Εικόνες από τα Πλάγια (από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου)

 

Οικογενειακή φωτογραφία Πλαγιωτών το 1965. Εικονίζονται στην πίσω σειρά από αριστερά: 1. η Χρυσούλα Πασατσιφλικιώτη, 2. η Σουλτάνα Πασατσιφλικιώτη, 3. ο Τάσος Πασατσιφλικιώτης, 4. κάποια φίλη της οικογένειας, 5. η Καλλιόπη Χατζημήτσου - Λαζάρου. Δεύτερη σειρά από Δεξιά: 1. ο Χαρίτος Πασατσιφλικιώτης που κρατάει στα πόδια του (2.) την μικρή Μέλα Πασατσιφλικιώτη, 3. ο Παναγιώτης Πασατσιφλικιώτης και 4. η μικρή Σοφία Πασατσιφλικιώτη. Φωτογράφος: Δημήτρης Πασατσιφλικιώτης. Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.



Πλαγιώτισσες το 1956. Εικονίζονται από αριστερά: η Βασιλική Βαφειάδου με τον γιό της Βασίλη και η Ζαμπέτα Πασατσιφλικιώτη - Χατζημήτσου με την κόρη της Καλλιόπη  και την  Χρυσούλα Πασατσιφλικιώτη. Φωτογραφία: Ιορδάνης Χατζημήτσου - Φώτο Παλλάς.  Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.



Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.


Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.


Οι Πλαγιώτισσες Ζαμπέτα Πασατσιφλικιώτη και Σταυρούλα Μαργέλου στα Πλάγια, το 1961, στην αυλή της οικίας Μαργέλου. Φωτογράφος: Ιορδάνης Χατζημήτσου - Φώτο Παλλάς. Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.


Ο Χαρίτος Πασατσιφλικιώτης. Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.
Ο Χαρίτος Πασατσιφλικιώτης γεννήθηκε περί το 1874 στην Αρτάκη της επαρχίας Κυζίκου, στα Μικρασιατικά παράλια της Προποντίδας. Ασχολούνταν με την αμπελουργία. Το 1912 ήρθε στην ελληνική ενδοχώρα και κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό λαμβάνοντας μέρος στους απελευθερωτικούς αγώνες. Το 1922 κατά τους τουρκικούς διωγμούς, κατάφερε μαζί με πλήθος Αρτακινών να αποβιβαστεί στην Θεσσαλονίκη και τελικά να εγκατασταθεί μόνιμα στα Πλάγια.  Ήταν γνωστή στους Πλαγιώτες η εμπειρική ικανότητά του να προβλέπει τον καιρό που θα επικρατήσει στη διάρκεια της μέρας. Ασχολήθηκε με την γεωργία. Κατά την βουλγαρική επιδρομή στα Πλάγια την 17η Ιανουαρίου 1944 το σπίτι της οικογένειάς του υπέστη περιορισμένες ζημιές. Με τη σύζυγό του Χρυσαφένια απόκτησαν 5 τέκνα. Ο Χαρίτος Πασατσιφλικιώτης απεβίωσε στα Πλάγια το 1975.
Στοιχεία βιογραφίας κ. Αντωνία Κούντιου - Πασατσιφλικιώτη.




Η Χρυσαφένια Πασατσιφλικιώτη στην αυλή του σπιτιού της. Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.



Ο Χαρίτος Πασατσιφλικιώτης. Από το αρχείο της κ. Πόπης Λαζάρου.