Το Διασυμμαχικό Μνημείο πεσόντων 1916 - 1918 στο Πολύκαστρο

Πολύκαστρο (Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Ευζώνων) - Το διασυμμαχικό μνημείο πεσόντων 1915 - 1918

Διασυμμαχικό Μνημείο Πολυκάστρου στο ύψος του 60ου χιλιομέτρου της νέας Εθνικής Οδού θεσσαλονίκης – Ευζώνων, 4,5 χιλιόμετρα προς Ευζώνους από την στροφή για Πολύκαστρο στην Εθνική Οδό. Η πινακίδα που ενημερώνει για την θέση του μνημείου αναγράφει: «Μνημείο Μακεδονικού αγώνα 1915 – 1918 – συμμαχων χωρων Α΄ παγκοσμίου πολέμου – Μ. Βρετανίας, Γαλλιας, Ελλάδος, Ιταλίας, Σερβίας».  
Το μνημείο έχει ανεγερθεί στη μνήμη των πεσόντων 40.000 νεκρών και 100.000 περίπου τραυματιών, αναπήρων και αγνοουμένων στρατιωτικών των συμμάχων χωρών της ΑΝΤΑΤ, με πρωτοβουλία του τέως Διευθυντού ΔΕΠΑΘΑ/ΓΕΕΘΑ και ήδη από το 1980 Υπάτου Προέδρου των Ενώσεων Συμμάχων Πολεμιστών του Μακεδόνικου Μετώπου 1916-18 (ΕΣΠ-ΜΜ) στρατηγού ε.α. Δεμέστιχα Δημητρίου, αναγέρθηκε το έτος 1977, με δαπάνες των συμμάχων χωρών.
Ο χώρος του μνημείου, εκτάσεως 14 περίπου στρεμμάτων, που κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μέσα στη ζώνη μάχης των αντιπάλων, παραχωρήθηκε από τον ευπατρίδη Καραθόδωρο Χρήστο.
της Γαλλίας Αριστείδης Μπριάν, της Ιταλίας Βιττόριο Εμανουέλε Ορλάνδο, της Σερβίας Νίκολα Πάσιτς και της Μεγάλης Βρετανίας Ντεϊβιντ Λόιντ Τζώρτζ. 

Το Μνημείο είναι πεντάπλευρο και σε κάθε πλευρά του είναι γραμμένη ομοιότυπη εγγραφή για κάθε σύμμαχο χώρα, κατά σειρά Ελλάδα - Μ. Βρετανία- Γαλλία - Ιταλία - Σερβία::«Στα ηρωικά τέκνα της Ελλάδος, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Ιταλίας και της Σερβίας τα οποία πιστά στις επιταγές των προγόνων τους αγωνιστηκαν σε αυτά τα μέρη και έπεσαν για την ελευθερία και την παγκόσμια ειρήνη 1916 – 1918».
Στο χώρο του μνημνείου βρίσκονται οι προτομές των πρωθυπουργών: α) της Ελλάδας Ελευθέριος Βενιζέλος, της Γαλλίας Αριστείδης Μπριάν, της Ιταλίας Βιττόριο Εμανουέλε Ορλάνδο, της Σερβίας Νίκολα Πάσιτς και της Μεγάλης Βρετανίας Ντεϊβιντ Λόιντ Τζώρτζ. 


Διαβάστε σχετικά: