Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Πλαγίων


Το έμβλημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων "Αγία Παρασκευή", όπως ορίστηκε μετά την επανασύστασή του το 2023.


Στοιχεία επικοινωνίας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων "Αγία Παρασκευή"
Πλάγια - Δημοτική Ενότητα Παιονίας - Νομός Κιλκίς
Τηλέφωνο: 6972135413 (Δημήτριος Μιτικάκης)



Ιστορικό του Συλλόγου μέχρι το 2023

O Πολιτιστικὸς Σύλλογος Πλαγίων πρωτοιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980. Δραστηριοποιούνταν κατά εποχές αλλά υπήρχαν και μακρές περίοδοι αδράνειας. Για την οργάνωσή του πρόσφεραν κατά διαστήματα μέχρι το 2013 οι συγχωριανοί: Γιώργος Καραδενιζλής, Στέλιος Πλατής, Κωνσταντίνος Πασχαλέρης, Ζωή Γκέρλοβα, Λάμπης Ἐκιτζίδης κ.α.

Το εντευκτήριο του συλλόγου, τη δεκαετία του 1980, στεγαζόταν σε μια βοηθητική αίθουσα στο πίσω μέρος του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων, που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα.

Από το 2010, για 3 συνεχόμενα χρόνια, στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ο Σύλλογος διοργάνωνε «Γιορτές Κρασιού» με μουσικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού. (Πηγή: Ἱστοσελίδα Greenagenda «Οἴνος… ἐκλεκτὸς ἀπὸ τὰ Πλάγια τοῦ Κιλκίς».)

Το 2013, σύμφωνα μὲ στιγμιότυπα σχετικού βίντεο, γιορτάστηκαν στην πλατεία του χωριού τα «κούλουμα», με το παραδοσιακό «γαϊτανάκι» και τους «μασκαράδες».

Διαχρονικά είθισται, τα μέλη του Συλλόγου σε συνεργασία με την Κοινότητα, να δίνουν το παρόν με τη δράση τους κατά τις μεγάλες γιορτές της χριστιανοσύνης και κατά τις εθνικές γιορτές (προσφορά τοπικών προϊόντων, παρασκευή γλυκισμάτων κλπ).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου προς τα τέλη της δεκαετίας του 2010 απαρτίζονταν από τους παρακάτω συγχωριανούς:
Πρόεδρος – Λάμπης Εκιτζίδης
Αντιπρόεδρος – Ραλού Βαφειάδου
Γραμματέας – Μιχάλης Μουτσάκης
Ταμίας - Φίλλιπος Σακαλάκης
Μέλος – Δημήτρης Μιτικάκης
 

Ιστορικό του Συλλόγου από το 2023
 
Το 2023, μετά από μακρά περίοδο αδράνειας ο Σύλλογος επανασυστάθηκε με τον τίτλο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων «Αγία Παρασκευή».
Πριν ακόμα την επίσημη έναρξη του Συλλόγου, με πρωτοβουλία του Δημήτρη Μιτικάκη και τη βοήθεια νέων του χωριού, διοργανώθηκε εκδήλωση στις 15 Απριλίου 2023 (Μ. Σάββατο) στην πλατεία του χωριού, όπου ένας αυτοσχέδιος "στίβος μάχης" φιλοξένησε μικρούς φίλους μαζί με τους γονείς τους και τους διοργανωτές.  
Στις 20 Αυγούστου 2023 διεξήχθησαν στο κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων οι εκλογές του νέου Πολιτιστικού Συλλόγου όπου ψήφισαν 77 μέλη για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Μετά την λήξη των εκλογών τα μέλη του νέου Δ.Σ. συγκεντρώθηκαν μέσα στο σχολείο όπου ομόφωνα εξέλεξαν το νέο συμβούλιο που είχε ως εξής:

Πρόεδρος: Δημήτρης Μιτικάκης (με 54 ψήφους)
Αντιπρόεδρος: Φίλιππος Σακαλάκης (με 46 ψήφους)
Ταμίας: Ξένια Γεωργίου (με 51 ψήφους)
Υπ. Δημόσιων σχέσεων: Γιώργος Εριφάκης (με 45 ψήφους)
Γραμματέας: Παντελής Μιτικάκης (με 39 ψήφους)
Υπεύθυνος υλικού: Νίκος Στεφιάδης (με 23 ψήφους)
Αναπληρωματικό μέλος: Έμη Μαυροβουνιώτη (με 31 ψήφους)

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2023 διοργανώθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου  με επιτυχία το 1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ στην αυλή του σχολείου, μια μουσικοχορευτική εκδήλωση που πλαισιώθηκε από εκατοντάδες συγχωριανούς και φίλους. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Παιονίας κ. Κωνσταντίνος Σιωνίδης, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου κ.κ. Γιώργος Γεωργίτσαρος, Γαρυφαλλιά Καρβουνιάρη, Έλενα Λιακοπούλου και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πλαγίων κ. Κωνσταντίνος Πασχαλέρης.



