Αξιοθέατα γύρω από την πόλη του Κιλκίς

Έρευνα - παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης

Παρακάτω παρουσιάζονται τα εξής αξιοθέατα του Δήμου Κιλκίς, κατά σειρά παράθεσης:
# Το σπήλαιο Αγίου-Γεωργίου στο Κιλκίς
# Το Αρχαιολογικό μουσείο στο Κιλκίς
# Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων
# Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων "Κιλκίς"
# Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού



Το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου στο Κιλκίς 

Η ιστοσελίδα Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες: Το σπήλαιο Κιλκίς είναι από τα πιο αξιόλογα της Ελλάδας και βρίσκεται στους πρόποδες του λόφου Αγίου Γεωργίου, έχει έκταση άνω των χιλίων τετραγωνικών μέτρων και συνολικό μήκος εξερευνημένων διαδρομών τριακοσίων μέτρων και είναι διώροφο. Διαθέτει σπανιότατο διάκοσμο από κοραλλιογενές υλικό και πλήθος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και συνθέσεων που του προσδίδουν ξεχωριστή ομορφιά. Επιπροσθέτως, παρουσιάζει επιστημονικό ενδιαφέρον τόσο λόγω ευρημάτων προϊστορικών περιόδων όσο και από ιατρικής πλευράς ως κατάλληλο για θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων. Για όλα αυτά αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών κάθε χρόνο και συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νομού Κιλκίς. 

Επικοινωνία: Λόφος Αγίου Γεωργίου – Κιλκίς, Τηλ. : 23410 20054 , web site : www.showcaves.gr
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή: 9:00'-14:00' 
Σαββατοκύριακα: 09:00'-14:00' & 16:00'-18:00'

Άποψη από σπήλαιο Αγ. Γεωργίου στο Κιλκίς. Φωτογραφία: ιστοσελίδα omorfataxidia.gr



Άποψη από σπήλαιο Αγ. Γεωργίου στο Κιλκίς. Φωτογραφία: Θανάσης Τζανακάκης.



Το Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς 

Η ιστοσελίδα Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες: Αξιόλογα αρχαιολογικά ευρήματα φιλοξενεί το αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, με σημαντικότερο τον μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα Κούρο της αρχαίας Ευρωπού, του 6ου π.Χ. αι. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης τα τέσσερα μνημειακά αγάλματα από το Παλατιανό, η συλλογή κεραμικών της πρώιμης εποχής του Σιδήρου και τα γλυπτά και επιτύμβιες στήλες των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. 
Το Μουσείο περιλαμβάνει τρεις αίθουσες. Στην πρώτη αίθουσα εκτίθενται ευρήματα προϊστορικής περιόδου, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα νεολιθικά ειδώλια από τον οικισμό της Κολχίδας και η συλλογή των προϊστορικών εργαλείων από τον ίδιο οικισμό. Υπάρχει επίσης μια μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής Σιδήρου που συνήθως είναι πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δαχτυλίδια και περίαπτα. Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθεται μια επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου. 
Στην επόμενη αίθουσα υπάρχουν ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα. 
Η τρίτη αίθουσα περιλαμβάνει ευρήματα των ιστορικών χρόνων όπως γλυπτά, αγγεία, κοσμήματα και άλλα καθημερινά αντικείμενα. Απο τα εντυπωσιακότερα γλυπτά είναι ο κούρος της Ευρωπού του τέλους του 6ου αι. π.Χ., τα τέσσερα αγάλματα του ηρώου του Παλατιανού του 2ου αι. μ.Χ., το άγαλμα του θεού Διόνυσου από το Παλατιανό καθώς και τα αγάλματα των θεών Απόλλωνα και Αφροδίτης από τις περιοχές του Μικρού Δάσους και Χωρυγίου. 

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 8:30 - 15:00
τ. 23410 22477
Ουτσκούνη & Ρεγκούκου γωνία, Κιλκίς

Ο περίβολος του αρχαιολογικού μουσείου του Κιλκίς. Φωτογραφία: ιστοσελίδα tripadvisor.it


Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων 

Η ιστοσελίδα Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς παρέχει τις παρακάτω πληροφορίες: Ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων (Β.Β.Κ.Κ.) είναι ένας από τους νεώτερους κήπους της Ευρώπης. Βρίσκεται μέσα σε φυλλοβόλα δρυοδάση του Μαυροβουνίου της οροσειράς των Κρουσσίων. Η οροσειρά των Κρουσσίων με εκτεταμένο δίκτυο βατών δασικών δρόμων, έντονες ορεογραφικές αντιθέσεις, πυκνή βλάστηση και πυκνό δίκτυο ρεμάτων και χαραδρών φιλοξενεί μια πλούσια χλωρίδα που περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.072 φυτικά taxa (είδη και υποείδη). 

e-mail: info@bbgk.gr, maloupa@bbgk.gr 
τ. 2310 471613, 23410 70688 
Κρούσσια 

Άποψη του βαλκανικού κήπου Κρουσίων.



Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων "Κιλκίς"


Στην ιστοσελίδα του Γ.Ε.Σ. αναφέρονται τα παρακάτω:
1. Το Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων «ΚΙΛΚΙΣ» ανήκει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας .Υπεύθυνη για τη λειτουργία του έχει καθοριστεί η 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία «ΠΟΝΤΟΣ» (601 Α/Μ ΤΠ). Βρίσκεται στον πευκόφυτο λόφο του Ηρώου σε υψόμετρο 279 μέτρων και απέχει 2,5 χλμ νοτιοδυτικά από την πόλη του Κιλκίς.
2. Το Μουσείο στεγάζεται σε ένα κομψό ισόγειο κτίσμα με τρεις διαδοχικές, ευρύχωρες αίθουσες. Στην αρχική κατασκευή οι αίθουσες ήταν δύο. Από νωρίς όμως, κρίθηκε απαραίτητη η ανέγερση ενός προσαρτήματος, ώστε να επιτευχθεί μουσειακά η απαιτούμενη ευρυχωρία για την καλύτερη παρουσίαση και ανάδειξη των εκθεμάτων και των κειμηλίων. Η νέα αίθουσα άρχισε να λειτουργεί το 1996, ενώ ήδη από το 1987 είχε ολοκληρωθεί η συνολική ανακαίνιση του Μουσείου.
α. Στην πρώτη αίθουσα βρίσκεται το οπτικοακουστικό σύστημα προβολής της μάχης, το οποίο πλαισιώνεται από προσθήκες κειμηλίων.
β. Στην μεσαία αίθουσα βρίσκεται η βιβλιοθήκη του Μουσείου με διάφορους ιστορικούς τόμους και ποικίλες πηγές για τη μάχη του Κιλκίς και τους Βαλκανικούς Πολέμους γενικότερα.
γ. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η τρίτη και τελευταία αίθουσα του Μουσείου που στεγάζει κυρίως προθήκες πολεμικού υλικού και στολών.
3. Βασικός άξονας της έκθεσης είναι αφενός, η εύληπτη παρουσίαση της μάχης και αφετέρου, η προβολή ιδιαίτερων θεματικών ενοτήτων, οι οποίες εντάσσονται αρμονικά στο ευρύτερο σύνολο της ιστορικής εξέλιξης της μάχης. Η ένταξη των εκθεμάτων σε θεματικές ενότητες βοηθά τον επισκέπτη να συνάγει συμπεράσματα σχετικά με την εξέλιξη της μάχης. Ο επισκέπτης προϊδεάζεται για τον ειδικό ρόλο που διαδραμάτισε η περιοχή στο Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο ήδη από την ανάβαση του στο λόφο, καθώς ο ελικοειδής δρόμος που οδηγεί στο Μουσείο κοσμείται από προτομές ηρώων. Οι προτομές περιτριγυρίζουν και το μνημείο, ένα επιβλητικό άγαλμα στη μνήμη των πεσόντων, το οποίο δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του Μουσείου. Την παραστάδα της πύλης κοσμούν πυροβόλα ορεινής πυροβολαρχίας της εποχής, ενώ κοντά στο μνημείο εκτίθενται πυροβόλα νεότερης εποχής.


Στρατιωτικό Μουσείο Κιλκίς. Φωτογραφία: Βλάσης Βλασίδης.



Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού


Ο άγνωστος στο ευρύ κοινό αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού βρίσκεται στην περιοχή της αρχαίας Κρηστωνίας, σε απόσταση 18 χλμ. βόρεια-βορειοανατολικά από την πόλη του Κιλκίς και 65 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η αρχαία πόλη με το νεκροταφείο της αναπτυσσόταν σε δύο γειτονικούς λόφους στις χαμηλές λοφοσειρές του ορεινού όγκου των Κρουσσίων (το όρος Δύσωρον). Η θέση της πόλης βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή για κατοίκηση ημιορεινή περιοχή, σε άμεση γειτνίαση με την εύφορη πεδιάδα του ποταμού Εχέδωρου (ο σημερινός Γαλλικός ποταμός). Τα ευρήματα των ανασκαφών μαρτυρούν ότι στην πόλη αυτή ήκμασαν τόσο η γεωργία και η κτηνοτροφία, όσο και το εμπόριο, όπως υποδεικνύει η παρουσία νομισμάτων από όλες τις πόλεις της Μακεδονίας. Η θέση της ήλεγχε το μοναδικό φυσικό πέρασμα, που οδηγούσε από την Κρηστωνία στην Παρορβηλία και τη Σιντική (σήμερα από το Κιλκίς στην Κερκίνη και το νομό Σερρών).

Η πρωιμότερη περίοδος κατοίκησης στο Παλατιανό χρονολογείται στον 10ο αι. π.Χ. (Πρώιμη Εποχή Σιδήρου) με συνεχή χρήση του χώρου έως και την Αρχαϊκή εποχή. Ακολούθησε η περαιτέρω ανάπτυξη του οικισμού με χαρακτηριστικά αστικού κέντρου από τον 4ο έως τα μέσα του 1ου αι. π.Χ. (πρώτη οικιστική περίοδος).

Η ορατή σήμερα δεύτερη οικιστική φάση της αρχαίας πόλης στο Παλατιανό, που ήταν αμφιθεατρικά κτισμένη, οργανωμένη με ρυμοτομικό σχέδιο και οχυρωμένη με περίβολο, ανήκει στους ρωμαϊκούς χρόνους, όταν ανοικοδομήθηκε και αναδιατάχθηκε ριζικά, σημειώνοντας μεγάλη ακμή από τον 1ο αι. π.Χ. μέχρι τον 3ο αι. μ.Χ., όταν και πάλι καταστράφηκε για άγνωστο λόγο.

Στη δεύτερη οικιστική περίοδο η πόλη ήταν πυκνοκατοικημένη, διέθετε πλακόστρωτους δρόμους, υδρευτικό και αποχετευτικό δίκτυο, ευρύχωρες κατοικίες με αποθηκευτικούς και υπαίθριους χώρους, και ακόμη εργαστηριακούς και λατρευτικούς χώρους.

Κεντρικό σημείο της εγκατάστασης αποτελεί ταφικό Ηρώο, ενταγμένο μέσα στην πόλη, του τέλους του 1ου αι. μ.Χ. Η ανέγερσή του αποδίδεται στην πρόθεση να τιµηθούν τα µέλη µιας οικογένειας, που λατρεύτηκαν ως ήρωες µετά θάνατον. Στις ανασκαφές του 1960, βρέθηκαν 4 από τους αρχικά 5 μαρμάρινους ανδριάντες της οικογένειας, τοποθετημένοι επάνω σε ψηλό βάθρο, στις μαρμάρινες πλάκες του οποίου αναγράφονται τα ονόµατά τους.

Έχει προταθεί η συσχέτιση της πόλης με το αρχαίο Ίωρον, ένα από τα αστικά κέντρα της αρχαίας Κρηστωνίας, χωρίς αυτό να έχει επιβεβαιωθεί επιγραφικά. Η υπόθεση της ταύτισής της ενισχύεται από σημαντικότατα αγάλματα του θεού Διόνυσου, που προέρχονται από την περιοχή του Παλατιανού. Η τοπική λατρεία του Διονύσου καθώς και η ύπαρξη ιερού προς τιμήν του είναι γνωστά από αρχαίες πηγές.

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι επισκέψιμος από Τρίτη έως Κυριακή, και ώρες 08.00-16.00 (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου).

Πηγή: https://www.archaiologia.gr



Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού. Φωτογραφία: Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.