Μουσείο Α' Παγκοσμίου Πολέμου - Μάχης Σκρά θα πρέπει να προγραμματίσετε ραντεβού με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Επικοινωνία
Τηλ.: 23430 - 31656
Fax : 23430-31484
Πληροφορίες: Κατηρτζίδου Στέλλα


Πηγές:
Βλάσης Βλασίδης - Μεταξύ μνήμης και λήθης - Μνημεία και κοιμητήρια του Μακεδονικού Μετώπου - Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα - Θεσσαλονίκη 2016.
Χρήστος Π. Ίντος - Ο Μεγάλος Πόλεμος (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, 1914 - 1918) στον Νομό Κιλκίς - Γουμένισσα 2019.


Η προτομή του Ελευθέριου Βενιζέλου κοσμεί την όψη του Μουσείου στο Σκρα.