Το κοινοτικό γραφείο των Πλαγίων

Το κοινοτικό γραφείο των Πλαγίων


Έρευνα: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Το παλιό κοινοτικό γραφείο - Τὸ γραφείο τῆς Κοινότητας στεγαζόταν ἀρχικὰ λίγα μέτρα βόρεια - βορειοανατολικὰ τῆς ἐκκλησίας. Πάνω ἀπὸ τὴν εἴσοδο τοῦ γραφείου ὑπῆρχε πινακίδα ποὺ ἔγραφε «ΚΟΙΝΟΤΗΣ ΠΛΑΓΙΩΝ». Ἀπὸ τὸ κοινοτικὸ γραφεῖο, ὁ γραμματέας τοῦ χωριοῦ ἐκφωνοῦσε, μέσω μεγαφώνων, τὶς ἀνακοινώσεις ποὺ ἀφοροῦσαν δημόσια θέματα τῶν κατοίκων (κρατικὲς παροχές, διακοπὲς νεροῦ ἢ ρεύματος κ.λπ.) Ἀπέναντι ἀπὸ τὸ γραφεῖο ὑπῆρχε διαμορφωμένος χῶρος μὲ τὸ μνημεῖο ἡρώων πεσόντων τοῦ χωριοῦ, στὸν χῶρο ἐκεῖνο τελοῦνταν οἱ δοξολογίες ὑπὲρ πεσόντων καὶ οἱ καταθέσεις στεφάνων. Στὸν δρόμο ποὺ χώριζε τὸ γραφεῖο ἀπὸ τὸ μνημεῖο γινόταν οἱ παρελάσεις τῶν μαθητῶν καὶ τῶν ἀνδρῶν τῶν Μ.Α.Υ. κατὰ τὶς ἐθνικὲς γιορτές, μὲ τοὺς συγχωριανοὺς θεατὲς νὰ συγκεντρώνονται μπροστὰ καὶ δίπλα στὸ γραφείο τῆς κοινότητας.




Πλαγιώτες στα τέλη της δεκαετίας το '50 στο κοινοτικό γραφείο του χωριού. Εικονίζονται: Από αριστερά, ο κλητήρας της Κοινότητας Μιχάλης Χαλβαντζής, ο Θανάσης Πασχαλέρης, ο αγροφύλακας Μιχάλης Μπούρας, ο Ιωάννης Πεσιντζάκης, ο Γεώργιος Πασχαλέρης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Δημήτριος Δελάκης, ο δάσκαλος Κωστόπουλος, ο Όθων Βουτσής και ο Θεόδωρος Μποράκης. Καθιστός ο Γραμματέας της Κοινότητας Αλέκος Χαμπαίος. Ο μικρός είναι ο Ιωάννης Βουτσής. Πίσω από τον Δημήτρη Δελάκη είναι ο Παναγιώτης Κοντογιάννης. Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.





Παρέλαση των Μ.Α.Υ.δων στα Πλάγια το 1963 μπροστά από το γραφείο της Κοινότητας. Εκπαιδευτής ο Γιώργος Γκέρλοβας. Πρώτη τριάδα: Ι. Πασχαλέρης, Γ. Αγελαδάρης, Ι. Μουτσάκης. Από το αρχείο του κ. Δημήτρη Απ. Μουτσάκη.





Δοξολογία υπέρ των πεσόντων στο ηρώο των Πλαγίων, απέναντι από το κοινοτικό γραφείο, από τον ιερέα του χωριού με άγημα ανδρών των Μ.Α.Υ. τη δεκαετία του '70. Από το αρχείο της κ. Αντωνίας Ιωαννίδου.




Εκδήλωση εθνικής επετείου μπροστά στο γραφείο της κοινότητας Πλαγίων τη δεκαετία του '70. Από το αρχείο της κ. Αντωνίας Ιωαννίδου.





Στιγμιότυπο μαθητικής παρέλασης μπροστά από το κοινοτικό γραφείο Πλαγίων στα μέσα της δεκαετίας του 1960. Από το αρχείο της κ. Βούλας Ιντζέ - Πασατσιφλικιώτη.





Πλαγιώτες στο γραφείο της Κοινότητας Πλαγίων στις αρχές της δεκαετίας του 1970: Εικονίζονται από δεξιά: Νίκος Γκέρλοβας, Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμάκης), όρθιος ο Ευάγγελος Ντοκμεντζής,  χωροφύλακας του Σταθμού Χωροφυλακής Ειδομένης, ο γραμματέας της Κοινότητας Γρηγόριος Τσοτσάκης, όρθιος ο Χριστόδουλος Μουτσάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Θεόδωρος Μποράκης και δίπλα του ο ιερέας του Ι.Ν. Αγίας Παασκευής Πλαγίων Παπα-Κωνσταντίνος Ιωαννίδης. Φωτογραφία: Γεώργιος Τσαγκαράς. Από το αρχείο της κ. Σουλτάνας Σιδηροπούλου - Γκέρλοβα.






