Μνήμα του Ταγματάρχη Βασιλειου Παπαγιάννη στο ύψωμα Σκρά


Ύψωμα Σκρα - Μνήμα Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη


Στο 9ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκρά – Αρχάγγελος, υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει δεξιά σε χωματόδρομο και οδηγεί στο ύψωμα Σκρά, στον τάφο του Ταγματάρχη Παπαγιάννη. Η οδήγηση συμβατικού οχήματος είναι σχεδόν αδύνατη ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και λόγω βραχώδους εδάφους σε πολλά σημεία της διαδρομής.
Μετά από διαδρομή περίπου 5 χιλιομέτρων ορεινού δρόμου, υπάρχει πινακίδα που κατευθύνει αριστερά σε ορεινό παράδρομο κι αναγράφει: «Μνήμα Παπαγιάννη – 200 μέτρα». Στα 100 μέτρα εκείνου του παράδρομου υπάρχει αδιέξοδο κι επιβάλλεται η συνέχιση της διαδρομής οδοιπορικώς για τα υπόλοιπα 100 μέτρα ανάβασης στην κορυφή του υψώματος, όπου βρίσκεται το μνήμα.
Στη γύρω περιοχή υπάρχουν εμφανή τα ερείπια των οχυρώσεων και των χαρακωμάτων της εποχής εκείνης (1918). Η θέα του όρους Πάικο και του όρους Τζένα από το σημείο της κορυφής Σκρά είναι καταπληκτική.
Στον σταυρό του μνήματος υπάρχουν χαραγμένα τα εξής: «Ταγματάρχης Παπαγιάννης Βασ.» και στη μαρμάρινη πλάκα: «Υπέρ των πεσόντων στη μάχη του Σκρα 30 Μαίου 1918 Αξιωματικών – Οπλιτών του 1ου Τάγματος της Μεραρχίας Αρχιπελάγους».