Τα τεύχη της εφημερίδας του Συλλόγου



Το πρωτοσέλιδο του 1ου φύλλου του ψηφιακού ενημερωτικού φυλλαδίου του Συλλόγου που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου τον Σεπτέμβριο 2023. Το πλήρες τεύχος μπορείτε να το διαβάσετε στη δ/νση:



Το πρωτοσέλιδο του 2ου φύλλου του ψηφιακού ενημερωτικού φυλλαδίου του Συλλόγου που κυκλοφόρησε μέσω διαδικτύου τον Οκτώβριο 2023. Το πλήρες τεύχος μπορείτε να το διαβάσετε στη δ/νση:




Το 3ο φύλλο της εφημερίδας (Ιανουάριος 2024) του Συλλόγου που δεν κυκλοφόρησε.
Διευκρινήσεις για τη διακοπή της κυκλοφορίας της εφημερίδας: https://plagia-paionias.blogspot.com/2022/01/3-2024.html


Φωτογραφίες από τις δράσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων


Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Λάμπη Εκιτζίδη πλαισιωμένου από τις κυρίες του Δ.Σ. κατά τις εκδηλώσεις της παραμονής πανηγύρεως της ενορίας των Πλαγίων Αγίας Παρασκευής την 25 Ιουλίου 2009. Φωτογραφία - απόσπασμα από το βίντεο του κ. Αστέριου Ιωαννίδη. 
https://youtu.be/usDfxpK4QB4?si=7E6FNZZkxdWMd2_5




Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό της Δημάρχου Αξιουπόλεως κ. Σόνιας Συμεωνίδου κατά τις εκδηλώσεις της παραμονής πανηγύρεως της ενορίας των Πλαγίων Αγίας Παρασκευής την 25 Ιουλίου 2009. Φωτογραφία - απόσπασμα από το βίντεο του κ. Αστέριου Ιωαννίδη. 
https://youtu.be/usDfxpK4QB4?si=7E6FNZZkxdWMd2_5




Στιγμιότυπο από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Κοινότητας κ. Κωνσταντίνου Παλαλάκη κατά τις εκδηλώσεις της παραμονής πανηγύρεως της ενορίας των Πλαγίων Αγίας Παρασκευής την 25 Ιουλίου 2009. Φωτογραφία - απόσπασμα από το βίντεο του κ. Αστέριου Ιωαννίδη. 
https://youtu.be/usDfxpK4QB4?si=7E6FNZZkxdWMd2_5





Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις (χορευτικά συγκροτήματα Ριζίων και Μεσιάς) κατά την παραμονή της πανηγύρεως της ενορίας των Πλαγίων Αγίας Παρασκευής την 25 Ιουλίου 2009. Φωτογραφία - απόσπασμα από το βίντεο του κ. Αστέριου Ιωαννίδη. 
https://youtu.be/usDfxpK4QB4?si=7E6FNZZkxdWMd2_5





Στιγμιότυπο από την Γιορτή Κρασιού 2011 που διοργάνωσε στα Πλάγια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων. Φωτογραφία: κ. Βάσω Εκιντζίδου. 





Στιγμιότυπο από την Γιορτή Κρασιού 2011 που διοργάνωσε στα Πλάγια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων. Φωτογραφία: κ. Βάσω Εκιντζίδου.




Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τον "στίβο μάχης" στην πλατεία που διοργάνωσε στα Πλάγια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων "Αγία Παρασκευή" την 15 Απριλίου 2023. Φωτογραφία: ιστοσελίδα κ. Δημήτριου Μιτικάκη





Στιγμιότυπο από την εκδήλωση με τον "στίβο μάχης" στην πλατεία που διοργάνωσε στα Πλάγια ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων "Αγία Παρασκευή" την 15 Απριλίου 2023. Φωτογραφία: ιστοσελίδα κ. Δημήτριου Μιτικάκη.





Αφίσα του Πολιτιστικού Συλλόγου για την διοργάνωση της μουσικο-χορευτικής εκδήλωσης "1ο Αντάμωμα" στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων την 23 Σεπτεμβρίου 2023. Πηγή: Πολιτιστικός Σύλλογος Πλαγίων "Αγία Παρασκευή".



Στιγμιότυπο από το 1ο Αντάμωμα στα Πλάγια που πραγματοποίησε ο Πολιτιστικός Σύλλογος την 23/9/2033 στο προαύλιο του Σχολείου.



Μέλη του Συλλόγου και εθελοντές μετά τη λήξη της εκδήλωσης του 1ου Ανταμώματος την 23/9/2023, στην είσοδο του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων.





Ο Πρόεδρος του Δ. Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων καλωσορίζει τους συγχωριανούς και τους προσκεκλημένους στο 1ο Αντάμωμα την 23/9/2023. 





Χαιρετισμός του Δημάρχου Παιονίας κ. Κωνσταντίνου Σιωνίδη στο 1ο Αντάμωμα την 23/9/2023. 





Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις φωταγώγησης χριστουγεννιάτικων δέντρων στον χώρο του παλιού σχολείου και στην πλατεία την 2/12/2023. Εικονίζονται σε αίθουσα του σχολείου που διαμορφώθηκε κατάλληλα από τα μέλη του Συλλόγου: Ο Πρόεδρος Πλαγίων κ. Κωνσταντίνος Πασχαλέρης, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων κ. Δημήτριος Μιτικάκης μαζί με μέλη του Συλλόγου και κατοίκους του χωριού.





Στιγμιότυπο από τον αγιασμό και την κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων την 28 Ιανουαρίου 2024. Φωτογραφία: Ιστολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων.




Στιγμιότυπο από τον αγιασμό και την κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων την 28 Ιανουαρίου 2024. Φωτογραφία: Ιστολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων.






Στιγμιότυπο από τον αγιασμό και την κοπή βασιλόπιτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων στον χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων την 28 Ιανουαρίου 2024. Φωτογραφία: Ιστολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλαγίων.