Ο εικονιζόμενος Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμακης) ήταν ο μόνος επαγγελματίας μουσικός από τα Πλαγια. Τα πρώτα μαθήματα βιολιού τα έλαβε στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες και Τούρκους δασκάλους, από πολύ μικρή ηλικία ξεχώρισε για το ταλέντο του και την φιλομάθιά του. Όταν ήλθε στην Ελλάδα ασχολήθηκε επαγγελματικά με την μουσική 60 χρόνια, από το 1924 μέχρι το 1984. Στην αρχή της καριέρας του έκανε ντουέτο με τον Βασιλάκη Καραογλάνη (κλαρίνο), από την Αρτάκη. Μέχρι τον δεύτερου παγκόσμιο πόλεμο έλαβαν μέρος σε εκατοντάδες γάμους και πανηγύρια στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έκανε πλήρη ορχήστρα με εξαιρετικούς μουσικούς: Νικολάκη Δαφλίδη από Τούμπα (κλαρίνο) που διετέλεσε σολίστ για πολλά χρόνια στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Τσαλικίδη Κώστα από τη Νέα Δήμητρα (ακορντεόν) και Αλεξιάδη Γιώργο (κιθάρα και τραγούδι) από τη Νέα Δήμητρα. Η φήμη της ορχήστρας πέρασε τα όρια του νομού και έφθασε σε όλη την Μακεδονία. Για πολλές χειμερινές σαιζόν εμφανιζόταν στο διάσημο κοσμικό κέντρο της Θεσσαλονίκης "χρυσό απιδιο", στο Καραμπουρνάκι, την δεκαετία του 50. Ο Γεώργιος Ιωάννου ασχολήθηκε με την μουσική μέχρι τα βαθειά του γεράματα δίνοντας μαθήματα οργάνων και βιολιού σε νεότερους μουσικούς. Το εξαιρετικό βιολι του, που έχει διασκεδάσει χιλιάδες άνθρωπων για περισσότερο από μισό αιώνα, είναι πλέον πολύτιμο κειμήλιο.
Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Γιώργο Ανθόπουλο. Πηγή πληροφοριών: Γεωργία Πασχαλέρη. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Ανακατασκευή των κοιμητηρίων στα Πλάγια την 6 Απριλίου 1970. Διακρίνονται ο Δημήτριος Ναλμπάντης (με το ρ καρότσι) ο Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμάκης) (με το μαδέρι) από τους πρωτεργάτες του έργου κ.α. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Φωτεινό.
Φωτογραφία από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Γάμος του Δημήτριου Πολίτη στα Πλάγια το 1963. Εικονίζονται στο χορό, από αριστερά: ο Ιωάννης Πασχαλέρης, ο γερο-Αθανάσιος Νάτσκος και ο Αναστάσιος Στράντζαλης. Με το ακορντεόν, πίσω στο βάθος, είναι ο Κώστας Τσαλικίδης και δίπλα του ο Γεώργιος Ιωάννου. Η λήψη της φωτογραφίας έγινε από τον φωτογράφο Ιωάννη Φωτεινό.
Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Νεαροί Πλαγιώτες την 25η Μαρτίου 1966 στο προαύλιο του δημοτικού σχολείου Πλαγίων. Εικονίζονται τα αδέλφια: από δεξιά ο Κώστας Πασχαλέρης (νυν πρόεδρος της κοινότητας Πλαγίων) και ο Γιώργος Πασχαλέρης που ζει μόνιμα στις ΗΠΑ.
Από το αρχείο του κ. Κώστα Πασχαλέρη.
Πλαγιώτες στο πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής το 1969 στο καφενείο του Αλμπάνη. Εικονίζονται από αριστερά Γιαννούλακης Βασίλης, Μουτσάκης Θρασύβουλος, Εφραίμης Ελευθέριος, Ταρσάκης Δημήτριος, στο κέντρο με το βιολί Ιωάννου Γεώργιος (Αδαμάκη), πίσω του Μποράκης Θοδωρής (Τασανάς), δίπλα Μουτσάκης Χριστόδουλος. Φωτογράφος: Ιωάνης Φωτεινός.
Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Πλάγια 20 Ιούλιου 1969, πέρασμα καπνού. Εικονίζεται η οικογένεια Ιωάννη Πασχαλερη. Τα παιδιά: αριστερά ο Γεώργιος Πασχαλερης (ζει μόνιμα στις ΗΠΑ), δεξιά ο Κωνσταντίνος Πασχαλέρης (νυν πρόεδρος της κοινότητας Πλαγίων). Οι γονείς τους Ιωάννης και Ευτυχία.
Η καλλιέργεια καπνού ήταν η κυρια επαγγελματική ενασχόληση των κατοίκων του χωριού μας την δεκαετία 1970. Το μάζεμα και η ξύρανση του καπνού τις ημέρες της πανηγύρεως έφθανε στο αποκορύφωμά του.
Φωτογραφία από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Ι. Πασχαλέρη.
Πανηγύρι του χωριού Χαμηλό, 14 Σεπτεμβρίου 1955. Εικονίζονται ο Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμάκης) με την ορχήστρα του. Φώτο Καριπιδη Φανος. Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Πασχαλέρη.
Σπάνια φωτογραφία από την 1η γενιά των Πλαγιωτών. Ο Γιώργος Πασχαλέρης από την Αρτάκη Κυζίκου με τη σύζυγό του Φρόσω.
