ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ - Η λίμνη Μεταλλείου

Πληροφορίες από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ: Η Λίμνη Μεταλλείου είναι τεχνητή λίμνη που βρίσκεται στον νομό Κιλκίς. Έχει δημιουργηθεί έπειτα από κατασκευή φράγματος στον ποταμό Μέγα Ρέμα, παραπόταμο του Αξιού. Έχει μήκος 2 χλμ και μέγιστο βάθος 35 μέτρα.[1] Βρίσκεται βορειοδυτικά της Πηγής μετά από 10 χιλιόμετρα δασικού δρόμου.

   Σύμφωνα με την ιστοσελίδα travelplorer: Από τη Θεσσαλονίκη για να φτάσετε στη λίμνη Μεταλλείου επιλέγετε την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων προς FYROM. Στο ύψος του Πολυκάστρου, στο 50ο περίπου χιλιόμετρο, κατευθύνεστε δεξιά, προς Πολύκαστρο, σύμφωνα με την πινακίδα. Από το Πολύκαστρο κατευθύνεστε, σε απόσταση 3 χιλιομέτρων, προς την Αξιούπολη, περνώντας τη γέφυρα του Αξιού ποταμού. Από την Αξιούπολη κατευθύνεστε προς Πηγή, Φανό, Σκρά σύμφωνα με την πινακίδα. Μόλις βγείτε από την κωμόπολη, σε 3 περίπου χιλιόμετρα, υπάρχει πινακίδα που σας κατευθύνει αριστερά προς το χωριό Πηγή. Σε περίπου 3 χιλιόμετρα φτάνετε στην πλατεία του χωριού και εκεί στρίβετε αριστερά. Το οδόστρωμα της διαδρομής από το χωριό Πηγή μέχρι τη Λίμνη, απόστασης περίπου 9 χιλιομέτρων, είναι πολύ καλό και η διαδρομή μαγευτική μέσα από το βουνό Πάικο. Εννοείται ότι το αυτοκίνητο είναι απαραίτητο διότι δεν πηγαίνει δημόσια συγκοινωνία στη Λίμνη.

Δείτε το video του Κώστα Γκέρτζου για τη λίμνη Μεταλλείου: 


Η λίμνη Μεταλλείου στην Παιονία

   Προτεινόμενες διαδρομές μέσα στο φυσικό τοπίο.
Υπάρχουν κι εναλλακτικές διαδρομές που οδηγούν στη λίμνη από αγροτικούς δρόμους:
Από Θεσσαλονίκη, μέσω της Εθνικής Οδού, λίγο πριν τον μεθοριακό σταθμό Ευζώνων, κατευθύνεστε αριστερά, προς Ειδομένη. Μετά τη γέφυρα του Αξιού ποταμού κατευθύνεστε αριστερά πρoς Πλάγια.
1η διαδρομή σε ασφαλτόδρομο από Πλάγια – Φανό με κατεύθυνση την Αξιούπολη. Πριν τη γέφυρα του Κοτζά Ντερε υπάρχει μικρή πινακίδα του δασαρχείου που κατευθύνει δεξιά σε αγροτικό δρόμο «προς λίμνη Μεταλλείου».
2η διαδρομή σε ασφαλτόδρομο από Πλάγια – Φανό με κατεύθυνση το Σκρά όπου λίγο πριν το Σκρά  υπάρχει μικρή πινακίδα του δασαρχείου που κατευθύνει αριστερά σε αγροτικό δρόμο «προς λίμνη Μεταλλείου 15 χιλιόμετρα».
   Όταν φτάσετε στη λίμνη θα δείτε ένα λοφάκι στο οποίο έχουν δημιουργηθεί σκαλιά από 2 σημεία πρόσβασης. Ανεβείτε εκεί για να θαυμάσετε τη θέα της λίμνης από ψηλά αλλά και να δείτε το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, που το γιορτάζουν το Μάιο.
Η εκδρομή στη λίμνη Μεταλλείου από τη 2η διαδρομή, μπορεί να συνδιαστεί με στάση στη γέφυρα του Μεγάλου Ρέματος (Κοτζά Ντερέ). Από την 1η διαδρομή μπορεί να συνδιαστεί με επίσκεψη στη Γαλάζια Λίμνη στο Σκρα. Και στις δύο διαδρομές, μετά τη στροφή από την Εθνική Οδό στάση στην γέφυρα του Αξιού ποταμού.
Για πληροφορίες σχετικά με τα τοπικά προϊόντα της περιοχής (κρασί, τσίπουρο, μέλι κλπ) μπορείτε να απευθύνεστε στα καφενεία των χωριών κατά τη διαδρομή σας προς τη λίμνη.
Σεβαστείτε το περιβάλλον!