Εφημερίδα ΜΑΧΗΤΗΣ (αρ. φύλλου 2358 - 12/7/2022) - Θεόδωρος Π. Μποράκης - Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας - "Γαλάζια Λίμνη" στην περιοχή Σκρα - Κούπας.


Αποδράσεις στη φύση της Παιονίας

Έρευνα - παρουσίαση: Θεόδωρος Π. Μποράκης[1]

 

«Γαλάζια Λίμνη» στην περιοχή Σκρα - Κούπας

Η Γαλάζια Λίμνη στην περιοχή του Σκρά και της Κούπας, στον Δήμο Παιονίας, αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς για ημερήσια εξόρμηση των Θεσσαλονικέων στην ακριτική Παιονία. Η λίμνη με τους καταρράκτες έχει γίνει την τελευταία δεκαετία πόλος έλξης όχι μόνο των νέων αλλά και οικογενειών. Το φυσικό περιβάλλον -με τον αυτονόητο σεβασμό στη φύση- προσφέρεται για περίπατο, για κολύμπι και για πικ-νικ.

Η περιοχή της λίμνης είναι προσβάσιμη από τον επαρχιακό δρόμο Αξιουπόλεως - Σκρα - Αρχαγγέλου κι η τοποθεσία της βρίσκεται κοντά στο χωριό Σκρα. Αν έρχεστε από δυτικά (από το χωριό Φανός) λίγο έξω από το Σκρα, προς Αρχάγγελο, στρίβετε αριστερά για το χωριό Κούπα. Μετά την ταμπέλα «Καταρράκτες Σκρα», σε 700 μέτρα χωματόδρομου, βρίσκεστε στην περιοχή. Περνάτε την ξύλινη γέφυρα προς το πέτρινο μονοπάτι που ανηφορίζει προς τους καταρράκτες και λίγα μέτρα πιο πάνω συναντάτε τη λίμνη με βάθος περίπου 4 μέτρα όπου τα νερά του ποταμού πέφτουν από ύψος 10 μέτρων.

Τι θα δείτε στο χωριό Σκρα: Μπορείτε να επισκεφθείτε στην είσοδο του χωριού το  μνημείο πεσόντων της μάχης του Σκρα με την προτομή του Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη, το μουσείο της μάχης του Σκρα, τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου, το προαύλιο του σχολείου με την προτομή της δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου και το αναθηματικό μνημείο για τον Μακεδονομάχο δάσκαλο Χαράλαμπο Γκάρτσιο και σε μικρή απόσταση από το χωριό μπορεί κανείς να δει τα παλιά μνήματα με τους ιδιαίτερους επιτάφιους συμβολισμούς. Στο χωριό υπάρχουν καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής και δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος. (Ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κολύμπι, κυνήγι).

Περί τα 10 χιλιόμετρα από το Σκρα, στη διαδρομή Σκρα - Αρχάγγελος, επιλέγοντας τον δασικό δρόμο, μπορείτε να φτάσετε μέχρι την κορυφή του όρους Σκρα που υπάρχουν οι οχυρές θέσεις όπου διεξήχθη η ομώνυμη μάχη του Σκρα στις 17/5/1918. Στην τοποθεσία αυτή υπάρχει και το μνήμα του Ταγματάρχη Βασίλειου Παπαγιάννη που έπεσε κατά την επίθεση για την κατάληψη του υψώματος.

 

Τι θα δείτε στο χωριό Κούπα: Το χωριό απέχει περίπου 5 χιλιόμετρα από τη Γαλάζια Λίμνη. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου που έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το χωριό περιστοιχίζεται από δάσος με βελανιδιές και οξιές και από πολλά φυσικά σπήλαια. Το υδάτινο στοιχείο χαρακτηρίζει το χωριό με τα τρεχούμενα νερά και τις πηγές και μεταξύ αυτών την πηγή με το ξινό ιαματικό νερό. Επισκεφθείτε τα καταστήματα εστίασης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού με την μόνιμη έκθεση ζωγραφικής καλλιτεχνών με καταγωγή από την Κούπα. (Ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κολύμπι, κυνήγι).

 

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΠΡΟΣ ΤΗ «ΓΑΛΑΖΙΑ ΛΙΜΝΗ»

Για ημερήσια απόδραση, σε σύντομο χρονικό διάστημα μιας ώρας από τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μπορείτε με αυτοκίνητο να επισκεφθείτε την περιοχή της Παιονίας. Για να φτάσετε στην περιοχή της «Γαλάζιας Λίμνης» υπάρχουν οι παρακάτω διαδρομές:

1η διαδρομή μέσω παραμεθόριων χωριών Παιονίας:

Ακολουθείτε τη διαδρομή Εθνική οδός - Εύζωνοι - Ειδομένη - Πλάγια - Φανός - Σκρα - Κούπα.

Τι μπορείτε να δείτε στη διαδρομή:

Εύζωνοι: Μπορείτε να επισκεφθείτε στην πλατεία του χωριού τα καταστήματα εστίασης και τα καταλύματα διαμονής. Μπορείτε να δείτε τον Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, το μνημείο των δολοφονηθέντων από τους Βούλγαρους εννέα ευζώνων το 1913,  καθώς και τον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων. Στη διαδρομή Εύζωνοι - Ειδομένη μπορείτε να κάνετε στάση στη γέφυρα του Αξιού ποταμού.

Παρεχόμενες υπηρεσίες: Αστυνομικό Τμήμα, ιατρείο, φαρμακείο.

 

Ειδομένη: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον συνοριακό σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης και στο χωριό Ειδομένη τον Ι. Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου, την προτομή του Μακεδονομάχου Εμμανουήλ Κατσίγαρη στην πλατεία και τα μνημεία για την δασκάλα Αικατερίνη Χατζηγεωργίου και τον δάσκαλο Γεώργιο Σιδηρόπουλο στο προαύλιο του σχολείου. Στην Ειδομένη δραστηριοποιείται ο Μορφωτικός Σύλλογος Ειδομένης. 

(Εστίαση, οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία, ψάρεμα στον Αξιό).

Διαδρομή πεζοπορίας: από την Ειδομένη  μέχρι τα Πλάγια (δασικός δρόμος).

Διαδρομή πεζοπορίας: από την Ειδομένη - Κτηνιατρείο Ειδομένης - Αξιός Ποταμός (δασικός δρόμος) 

Παρεχόμενες υπηρεσίες: Αστυνομικό Τμήμα, Τελωνείο.

 

Χαμηλό: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού καθώς και το ιστορικό ύψωμα Ραβινέ με το μνημείο πεσόντων του Α΄Π.Π. κατά τη μάχη της 1/5/1917. (Οινοποιεία, καταστήματα εστίασης, προϊόντα μελισσοκομίας, ορεινή πεζοπορία, κυνήγι).

Διαδρομή πεζοπορίας: από το Χαμηλό μέχρι την κορυφή του υψώματος Ραβινέ (δασικός δρόμος).

Διαδρομή πεζοπορίας: κατά μήκος του παραπόταμου (Αλτσάκ ντερέ) του Χαμηλού μέχρι τον Αξιό ποταμό.

Διαδρομή πεζοπορίας: Χαμηλό - παλιός μύλος - Φανός (δασικός δρόμος).

 

Δογάνη (οικισμός): Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου και το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Επισκεφθείτε τις περιοχές: "Πλατάνια" και "Βρύση Δογάνη" στη συμβολή του δρόμου για τον οικισμό Δογάνη που αποτελεί τόπο εκδρομέων κατά την Πρωτομαγιά και την Καθαρά Δευτέρα, σ’ εκείνο σημείο θα δείτε και την τοποθετημένη αναθηματική πλακέτα προς τιμή του Ανθυπολοχαγού Ευστάθιου Δογάνη  που έπεσε μαχόμενος την περίοδο του Ά Π.Π. κατά των Βουλγάρων την 22/4/1917 στο ιστορικό ύψωμα Δογάνης (Σεμέν ντε φερ) που μπορείτε να δείτε δεξιά του δρόμου στη διαδρομή Δογάνη - Ειδομένης, ακριβώς στη διακλάδωση με το δρόμο που οδηγεί προς την Εθνική οδό.

