"Καρασινάν - Το μαγευτικό θέρετρο" 17/7/1932 εφ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Δημοσίευμα στην εφημερίδα Μακεδονία της 17 Ιουλίου 1932 υπό το γενικό τίτλο «Αι Μακεδονικαί εξοχαί», κύριο τίτλο «Καρα – Σινάν το μαγευτικό θέρετρο» και με υπότιτλο «Παρά το Σκρα» δεν παρουσιάζει απλά αλλά διαφημίζει το χωριό με το παρακάτω κείμενο:


Έρευνα: Θεόδωρος Π. Μποράκης

«ΚΑΡΑ-ΣΙΝΑΝ. Ιούλιος. –Κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και σε απόσταση δυόμιση ωρών σχεδόν απ’ την Θεσσαλονίκην, βρίσκεται ένα αγνοημένο όμορφο χωργιουδάκι που συγκεντρώνει ότι ζηλευτό μπορεί να επιθυμήσει κανείς στους μήνες των κυνικών καυμάτων.

Είναι κτισμένο σε μια πλαγιά της οροσειράς του ιστορικού Σκρα και δεσπόζει λόγω του ύψους του όλης της γύρω περιφερείας. Ονομαστό για τα κρύα κι άφθονα νερά του που φθάσαν ως τα χαρέμια του Χαμήτ και που συναγωνίζονται στη γλύκα κι αυτό το μέλι του Υμμητού. Στομαχικοί που χρόνια υπέφεραν και που τίποτε δεν μπορούσε να τους κάμει καλά, το νερό του Καράσιναν τους γιάτρεψε.

Όσο από απόψεως ορίζοντος και κλίματος, το Καράσιναν δεν έχει το ταίρι του. Αι αρρώστειες είναι άγνωστες εκεί, χρόνια τώρα έχουν οι χωριανοί ν’ αντικρίσουν τη θλιβερή συνοδεία ενός νεκρού που είναι τόσο συνηθισμένο πράγμα στα περισσότερα χωριά που θεωρούνται ως τα καλύτερα θέρετρα. Εκεί οργιά η ζωή μ’ όλη της την έντασιν.
Μαζί δε με τις άπειρες φυσικές καλλονές το Καράσιναν συνδιάζει τώρα και την οικιακή άνεση γιατί τελευταία χάρις στις δραστήριες ενέργειες του φιλοπρόοδου και αόκνου προέδρου των κ. Τ. Τσαμπατζή και στο ιδιαίτερον ενδιαφέρον του βουλευτού κ. Πέτρου Λεβαντή, οι χωργιανοί έχουν αποκτήσει όλοι των καινούργια οικήματα.
Καράσιναν είναι η παλαιά ονομασία του, σήμερα λέγεται Πλαγιά και είναι πραγματικά μια μαγευτική πλαγιά βουνού που όποιος έζησε εκεί και απόλαυσε έστω και για λίγο καιρό την όμορφη χωρική και ξέγνοιαστη ζωή της, θα την αναπολεί πάντοτε σαν ένα όμορφο όνειρο που πέρασε.
Όσοι θέλετε να ζήσετε ευχάριστες στιγμές το καλοκαίρι στην αγκαλιά της φύσεως δεν έχετε να πάρετε το τρένο της γραμμής Ειδομένης και σε μιάμιση ώρα θάστε στον ανωτέρω τελευταίο ελληνικό σταθμό, κι από κει μιά όμορφη γαϊδουροδρομία σε λίγη ώρα σας έφερε σε μια νέα ζωή από την οποία ασφαλώς δεν θα μετανοήσετε.»