Ο Γιώργος Πασχαλέρης υπήρξε λιποτακτης του τουρκικού στρατού στα Άδανα της Μικράς Ασίας το 1908. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Κιουπλί χωριό στην Ανατολική Θράκη δίπλα στην Αδριανούπολη όπου ο Πασχαλέρης εικονίζεται με στρατιωτική στολή και πλήρη εξάρτηση. Μερικές μέρες αργότερα συνελήφθη από τους Τούρκους τζανταρμάδες στην προσπάθεια του να διαφύγει στην Ελλάδα. Η γυναίκα του Φρoσω δίπλα του αποτελεί διαφορετική φωτογραφία που έχει μονταριστεί για να γίνει οικογενειακή. Το μοντάζ έγινε στο φωτογραφείο του Αρτακιανου φωτογράφου Νικολέρη, το 1926! Το φωτογραφείο εκείνο υπήρξε από τα κορυφαία της Μακεδονίας, και είχε την έδρα του στην περιοχή Διαγώνιος, στη Θεσσαλονίκη. Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Πασχαλέρη.
Βίος του Γεώργιου Πασχαλέρη - Μετά την σύλληψη του εφυλακίσθη για 4 χρόνια στις στρατιωτικές Τουρκικές φυλακές Σμύρνης. Απέδρασε κατόπιν με χρηματισμό των φρουρών του. Για αρκετά χρόνια μετά κρυβόταν σε παρακείμενα βουνά της Αρτάκης όπου ήταν και τα μάντρια με τα κοπάδια της οικογένειας του. Στα κιταπια του τουρκικού στρατού φαινόταν ως λιποτακτης αγνοούμενος και καταζητείτο από Τούρκους τζανταρμάδες. Μετά από χρόνια, Τούρκος αξιωματικός χρηματιζόμενος, υπέγραψε έγγραφο ότι ο Πασχαλέρης είναι νεκρός μετά από καταδίωξη κι έτσι έληξε το πολύχρονο μαρτύριό του.
Γεννήθηκε το 1889 στην Αρτάκη της επαρχίας Κυζίκου. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 1922. Με τη σύζυγό του απόκτησαν πέντε τέκνα (τρία αγόρια και δύο κορίτσια). Έζησε στα Πλάγια μέχρι το τέλος της ζωής του. Απεβίωσε το 1986.
Ο Ιωάννης Πασχαλέρης έφιππος στρατιώτης κατά τις προετοιμασίες για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, το έτος 1949, στο Αιγίνιο Πιερίας.
Την μέρα εκείνη, ο διοικητής του συντάγματος πεζικού, προκάλεσε τους στρατιώτες που επιθυμούσαν, να δοκιμάσουν να τιθασεύσουν τον ίππο του, με έπαθλο τη θέση του προσωπικού του ιπποκόμου. Ο Ιωάννης Πασχαλέρης διακρίθηκε, όπως φαίνεται στη φωτογραφία, και τοποθετήθηκε τιμητικά στη θέση του ιπποκόμου μέχρι τη λήξη της θητείας του.
Από το αρχείο του κ. Κωνσταντίνου Πασχαλέρη.
Πλαγιώτες στο καφενείο του Γιάννη Γκέρλοβα. Στον τοίχο, πάνω από τους παρισταμένους διακρίνεται προπαγανδιστική αφίσα της εποχής σχετική με την εγκατάσταση της Ελληνικής Μεραρχίας στην Κύπρο που οργάνωσε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο του 1964.
Στόχος της Μεραρχίας ήταν να προστατετεί η Κύπρος ύστερα από τα Τουρκοκυπριακά έκτροπα του 1963 που ξέσπασαν με την υποκίνηση και την στρατιωτική στήριξη της Τουρκίας αλλά και από το ενδεχόμενο εισβολής ύστερα από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς περιοχών της Κύπρου κατά τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στην Τυλιρία και στον Κόλπο Ξερού τον Αύγουστο 1964.
Η αφίσα με κεντρικό κείμενο "28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - ΟΧΙ" παρουσιάζει τον Έλληνα στρατιώτη μεταξύ της Πίνδου (1940) και της Κύπρου (1964).
Εικονίζονται, από αριστερά: Γιώργος Αρναουτίδης, Ιωάννης Πασχαλέρης, όρθιος ο Γιάννης Γκέρλοβας, Γιώργος Ανθάκης, Δημητρoς Δρουγουνάκης, Αναστάσιος Στράντζαλης, Ανέστης Μουτσάκης.
Πλαγιώτες το 1950 στην τοποθεσία ξερικά, λίγο μετά τα πλατάνια. Αλώνισμα με λοκάνη. Η λοκάνη ήταν γεωργικό σύνεργο που έμοιαζε με ταύλα, κατασκευασμένη από σανίδες με αιχμές στο κάτω της μέρος. Την λοκάνη την έζευαν στα άλογα ή στα βόδια που την έσερναν κατά το αλώνισμα του σιταριού.
Μεταξύ των γεωργών εικονίζονται, όρθιοι από δεξιά: Γεώργιος Ιωάννου (Αδαμάκης), Ιωάννης Μουτσάκης, Σωκράτης Πασχαλέρης και Αντώνιος Χοντρέλης. Ο καθιστός συγχωριανός δεν αναγνωρίστηκε.
Ο Γιώργος Πασχαλέρης το καλοκαίρι του 1965, μαθητής του Δημοτικού Σχολείου Πλαγίων εκείνη τη χρονιά, φωτογραφήθηκε στο προαύλιο του σχολείου κατά την διεξαγωγή των μαθητικών γυμναστικών επιδείξεων.
Πλαγιώτες την παραμονή της Αγίας Παρασκευής, 25 Ιουλίου 1945. Εικονίζονται από αριστερά: Καρύδας Κωνσταντίνος, Ιωάννου Γιώργος (Αδαμάκης) με το βιολί, ο τρίτος είναι άγνωστος και τέλος ο Καράνταγλης Γιάννης.