Από τον οικισμό υπάρχει πρόσβαση στην όχθη του Αξιού ποταμού (ψάρεμα).

Αφετηρία ειδικής διαδρομής πεζοπορίας Δογάνη - Αξιούπολης μέσω των «Στενών της Τσιγγάνας» παράλληλα με τις όχθες του Αξιού ποταμού (δασική περιοχή χωρίς πρόσβαση σε οχήματα), (ψάρεμα, ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, περιήγηση στα πολυβολεία του Α' και Β' Π.Π.).

 

Πλάγια: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, τα οινοποιεία και τα καταστήματα εστίασης στην πλατεία. Στα Πλάγια δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος.

(Οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία, ορειβασία, γήπεδο).

Επισκεφθείτε τις περιοχές: "Πευκάκια" στο γήπεδο του χωριού (περίπατος, πικ-νικ). Το "Αγίασμα της Αγίας Παρασκευής" δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του χωριού (διαμορφωμένος χώρος για αναψυχή, παραπόταμος, πικ-νικ). Τις "Πετράρες" που δεσπόζουν του χωριού στη διαδρομή για το χωριό Φανός (κιόσκι, θέα, πικ-νικ, αναρρίχηση).

Διαδρομή πεζοπορίας: Πλάγια - Χαμηλό (μέσω δασικού μονοπατιού).

Διαδρομή πεζοπορίας: Πλάγια - Δογάνης (μέσω ορεινού μονοπατιού).

Διαδρομή πεζοπορίας: Πλάγια - Αγίασμα Αγίας Παρασκευής - Δρέβενο (εκκλησία Αγίων Αναργύρων) και ξανά επιστροφή στα Πλάγια, συνολικής διάρκειας περίπου 3 ωρών (μέσω δασικού δρόμου).

Διαδρομή πεζοπορίας: Πλάγια - ύψωμα "412" (στην πλαγιά του λόφου είναι χτισμένα τα Πλάγια) - εξωκλήσι Προφήτου Ηλία.

 

Πύλη (Δρέβενο): [οικισμός που έχει εκκενωθεί]: (Πρόσβαση από Πλάγια ή από Αξιούπολη μέσω δασικού δρόμου) στο μοναδικό οίκημα του οικισμού, τον Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων μπορείτε να δείτε το γαλλικό μνημείο πεσόντων κατά τον Α΄ Π. Π., το συμμαχικό πολυβολείο και το δασικό παρατηρητήριο. (Ορεινή πεζοπορία, κυνήγι, μνημείο).

 

Φανός: Μπορείτε να επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, τον παλιό γκιοπτσέ (πηγάδι) κοντά στην πλατεία και τα καταστήματα εστίασης του χωριού. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε σε κοντινή απόσταση το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Στο Φανό δραστηριοποιείται Πολιτιστικός Σύλλογος. (Οινοποιεία, προϊόντα μελισσοκομίας, αρτοποιεία, κυνήγι, ορεινή πεζοπορία).

Διαδρομή πεζοπορίας: Φανός - εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου - Χαμηλό (δασικός δρόμος).

Διαδρομή πεζοπορίας: Φανός - ύψωμα "412" -  εξωκλήσι Προφήτου Ηλία.

Διαδρομή πεζοπορίας: Φανός - επαρχιακή οδός Φανός-Σκρά - Γαλλικό μνημείο - Τσάγκα.

 

 

2η διαδρομή μέσω Πολυκάστρου:

Ακολουθείτε τη διαδρομή Εθνική οδός - Πολύκαστρο - Αξιούπολη - γέφυρα Κοτζά Ντερέ - Φανός - Σκρα - Κούπα.

 

Τι μπορείτε να δείτε στη διαδρομή:

 

Πολύκαστρο: Μπορείτε να επισκεφθείτε: τον Ι. Ν. Αγίας Τριάδας και τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου. Τον χώρο του μεταβυζαντινού λουτρού. Τα συμμαχικά μνήματα. Τα  μνημεία ιστορικής μνήμης κ.α.

Τη Δευτέρα μετά τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι).

Κατά τη διάρκεια του μήνα Ιουνίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, τα "Πολυκαστρινά".

Παρεχόμενες υπηρεσίες στο Πολύκαστρο: Δημαρχείο Δήμου Παιονίας, Αστυνομικό Τμήμα Παιονίας, Κέντρο Υγείας, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, σταθμός ΚΤΕΛ, ταχυδρομείο, τράπεζες, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, συνεργεία αυτοκινήτων, αθλητικό γήπεδο, δημοτική βιβλιοθήκη, Κυνηγετικός Σύλλογος, Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών, Σύλλογος Ποντίων, Σύλλογος Μικρασιατών κ.α.

 

Αξιούπολη: Μπορείτε να επισκεφθείτε: τον Ι. Ν. Παναγίας "Άξιον Εστί". Τον Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου. Το εξωκλήσι του Αγίου Φανουρίου. Το κοιμητήριο των πεσόντων κατά τις μάχες Σκρα-Ραβινέ. Το μνημείο πεσόντων 1917-1918. Το μουσείο Φυσικής Ιστορίας που στεγάζεται στο παλιό σχολείο. Κάθε Τετάρτη μπορείτε να επισκεφθείτε το παζάρι της Αξιούπολης -θεσμός για την κωμόπολη από τον προηγούμενο αιώνα.

Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.

Κατά το 3ο δεκαήμερο του Αυγούστου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις "Τα Αξιουπολίτικα".

Στη διαδρομή από Αξιούπολη προς Σκρα, στη διασταύρωση για το χωριό Πηγή, μπορείτε να επισκεφθείτε το Φράγμα Μεταλλείου όπου και η ομώνυμη τεχνητή λίμνη Μεταλλείου και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου (ψάρεμα, πικ-νικ, ορεινή πεζοπορία, παραπόταμος).

Παρεχόμενες υπηρεσίες στην Αξιούπολη: Σταθμός ΚΤΕΛ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Αγροκτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Αξιουπόλεως, Οινοποιεία, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, αθλητικό γήπεδο, Εμπορικός Σύλλογος, Σύλλογος Ποντίων, Κυνηγετικός Σύλλογος κ.α.

 

Πηγή: Επισκεφθείτε στο χωριό τον Ι. Ν. Προφήτου Ηλία και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο φράγμα Μεταλλείου. (Καταστήματα εστίασης, οινοποιεία, επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού, ορεινή πεζοπορία, κυνήγι). Πολύ κοντά στο χωριό διασώζονται ακόμη σιδηροδρομικές ράγες, σε τμήματα της διαδρομής του ιστορικού τρένου (ντεκοβίλ), που είχαν εγκαταστήσει οι Γάλλοι κατά τον Α΄Π.Π.

Διαδρομή πεζοπορίας: χωριό Πηγή - Λίμνη Μεταλλείου (μέσω δασικού δρόμου), [διαδρομή: Γέφυρα Πάρπα - Παρατηρητήριο Δασαρχείου - Γαλλικοί θάλαμοι μεταλλείων - λίμνη Μεταλλείου].

Διαδρομή πεζοπορίας: χωριό Πηγή - Γαλάζια Λίμνη (μέσω ορεινού μονοπατιού).

Διαδρομή πεζοπορίας: χωριό Πηγή - Τρία Γεφύρια Πηγής - Κρύο Νερό (παλιό υδραγωγείο).

