Πληροφορίες για την ιστοσελίδα "Στα Πλάγια Παιονίας"




Καλώς ήρθατε στα Πλάγια!

Βρίσκεστε στα παραμεθόρια χωριά, στα ελληνοσκοπιανά σύνορα, στον Δήμο Παιονίας του Νομού Κιλκίς.


Welcome to Plagia!

You are in the border villages, on the Greek-Skopian border, in the Municipality of Paionia, Kilkis Prefecture.


Τα Πλάγια Παιονίας. 
Φωτογραφία: Θεόδωρος Π. Μποράκης (2011).


Ονομάζομαι Θοδωρής Μποράκης, Πλαγιώτης στην καταγωγή, με ρίζες από το Μπογάζκιοϊ της Ανατολικής Θράκης. (Βιογραφία και εργογραφία μου θα βρείτε ΕΔΩ
Από το 2011 δημιούργησα και διαχειρίζομαι το ιστολόγιο ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ όπου καταγράφω ιστορικές και λαογραφικές πτυχές του χωριού Πλάγια και της ευρύτερης περιοχής της Παιονίας. Παράλληλα, αναζητώ τις ρίζες μου και τις αλησμόνητες πατρίδες των συγχωριανών μας και καταχωρώ εδώ τα αποτελέσματα αυτής της αναζήτησης.

Πρόσφατα είχα τη χαρά να ολοκληρώσω ένα βιβλίο που σχηματίστηκε από την ύλη της ιστοσελίδας αυτής με επιπλέον εμπλουτισμό του με πολύτιμες μαρτυρίες συγχωριανών.  
Το βιβλίο "Κοινότης Πλαγίων - Εν Παιονία Κιλκίς" που επεξεργάστηκα από το 2011 και ολοκλήρωσα το 2022 (με προσωπική μου μέριμνα δακτυλογραφήθηκε, σελιδοποιήθηκε, πολυτονίστηκε και ψηφιοποιήθηκε) σας το παραδίδω σε ψηφιακή μορφή κι είναι δωρεάν διαθέσιμο σ' εσάς που επιθυμείτε να γνωρίσετε τα Πλάγια στην ιστορική τους διάσταση. 



Τα Πλάγια Παιονίας. Φωτογραφία: Κώστας Γκέρτζος (από βίντεο εναέριας λήψης).



Τι θα βρείτε στην ιστοσελίδα

Ειδικές ενότητες περιλαμβάνουν στοιχεία για τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής Πλαγίων, για το Δημοτικό Σχολείο Πλαγίων και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλαγίων.
Στοιχεία για τις ρίζες των Πλαγιωτών, με φωτογραφικό υλικό και εκτεταμένες έρευνες,  εμπεριέχονται στην ενότητα για τις αλησμόνητες πατρίδες.
Ακόμη θα βρείτε ένα μεγάλο φωτογραφικό αρχείο, μια συλλογική προσπάθεια των συγχωριανών μας στη διάσωση και δημοσιοποίηση του υλικού που διέθεταν στο αρχείο τους. Στη δεξιά στήλη της ιστοσελίδας θα βρείτε την ενότητα "Αρχείο εικόνων από τα Πλάγια" όπου παρατίθενται αλφαβητικά όλοι οι συγχωριανοί που βοήθησαν στη συλλογή φωτογραφιών. Αγγίζοντας τα στοιχεία τους μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες του αρχείου τους.
Σπανίως γίνεται αναφορά στη σύγχρονη καθημερινότητα των Πλαγίων και της Παιονίας κι αυτό γιατί θεώρησα εξαρχής πως η κοινοτική συνείδηση των όπου γης Πλαγιωτών, θα διαμορφωθεί ευκολότερα μέσα από την γνώση της ιστορικής διαδρομής των συγχωριανών μας κι όχι από τη μίζερη καθημερινότητα που μας αποξενώνει.

Εκτός από στοιχεία που αφορούν το χωριό μας, θα βρείτε ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Παιονίας σε χρονολογική παράθεση.  
Επίσης θα διαβάσετε στοιχεία για τα μνημεία, τα Ιερά Προσκυνήματα και τα ιστορικά στιγμιότυπα της περιοχής Παιονίας. Τα στοιχεία αυτά, τα συγκέντρωσα μέσα από δημοσιευμένες μελέτες καθηγητών της Ιστορίας και τοπικών ερευνητών της περιοχής μας (κ.κ. Βλασίδης, Ίντος, Βαφειάδης κ.α.). Σε ειδική ενότητα με θέμα Έρευνες για την Παιονία περιλαμβάνονται μια σειρά επιστημονικών ερευνών (πτυχιακών διατριβών) με θέμα την περιοχή μας.

Θα βρείτε επίσης μια συλλογή φωτογραφιών των φυσικών τοπίων της περιοχής μας καθώς και προτάσεις για αποδράσεις στη φύση της Παιονίας (τη Γαλάζια Λίμνη στην περιοχή Σκρά - Κούπας, τη Λίμνη Μεταλλείου στην περιοχή του χωριού Πηγή, την τοποθεσία Τρύπια Πέτρα στην περιοχή του χωριού Πηγή, την περιοχή της γέφυρας του παραπόταμου "Κοτζά Ντερέ" λίγο έξω από την Αξιούπολη, τα Μοναστήρια στους πρόποδες του Πάϊκου και τις εκκλησίες της ΠαιονίαςΤα "Στενά της Τσιγγάνας" ως πρόταση διαδρομής πεζοπορίας στις όχθες του Αξιού ποταμού, την τοποθεσία του Αγίου Παντελεήμονα στο Μικρόδασος, τον αρχαιολογικό χώρο Ευρωπού στον Ευρωπό, τον ταφικό τύμβο στη Μεσιάτο ύψωμα Ραβινέ στο χωριό Χαμηλό, τα γραφικά χωριά στο όρος Πάϊκο, τη λίμνη Αρτζάν, τα βραχώδη συμπλέγματα στο ύψωμα 412 στην ακριτική Παιονία κ.α.). 

Δεν είναι δυνατόν να παρουσιαστούν τα Πλάγια αποκομμένα από τους τόπους καταγωγής των συγχωριανών, ούτε "αποξενωμένα" από τη γύρω περιοχή της Παιονίας. Δίχως τις απαραίτητες αυτές αναδρομές δεν θα είχε καταστεί κατανοητό ότι οι Πλαγιώτες προήλθαν από σημαντικούς και ιστορικούς τόπους καταγωγής (γύρω από την Προποντίδα) κι εγκαταστάθηκαν σε μια εξίσου σημαντική και ιστορική παραμεθόρια περιοχή, αναλαμβάνοντας ουσιαστικά τον υπεύθυνο ρόλο των ακριτών σε δύσκολες εποχές.

Εύχομαι καλή περιήγηση στα Πλάγια και την Παιονία!

Φιλικά
Email: plagiotis@gmail.com