Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας



Έρευνα - παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Η ιστοσελίδα του Δήμου Παιονίας παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες: Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας αποτελεί και την έδρα της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Το μοναστήρι, που σήμερα είναι ανδρικό κοινόβιο και προσκυνηματικός χώρος, στα πρώτα χρόνια της λειτουργία του ήταν καθολικό και παραχωρήθηκε στη Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους το 1346 μ.Χ., ενώ αποτέλεσε την αφορμή για την ίδρυση της ομώνυμης πόλης.
Η θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της επονομαζόμενης και Γουμένισσας τιμάται 4 φορές το χρόνο:
Της Υπαπαντής 2 Φεβρουαρίου (με αγρυπνία)
Την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου (με λιτανεία)
Την τρίτη μέρα του Πάσχα (με λιτανεία)
Το τριήμερο 15 (εορτή Κοιμήσεως Θεοτόκου), 16 & 17 Αυγούστου (εορτή Μεταστάσεως Θεοτόκου)

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: 23430 43363
e-mail: imgap@imgap.gr
http://www.imgap.γρ/



Απόσπασμα από εκπομπή της ΕΡΤ3 σχετικό με την Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας.



Διαβάστε στο facobook σχετικά με τη μονή:



Στιγμιότυπο με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημήτριο στην Ωραία Πύλη της Ι. Μ. Παναγίας της Γουμένισσας ενώ διακρίνεται και ένα μέρος από το θαυμάσιο τέμπλο της Μονής. Φωτογραφία: https://orthodoxia.info


Από την ιστοσελίδα Goumenissa.eu: Η Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας είναι το ιστορικότερο μνημείο της περιοχής της Παιονίας. Έχει χαρακτηρισθεί με απόφαση του υπουργείου πολιτισμού, όπως και άλλα κτίσματα της πόλης της Γουμένισσας, διατηρητέο μνημείο.                                                                                                     
Η μονή ιδρύθηκε το 14ο αιώνα και ήταν από το 1346 και για αιώνες, μετόχι της Ιεράς Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους. Από το 1951 κατέστη ανεξάρτητη μονή. Το 1951 επανασυστήθηκε η Ιερά Μονή της Παναγίας Γουμενίσσης και ελλείψει μοναχών, μετατράπηκε σε Ιερό Προσκύνημα, διατηρώντας όμως σε ισχύ το μοναστηριακό καθεστώς. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γουμενίσσης κ. Δημήτριος επάνδρωσε και πάλι τη μονή με αδελφότητα το 1991. Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας αποτελεί και την έδρα της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου.
Από το 1991 συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, το επισκοπείο και τα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου. Στο εσωτερικό του ναού διασώζεται περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο -"ένα από τα τρία μοναδικά που υπάρχουν στη Μακεδονία όπως μας είπαν οι συντηρητές", όπως είπε ο κ. Κοντέλης- και πλήθος μεταβυζαντινών εικόνων του 18ου και 19ου αιώνα.


Η Ιερά Μονή της Παναγίας της Γουμένισσας