ΠΑΙΟΝΙΑ - Διαχρονικό πέρασμα προσφύγων

Η ακριτική περιοχή της Παιονίας βρέθηκε το καλοκαίρι του 2015 στη δημοσιότητα καθώς τα χωριά της και ιδιαίτερα η Ειδομένη αποτέλεσαν την πύλη μαζικής εξόδου Σύρων προσφύγων με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη. Οι πρόσφυγες που ένα μεγάλο μέρος τους αποτελούν οικογένειες προωθήθηκαν στα ελληνικά νησιά από Τούρκους δουλεμπόρους των μικρασιατικών παραλίων. Από τα νησιά οι πρόσφυγες μετακινήθηκαν στο εσωτερικό της Ελλάδας και συσσωρεύονταν μαζικά στην περιοχή της Ειδομένης για να προωθηθούν βόρεια με μέριμνα των ελληνικών αρχών και των αρχών της FYROM.




Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν ξαναζήσει στο παρελθόν μετακινήσεις ξένων που προέρχονταν από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Έτσι τη δεκαετία του '90 λαθρομετανάστες από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Σερβία και τη FYROM έφταναν από τις πατρίδες τους στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας ως πέρασμα την ορεινή περιοχή της Παιονίας. Το θέμα δεν είχε πάρει τόση έκταση στα ΜΜΕ όπως το καλοκαίρι του '15 γιατί οι λαθρομετανάστες δε σχημάτιζαν πολυπληθείς μάζες αλλά περνούσαν κρυφά τα σύνορα κατά μικρές ομάδες κι ύστερα ενσωματώνονταν στα αστικά κέντρα της πατρίδας μας. 

Όμως και κατά το διάστημα των εμφύλιων συρράξεων και ιδιαίτερα κατά τα έτη 1946 - 1948, αντάρτες της Αριστεράς φυγαδεύονταν κρυφά από την Ελλάδα μέσω της περιοχής της Παιονίας με προορισμό το στρατόπεδό τους στο Μπούλκες της Γιουγκοσλαβίας ή κατευθυνόμενοι από το Μπούλκες προς το εσωτερικό της Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία-μαρτυρίες από δίκες που αφορούσαν την ανταρτική δράση, η περιοχή της Παιονίας υπήρξε μια από τις πύλες διακίνησης ανταρτών γιατί υπήρχε κοντά η Γευγελή που εξυπηρετούσε στις μετακινήσεις τους.