 

Μεγάλο Ρέμα  (Κοτζά Ντερέ): Τέσσερα χιλιόμετρα από την Αξιούπολη προς τη «Γαλάζια Λίμνη» μπορείτε να κάνετε στάση στη γέφυρα του παραπόταμου Κοτζά Ντερέ, μια περιοχή που επισκέπτονται οι κάτοικοι της περιοχής στις εκδρομές της Πρωτομαγιάς και της Καθαράς Δευτέρας. Στο σημείο υπάρχουν υποδομές εστίασης και καταλύματα διαμονής. (Ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, πικ - νικ, πισίνα, ψάρεμα, κυνήγι).

Διαδρομή πεζοπορίας: Γέφυρα Κοτζά Ντερέ - Λίμνη Μεταλλείου (μέσω δασικού δρόμου).

 

 

3η διαδρομή μέσω Πολυκάστρου - Γουμένισσας - όρους Πάϊκο:

 

Ακολουθείτε τη διαδρομή Εθνική οδός - Πολύκαστρο - Αξιούπολη - Γουμένισσα -Καστανερή - Λιβάδια - Κούπα.

Τι μπορείτε να δείτε στην περιοχή:

 

Πολύκαστρο: (δείτε στη 2η διαδρομή)

 

Αξιούπολη: (δείτε στη 2η διαδρομή)

 

Γοργόπη: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου που είναι χτισμένος από το 1802 με κειμήλια του 19ου αιώνα, το εξωκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και τα καταστήματα εστίασης του χωριού. Στο χωριό δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Η Γόρτυνα». Επισκεφθείτε το Λαογραφικό Μουσείο με είδη λαϊκής τέχνης. Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.

(Οινοποιεία, Ορεινή πεζοπορία, πρόσβαση στον παραπόταμο Γοργόπη, κυνήγι).

 

Στάθης: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Πέτρου και Παύλου, τα οινοποιεία και τα καταστήματα εστίασης του χωριού. Παρεχόμενες υπηρεσίες: Φαρμακείο. Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας. Στον Στάθη δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Οι Μακεδόνες".

 

Γουμένισσα: Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Παναγίας της Γουμένισσας όπου βρίσκεται η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, τον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, τον Ι. Ν. Αγίου Τρύφωνος, το Λαογραφικό Μουσείο Γουμένισσας, την πλατεία με την γραφική βρύση -ενθύμιο των Γάλλων στρατιωτών από τον Α. Π. Π., την περιοχή «Δύο Ποτάμια» με διαμορφωμένους χώρους αναψυχής και πισίνας στις όχθες των ποταμών, το παλιό σχολείο, τα παλιά μεταξουργεία και τα οινοποιεία της γύρω περιοχής που διαθέτουν τις ποικιλίες των κρασιών που παράγουν (κυρίως Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα). Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.

Εντυπωσιακή θρησκευτική εκδήλωση είναι η τελετή της περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή όπου τρεις Επιτάφιοι της Γουμένισσας με τη συνοδεία της μπάντας των Χάλκινων Γουμένισσας, μετά την περιφορά τους στις ενορίες τους, συγκλίνουν στην πλατεία της κωμόπολης.

Στην περίοδο της γιορτής του Αγίου Τρύφωνα διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι). Την περίοδο του 15Αύγουστου διοργανώνονται θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των Χάλκινων της Γουμένισσας.

Τέλη Σεπτεμβρίου στη Γουμένισσα διοργανώνεται η Γιορτή Κρασιού.

Στη διαδρομή προς το χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Οσίου Νικοδήμου όπου το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται με κατάνυξη η αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης. Στο χωριό Πεντάλοφο μπορείτε να επισκεφθείτε τον μεταβυζαντινό (1850) Ι. Ν. Πέτρου και Παύλου.

