ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΟΥΣ -ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ [Κείμενο του Θεόδωρου Π. Μποράκη με αφορμή τα Εγκαίνια του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πλαγίων]

 Κείμενο του Θεόδωρου Π. Μποράκη, με αφορμή τα εγκαίνια του Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής Πλαγίων (29/5/2022), που δημοσιεύτηκε την 23/5/2022 στην Ομάδα του facebook ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΠΑΙΟΝΙΑΣ:


Αφιέρωμα στους συγχωριανούς - στηρίγματα της εκκλησίας μας.

Σήμερα ξεκινά ένας κύκλος αναρτήσεων με την ευκαιρία των Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας των εγκαινίων του ναού μας που θα τελεστούν το πρωί της Κυριακής 29 Μαΐου 2022 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Δημήτριο.
Η πρώτη αυτή ανάρτηση είναι αφιερωμένη στα ζωντανά στηρίγματα του ναού, που τον διατηρούν λειτουργικό επί δεκαετίες.
Πρώτα από όλους, εκείνοι -ζώντες και νεκροί συγχωριανοί- αξίζουν να τιμηθούν κατά τη μεγάλη γιορτή των εγκαινίων, και να μνημονευτούν κάτω από τα ονόματα των επισκόπων μας που αγκάλιασαν την ενορία μας τα 100 αυτά χρόνια της ιστορικής διαδρομής των Πλαγιωτών στην Παιονία.
Σας παρουσιάζω την ζωντανή εκκλησία του χωριού μας στην εκατοντάχρονη ιστορία της (όσους στάθηκε δυνατό να καταγράψω, κι όσους λησμόνησα να μου τους θυμίσετε):

Οι εφημέριοι του ναού από το 1924 μέχρι σήμερα: Απόστολος Θεοδωρίδης, Ζαχαρίας Λαπόρδας, Αρχιμανδρίτης Κυπριανός (αγνώστων λοιπών στοιχείων), Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, Γεώργιος Μπαξεβάνης, Κωνσταντίνος Χατζάκος, Αναγνώστης Στογιανκεχαγιάς.

Οι ψάλτες του ναού από το 1924 μέχρι σήμερα: Δημήτριος Πουρίδης, Αναστάσιος Καραμανλής, Κωνσταντίνος Μουτσάκης (Μπαρμπάκος), Ἰωάννης Εκατοδράμης, Γεώργιος Γκέρλοβας, Γρηγόριος Τσοτσάκης, Ελευθέριος Γιαννουλάκης, Ελένη Γιαννουλάκη - Δάλλα.
(Και κατά διαστήματα: Ιωάννης Δάλλας, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Πουλίδης, Γεώργιος Ιωαννίδης, Γεώργιος Πατσιόλης, Θωμάς Πατσιόλης κ.α.)

Δεκάδες είναι οι χωριανοί που διακόνησαν και διακονούν τον ναό από τη θέση των επιτρόπων με πρώτους τους προέδρους και τους δασκάλους του χωριού μας, και είναι δεκάδες διαχρονικά -μικροί και μεγάλοι- οι βοηθοί των εφημέριων στο Ιερό.

Δεκάδες ήταν και είναι οι κυρίες του χωριού μας που βοηθούν για την ευκοσμία και την καθαριότητα της εκκλησίας αλλά και προετοιμάζουν τις εκδηλώσεις μνήμης της Αγίας Παρασκευής.

Τέλος σύσσωμοι οι συγχωριανοί που με την πίστη τους και τη γενναιοδωρία τους βοηθούν στη συντήρηση της εκκλησίας μας, όπως έπραξαν μετά το χτύπημα του σεισμού το 1990 που βοήθησαν να ξαναχτιστεί ο ναός αλλά και να διακοσμηθεί με αγιογραφίες από τον αγιογράφο κ. Τσακιρίδη.

Και με την ευκαιρία της γιορτής των εγκαινίων να θυμηθούμε τις δύσκολες ώρες του χωριού μας, τότε που η Αγία Παρασκευή άνοιξε την αγκαλιά της στα πλαγιωτόπουλα, όταν στις 17 Ιανουαρίου του 1944 οι Βούλγαροι έκαψαν το σχολείο κι ο γυναικωνίτης της εκκλησίας μας για αρκετά χρόνια έγινε σχολική αίθουσα, μέχρι να χτιστεί το νέο σχολείο.

Με υγεία ν' ανταμώσουμε στην εκκλησία μας!
Καλοστέργιωτος ο Ναός μας!

Θεόδωρος Π. Μποράκης
Πλάγια - 23/5/2022