Τοποθεσία "Δύο ποτάμια" στη Γουμένισσα [Ταξιδιωτικός οδηγός]

Η τοποθεσία Δύο Ποτάμια στη Γουμένισσα. Φωτογραφία: Ηλίας Σαμαράς.


Η τοποθεσία "Δύο ποτάμια" βρίσκεται έξω από τη Γουμένισσα Παιονίας, απέχει 5 λεπτά από το κέντρο της κωμόπολης προς το χωριό Κάρπη κι εκτός ότι προσφέρεται για περίπατο, διαθέτει χώρους για υπαίθρια εστίαση και είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο.

Η ονομασία της τοποθεσίας προέκυψε από το σημείο συνάντησης δύο παραποτάμων του Αξιού, και την ένωσή τους σε έναν, τον επονομαζόμενο ‘Σείριο’.

Πρόκειται για έκταση κατάφυτη, με πλατάνια και δρυς, με διαμορφωμένα μονοπάτια, με ξύλινες γέφυρες που κατασκεύασε το δασαρχείο και με μια πισίνα που διαμορφώθηκε στην κοίτη του ενός από τα δύο ποτάμια.

Ανάρτηση για την τοποθεσία από την ιστοσελίδα thesekdromi.gr: 

Τα Δύο Ποτάμια στην ιστοσελίδα της Παιονίας:



Η τοποθεσία Δυο Ποτάμια στη Γουμένισσα. Φωτογραφία: Ηλίας Σαμαράς



Διαδρομές προς την τοποθεσία Δύο Ποτάμια:

1η διαδρομή: Από Θεσσαλονίκη μέσω εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Ευζώνων (μέσω Πολυκάστρου)
Ακολουθείστε την διαδρομή: Εθνική οδός - Πολύκαστρο - Αξιούπολη - Στάθης - Γοργόπη - Γουμένισσα.


2η διαδρομή - Από Γαλάζια Λίμνη (Σκρά - Κούπα) μέσω χωριού Λιβάδια στο Πάικο.
Ακολουθείστε τη διαδρομή: Σκρα (Γαλάζια Λίμνη) - Αρχάγγελος - Λιβάδια - Καστανερή - Γρίβα - Γουμένισσα.

3η διαδρομή - Από Γιαννιτσά.
Ακολουθείστε τη διαδρομή: Γιαννιτσά - Δαμιανό - Λεπτοκαρυά - Φιλυριά - Γουμένισσα.



Τι θα δείτε στην περιοχή:


Όρος Πάικο: Το Πάικο είναι ένα ιδιαίτερα όμορφο βουνό με πολλά ρέματα και πλούσια μεικτά δάση. Τα σημαντικότερα ρέματα του βουνού είναι το Μέγα Ρέμα του Κοτζά Ντερέ, η Γοργόπη, ο Στραβοπόταμος, ο Μαυροπόταμος, ο Γράμμος, της Γρίβας, ο Ξεροπόταμος, της Πεπονιάς, του Χαμηλού και το Κρύο Ρέμα. Στους βόρειους πρόποδες του βουνού βρίσκονται οι περίφημοι καταρράκτες της περιοχής Σκρα - Κούπας με την Σμαραγδένια Λίμνη, ενώ ανάμεσα στις κορυφές Πύργος, Βερτόπια και Καντάτσι περικλείεται ένα μεγάλο οροπέδιο με καλλιέργειες πατάτας και επίκεντρο τον οικισμό Λιβάδεια. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν η θέση «Δύο Ποτάμια» όπου συναντώνται δύο ρέματα του βουνού, αλλά και οι ειδυλλιακές Πηγές Αραβησσού στους νότιους πρόποδες. Το Πάικο, αν και στέκεται στη σκιά των μεγάλων ορεινών όγκων που το περιβάλλουν, ξεχωρίζει από το μεγάλο πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας που φιλοξενεί. Αν και στο βουνό υπάρχει ένα μεγάλο δίκτυο από δασικούς δρόμους και μια κοιλάδα με καλλιέργειες σχεδόν στη καρδιά του, εντούτοις η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα στο μεγαλύτερο μέρος του, προσφέρει την απαραίτητη ηρεμία για την ανάπτυξη μιας πλούσιας άγριας ζωής. Το Πάικο διακρίνεται για τα δεκάδες όμορφα μονοπάτια που κινούνται μέσα σε πυκνά δάση και καταλήγουν σε θέσεις αναψυχής ή σε εντυπωσιακά σημεία με πανοραμική θέα.




Η ψηλότερη κορυφή του όρους Πάικο, Γκόλα Τσούκα, (1.650 μ.) με το χαρακτηριστικό μεταλικό έργο τέχνης που απεικονίζει ορειβάτη. 
Φωτογραφία: Ιστοσελίδα https://hikingexperience.gr



Γουμένισσα (κωμόπολη): Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας όπου βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, τον Ι. Ν. Αγίου Τρύφωνος, το Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας, την πλατεία με την γραφική βρύση -ενθύμιο των Γάλλων στρατιωτών από τον Α. Π. Π., την περιοχή «Δύο Ποτάμια» με διαμορφωμένους χώρους αναψυχής και πισίνας στις όχθες των ποταμών, το παλιό σχολείο, τα παλιά μεταξουργεία και τα οινοποιεία της γύρω περιοχής που διαθέτουν τις ποικιλίες των κρασιών που παράγουν (κυρίως Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα). Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.
Εντυπωσιακή θρησκευτική εκδήλωση είναι η τελετή της περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή όπου τρεις Επιτάφιοι της Γουμένισσας με τη συνοδεία της μπάντας των Χάλκινων Γουμένισσας, μετά την περιφορά τους στις ενορίες τους, συγκλίνουν στην πλατεία της κωμόπολης.
Στην περίοδο της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι). Την περίοδο του 15Αύγουστου διοργανώνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας. Τέλη Σεπτεμβρίου στη Γουμένισσα διοργανώνεται η Γιορτή Κρασιού.
Στη διαδρομή προς το χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου όπου το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται με κατάνυξη η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Στο χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε τον μεταβυζαντινό (1850) Ι. Ν. Πέτρου και Παύλου.
Παρεχόμενες υπηρεσίες Γουμένισσας: Νοσοκομείο, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Γραφείο Υπουργείου Συγκοινωνιών, Γραφείο Κτηματολογίου, πρακτορείο ΚΤΕΛ, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, αθλητικό γήπεδο, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Παίονες», Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών, Κυνηγετικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος, Γυμναστικός Σύλλογος Πάικο Γουμένισσας, Αθλητικός Όμιλος Καλαθοσφαιριστών Γουμένισσας κ.α.


Η κρήνη της Γουμένισσας. Φωτογραφία: Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.


Κάρπη (χωριό): Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, τον Ι. Ν. του Αγίου Γεωργίου, τα καταστήματα εστίασης και τα οινοποιεία.
Ενδιαφέροντα: Ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κυνήγι. Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας. Επισκεφθείτε την τοποθεσία του παραπόταμου Μαυρόρεμα.
Κατά τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάρπης διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι).


Σημαντικό μήνυμα: Σεβαστείτε το περιβάλλον! (Για την καθαριότητα του χώρου μεριμνούν τοπικοί εθελοντές).
Για πληροφορίες σχετικές με τα τοπικά προϊόντα μπορείτε να απευθύνεστε στα καφενεία των χωριών της περιοχής.

Δύο Ποτάμια, Γουμένισσας. Βίντεο: Κώστας Γκέρτζος