Παρεχόμενες υπηρεσίες Γουμένισσας: Νοσοκομείο, Αστυνομικό Τμήμα, Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών, Γραφείο Υπουργείου Συγκοινωνιών, Γραφείο Κτηματολογίου, πρακτορείο ΚΤΕΛ, καταστήματα εστίασης, καταλύματα διαμονής, εμπορική αγορά, ιδιωτικά ιατρεία, τράπεζες, αθλητικό γήπεδο, Πολιτιστικός Σύλλογος «Οι Παίονες», Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών, Κυνηγετικός Σύλλογος, Εμπορικός Σύλλογος κ.α.

 

Κάρπη: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου, τα καταστήματα εστίασης και τα οινοποιεία. (Ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, κυνήγι). Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας. Επισκεφθείτε την τοποθεσία του παραπόταμου Μαυρόρεμα.

Κατά τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάρπης διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι).

 

Γρίβα: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Αθανασίου που χτίστηκε τον 19ο αιώνα, τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα εστίασης, τα καταλύματα διαμονής και τα οινοποιεία. (Ποδοσφαιρικό γήπεδο της τοπικής ομάδας, ορειβασία. ορεινή πεζοπορία, κυνήγι).

Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης που βρίσκεται στους πρόποδες του Πάικου έξω από το χωριό.

Κατά την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου διοργανώνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις "Κάστανο, κρασί, τυρί".

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γρίβας διοργανώνει τα Χριστούγεννα το έθιμο της φωτιάς των Χριστουγέννων "Κόλντε - Κόλιντε". Μεταξύ Χριστουγέννων και Φώτων διοργανώνει το έθιμο "Ρουσουλίες" κ.α.

Κατά την γιορτή της Αναλήψεως του Κυρίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις (Κουρμπάνι).

 

Καστανερή: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής, τα καταστήματα εστίασης, τα καταλύματα διαμονής και τα οινοποιεία. (Προϊόντα κάστανου, ορειβασία, ορεινή πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, κυνήγι). Η περιοχή βρίσκεται στη διαδρομή των Δρόμων του Κρασιού Βόρειας Ελλάδας.

Επισκεφθείτε το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που αποτελεί σημείο εκκίνησης και τερματισμού του ημιμαραθώνιου Πάικου κάθε Νοέμβριο.

Κατά τα τέλη Οκτωβρίου διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Γιορτή Κάστανου.

Από το χωριό ξεκινούν διαδρομές πεζοπορίας προς την κορυφή του Πάικου. Στην Καστανερή δραστηριοποιείται ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανερής «Το Πάικο».

 

Λιβάδια: Επισκεφθείτε τον Ι. Ν. Αγίου Νικολάου, τα καταστήματα εστίασης, τα καταλύματα διαμονής. (Γαλακτοκομικά προϊόντα, παραγωγοί πατάτας, διαδρομές στο Πάικο, ορειβασία. ορεινή πεζοπορία, ορεινή ποδηλασία, χειμερινός τουρισμός). Στα Λιβάδια δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Γυναικών «Οι Αρμάνες». Κάθε έτος διοργανώνονται οι αγώνες Αλιγκάρι Run και Αλιγκάρι Bike με αφετηρία και τερματισμό το χωριό. 

Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται αναπαράσταση του βλάχικου γάμου και Αντάμωμα Βλάχων.

 

 

 

Πηγές:

1. Δήμος Παιονίας

2. Ιερά Μητρόπολις Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως, Πολυκάστρου

3. Γ.Ε.Σ. - Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού

4. Θεόδωρος Π. Μποράκης «Κοινότης Πλαγίων - Εν Παιονία Κιλκίς» (ενότητα «Η σύγχρονη Παιονία», 2022.

5. Ιστοσελίδες διαδικτύου

6. Πληροφορίες από ενεργούς πολίτες και φυσιολάτρες της περιοχής μας.



[1] Ο Θεόδωρος Π. Μποράκης είναι διαχειριστής της ιστοσελίδας «Στα Πλάγια Παιονίας»

http://plagia-paionias.blogspot.com