Άποψη της τοποθεσίας του παλιού μνημείου της Κοινότητας Πλαγίων τη δεκαετία του 1970. Το κοινοτικό γραφείο που δεν φαίνεται βρίσκεται στη δεξιά πλευρά της φωτογραφίας. Από το αρχείο της κ. Αντωνίας Κούντιου - Πασατσιφλικιώτη.





Από τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του έτους 1979 στην Κοινότητα Πλαγίων Παιονίας.
Στην πρώτη σειρά από αριστερά: ο Αστυνόμος του Σταθμού Χώροφυλακής Ειδομένης Διαμαντής Τακούτης, ο Πρόεδρος της κοινότητας Νικόλαος Τζουρτζουκλής, η Γραμματέας Κούλα Καραογλάνη, ο Ευάγγελος Ντοκμετζής, ο Πασχάλης Βαφειάδης.
Στη δεύτερη σειρά, από αριστερά: ο Δημήτριος Παπαδόπουλος, ο Δημήτριος Γιαννουλάκης, ο Αντιπρόεδρος Θεμιστοκλής Ιωαννίδης, ο Αγροφύλακας Χρήστος Μπορακης, ο Αντώνιος Χονδρέλης και ο Δημήτριος Μουτσακης.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Γεώργιο Τσαγκαρά.
Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της κ. Κούλας Κεχαΐδου - Καραογλάνη.





Ο δάσκαλος Ιωάννης Δάλλας εκφωνεί τον πανηγυρικό λόγο σε εθνική επέτειο, στο παλαιό ηρώο πεσόντων της Κοινότητας Πλαγίων στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Από το αρχείο του κ. Ιωάννη Δάλλα.




Το σύγχρονο κοινοτικό γραφείο - Τὴ δεκαετία τοῦ 1980 τὸ κοινοτικὸ γραφεῖο μαζὶ μὲ τὸ ἡρῶο ἐγκαταστάθηκαν ἀπέναντι ἀπὸ τὸ σχολεῖο, σὲ σύγχρονο νεόδμητο κτήριο ποὺ πλέον διαθέτει καὶ γραφεῖο γιὰ τὸν κοινοτικὸ γιατρὸ τὶς μέρες ποὺ ἐπισκέπτεται τὸ χωριό.


Πρόεδροι τῆς Κοινότητας Πλαγίων - Γεώργιος Τσεμπεζής, Ἀνέστης Ἀνθάκης, Γρηγόριος Μαμτζαδέρης, Νικόλαος Καράνταγλης, Δημήτριος Δελάκης, Ἰωάννης Πεσεντζάκης, Περικλὴς Βαφειάδης, Θεόδωρος Μποράκης, Νικόλαος Τζουρτζουκλής, Γεώργιος Μπούρας, Ἰωάννης Πασχαλέρης, Θεμιστοκλῆς Ἰωαννίδης, Κωνσταντῖνος Παλαλάκης, Κωνσταντῖνος Πασχαλέρης, Δημήτριος Αν. Μουτσάκης κ.ἂ.

Γραμματεῖς τῆς Κοινότητας Πλαγίων - Θωμὰς Κακάκης, Ἀλέξανδρος Χαμπαῖος, Γρηγόριος Τσοτσάκης, Κούλα Κεχαΐδου-Καραογλάνη.




Στιγμιότυπο από τα εγκαίνια του σύγχρονου κοινοτικού γραφείου Πλαγίων από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Γεώργιο Μπούρα στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Από το αρχείο της κ. Παναγιώτας Λαδά - Κακατσέρη.





Το σύγχρονο κοινοτικό γραφείο Πλαγίων. Από το αρχείο της κ. Γεωργίας Πασχαλέρη.




Στιγμιότυπο από εκδήλωση εθνικής επετείου 25ης Μαρτίου στο προαύλιο της Κοινότητας Πλαγίων (2023), παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Κωνσταντίνου Πασχαλέρη, του ιερέα Αναγνώστη Στογιανκεχαγιά και κατοίκων του χωριού. Από το αρχείο της κ. Γεωργίας Πασχαλέρη.





Στιγμιότυπο από την κοπή βασιλόπιτας της Κοινότητας Πλαγίων στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Πλαγίων την ημέρα των Θεοφανείων του 2024, παρουσία του Αντιδημάρχου Παιονίας κ. Γεώργιου Γεωργίτσαρου, του Προέδρου της Κοινότητας κ. Δημήτριου Αν. Μουτσάκη, του ιερέα π. Αναγνώστη Στογιανκεχαγιά, του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων κ. Δημήτριου Μιτικάκη, της τέως γραμματέα της Κοινότητας κ. Κούλας Κεχαΐδου-Καραογλάνη και συγχωριανών.