Εικόνες από τα Πλάγια (Από το αρχείο του κ. Μιχαήλ Μουτσάκη)

 

Ο Γεώργιος Μουτσάκης με καταγωγή από το Μπογάζκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Έζησε με την οικογένειά του στα Πλάγια κι εγκατέστησε κουρείο στην Ειδομένη όπου το διατήρησε μέχρι την κήρυξη του ελληνοιταλικού πολέμου το 1940. Επιστρατεύτηκε στον ελληνικό στρατό και πολέμησε κατά των Ιταλών στον τομέα της Ηπείρου. 
Κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής αρχικά εντάχθηκε στον Εφεδρικό Ε.Λ.Α.Σ. λαμβάνοντας μέρος στην Αντίσταση και στη συνέχεια υπηρέτησε στο 16ο Σύνταγμα του Ε.Λ.Α.Σ, στην περιοχή των Γιαννιτσών σαν πολιτικός καθοδηγητής του Συντάγματος. Έλαβε μέρος σε συγκρούσεις εναντίον του στρατού Κατοχής (Μουχαρέμ Χάνι, Εξαπλάτανος, "Μάχη των σιτηρών" στην περιοχή Καρατζόβας κ.α.) 
Μετά την Κατοχή παρέμεινε σε ενεργό δράση συμμετέχοντας στις τάξεις του Δ.Σ.Ε (Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας) της Αριστεράς. Κατά τη δραματική περίοδο του Διχασμού έδρασε στην περιοχή της Έδεσσας. Το 1946 συνελήφθη από τις κρατικές αρχές μαζί με τη σύζυγό του Ασπασία και άλλα μέλη του Δ.Σ.Ε. στην ορεινή περιοχή της Έδεσσας και δικάστηκε από στρατοδικείο όπου του επιβλήθηκε η ποινή του θανάτου.
Εκτελέστηκε στα Γιαννιτσά μαζί με άλλα 6 άτομα την 26 Ιουλίου 1946.




Η Ασπασία Μουτσάκη - Καράδαγλη με καταγωγή από το Μπογάζκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. Υπήρξε σύζυγος του Γεωργίου Μουτσάκη. Έζησε στα Πλάγια μέχρι το τέλος της γερμανικής Κατοχής και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στην περιοχή Εδέσσης ακολουθώντας τον σύζυγό της που ήταν αντάρτης του Δ.Σ.Ε. κατά τη διάρκεια του Διχασμού. Το 1946 συνελήφθη από τις κρατικές αρχές μαζί με τον σύζυγό της και άλλους αντάρτες. Δικάστηκε από στρατοδικείο και καταδικάστηκε σε πολυετή φυλάκιση καθώς ήταν μητέρα ανήλικου τέκνου ενώ ο σύζυγός της καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στα Γιαννιτσά στις 26 Ιουλίου 1946. Η Ασπασία φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ από το 1946 μέχρι το 1952. Μετά την αποφυλάκισή της έζησε με τον γιό της στη Θεσσαλονίκη.