Μνημείο πεσόντων στα γαλλικά μνήματα της εκκλησίας Αγίων Αναργύρων ΔρέβενουΔρέβενο - Μνημείο πεσόντων στα γαλλικά μνήματα

Στο δρόμο Πλαγίων - Αξιουπόλεως, σε απόσταση 9,2 χιλιομέτρων, στ’ αριστερά του οδοστρώματος υπάρχει πρόχειρη ξύλινη πινακίδα με την αναγραφή «Άγιοι Ανάργυροι» αλλά και μικρή πινακίδα του Δασαρχείου με την αναγραφή «Δρέβενο – Πλάγια 5.500 μέτρα» που κατευθύνει αριστερά σε χωματόδρομο που είναι ο παλιός δρόμος Πλαγίων – Αξιουπόλεως.
Από τον ασφαλτόδρομο και σε απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων χωματόδρομου -με αρκετές δυσκολίες στην οδήγηση- συναντάμε διασταύρωση 5 χωματόδρομων κι επιλέγουμε την ευθεία, ελαφρά δεξιά κι ανοδική κατεύθυνση που οδηγεί στην εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Στην περιοχή εκείνη υπήρχε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1940 το χωριό Πύλη (Δρέβενο). Στον περίβολο της εκκλησίας υπάρχει πολυβολείο της εποχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μνημείο πεσόντων Γάλλων στρατιωτών.
Παρακάτω, στην παλιά φωτογραφία του 1917 διακρίνονται, αριστερά και δεξιά του μνημείου, τα γαλλικά μνήματα. Στην περιοχή γύρω από το μνημείο πεσόντων δεν υφίστανται πλέον οι τάφοι των στρατιωτών. Το μνημείο βρίσκεται σε υψόμετρο 227 μέτρων και το γεωγραφικό του στίγμα είναι: Ν 41 03 131, Ε 022 30 740.
Η στήλη του μνημείου, τοποθετημένη σε τσιμεντένια χαμηλή βάση, χρονολογείται από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και κατασκευάστηκε κατά τα έτη 1916 - 1917, είναι σε καλή κατάσταση και αναγράφει: «LE 148 R. I. – A SES MORTS POUR LA FRANCE 1916 - 1917».Δρέβενο (Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων) - Το μνημείο πεσόντων στα γαλλικά μνήματα το 1917 (διακρίνονται και οι τάφοι των στρατιωτών). Φωτογραφία από το αρχείο του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας.